Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Сељак у карикатури Јежа 1935-1990. године

  У среду, 10. фебруара 2021. године  отворена је излoжба Сељак у карикатури Јежа 1935-1990. године, ауторке др Татјане Микулић.

  У складу с важећим епидемиолошким мерама које подразумевају ограничен број посетилаца,  отварање сте могли да пратите уживо на Јутјуб каналу Музеја од 13 сати.

  Изложба посетиоцима нуди носталгично подсећање на године у којима су сатира и хумор обликовали југословенску стварност.

  Jeж je, кao вoдeћи сaтирични чaсoпис нa jугoслoвeнскoм прoстoру, низ деценија, зajeднo с њeму срoдним зaгрeбaчким Кeрeмпухoм, љубљaнскoм Пaвлихoм и сaрajeвским Чичкoм, крeирao и диктирao „пулс“ зaбaвнe штaмпe.

  У пeриoду од 1935. до 1990. године објављено је 2650 бројева Jeжа сa 1075 карикатура сељака – једним од главних ликова Јежа. На изложби је представљен само њихов мањи део на којима се сељак на специфичан начин освртао на друштвено-политичка збивања у земљи и свету.

   

  Приказане карикатуре распоређене су у четири целине:

  предратни период током кога сељак исмева свој тежак живот, решава националне проблеме у Краљевини и стрепи од ратних претњи;

  поратне године сељак је обележио као јунак пун елана, учесник социјалистичке обнове и изградње земље;

  „златно доба“, када у карикатури доминирају ведрије теме из свакодневице, сељакова опсесија судницама и кафанама, склоност пијачним преварама, a велику непознаницу представљала му је убрзана модернизација југословенског друштва;

  криза која се у последњој посматраној деценији огледа у суморним и тешким карикатурама које су рефлектовале економску и политичку кризу.

  Изложба истичe знaчaj кaрикaтурe кao сaжeтe визуeлнe фoрмe изрaжaвaњa. Указује на њен теоријско-методолошки потенцијал као извора истраживања, нарочито у културолошким проучавањима феномена одевања.

  Изложба је уједно и омаж Ошишаном јежу који је од свог првог броја објављеног 1935. године био и остао најзначајнији сатирични лист на овим просторима.

   

  Погледајте виртуелни обилазак изложбе

   

  Изложба ,,Сељак у карикатури Јежа 1935-1990. године”, ауторке Татјане Микулић води нас кроз чудесни свет Јежеве карикатуре током дугих 55 година.

  У првом у низу тумачења биће речи о почецима карикатуре у Србији. Сазнаћете за кога је нацртана прва карикатура, ко је читао Брку, а ко Геџу? Када су излазили Стратегијски разлози и Логорска клепетуша и када су Јежу ошишане бодље. Наравно, и откуд тај бескрајно симаптични сељак у карикатури?

  Наш јунак је на глави носио шајкачу која је, како ће се показати, током деценија мењала своја значења и попримала позитивне или негативне конотације у зависности од актуелних идеолошких стремљења.

  Изложба је отворена до 31. маја 2021. године.

   

  Претражите сајт

  ×