Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • СТВАРНОСТ ИЛУЗИЈЕ МИЛОЈА МАРКОВИЋА

  16. април – 14. мај 2015.

  Аутори изложбе: др Софија Костић и Ирена Гвозденовић

  Ова изложба  слика једног сегмента у раду Милоја Марковића односи се на његову оданост традицији и њеном чувању како на платну, тако и на употребним  предметима. Наиме, поред тога што осликава најразличитије предмете као што су ношња, керамика, обрамице, посуђе, чипке, шаренице и сл. Он често слика управо на оригиналним  етно-предметима као што су лопар, столица, врата…. Понекад као рам за своју слику користи воловски  јарам или неки други оригинални, али сликарском четкицом осликан и оживљен  оригиналан предмет. Марковића зову и чуваром времена.

  Посебан доживљај представља осећај  тог његовог  заустављеног времена. Он је сликар о коме су писали водећи ликовни критичари, снимљен је документарни филм……..Он је уметник који је ушетао путем сликарства у свет метареализма….

  Милоје Марковић је сликао и предивне портрете духовњака, те осликавао фреским сликарством  камење које је доносио са светих места. Комплетне изложбе су већ приказиване  много пута.

  Изложба Стварност илузије је посвећена управо таквом доживљају који се стиче посматрањем његових дела, али због Етнографског музеја и  теме којом се музеј по природи бави, одабрани су етно-мотиви.

  Милоје Марковић је рођен 1948. у  Шапцу. Члан је УЛУСА. Много пута награђиван, са великим бројем самосталних и колективних изложби.

  Ово је његова трећа изложба у дужем временском периоду која  се поставља у простору Етнографског музеја, али први пут са стриктно изведеном темом.

  Фото: мр Ивана Масниковић – Антић

  Претражите сајт

  ×