Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Ванвременска лепота

   

   Ванвременска лепота

  Музеј старина Наталије Шабељске

  28. 10. – 22. 12. 2016.

   

  «Музеј старине» Наталије Леонидовне Шабељске – је најблиставија појава  руског колекционарства. У музеју који се налази у Москви, на углу Садове и Бронске у породичном дому власнице, налазило се око четири хиљаде предмета. Међу њима је и јединствена колекција руских народних ношњи из губернија европске Русије. У колекцији Н. Л. Шабељске су се чували предмети велике уметничке вредности везани за свакодневни живот од текстила, дрвета, кости, керамике, метала, стакла. То су узорци веза и чипке, црквеног веза и скупих тканина, као и дуборезом украшен вретена, прибор за предење, ковчежићи од слоноваче, накит, плочице, играчке од глине и дрвета и т.д.

  У току 1890-их г. колекција «Музеја старина» је више пута била приказивана у Русији и иностранству. Међу најамбициозније пројекте треба убројати изложбу у Историјском музеју у Москви, уприличену у част отварања VIII Археолошког конгреса (1890), организовану у Петербургу у Николајевском дворцу на изложби Црвеног Крста за помоћ гладнима (1892). Снажан одјек колекције је изазвала на Светској изложби у Чикагу, као и у другим градовима САД (1893), а одмах затим – у Бриселу и Антверпену (1894 г.). На Светској изложби у Паризу 1900 г. колекција Н. Л. Шабељске је добила бронзану медаљу.

  Значајан део колекције «Музеја старине» (око 2250 предмета) данас се чува у Руском етнографском музеју. Посебан понос колекција су предмети народне ношње: рукави и сарафани, шугаји, прслуци, женска одећа за појас, кецеље, појаси, шушпани – као и разнолики типови оглавља и украса. У колекцији има око 240 највреднијих оглавља: вологодска свадбена «круна», торопецки «шишак», нижегородски кокошники великих димензија са шљокицама од сеченог седефа, каквима су украшене и мале тверске «потпетице», архангелски и вологодски венци, јужноруске челенке.

  Колекција се одликуе високим степеном репрезентативности разних локалних традиција у одевању руса (комплет с прегачом, сарафаном, сукњом на пруге). Велики део експоната су уникатни предмети, како због коришћења скупих материјала (тканина, бисера, седефа, златне нити), тако и због сложности технологије и врхунском нивоу израде (вез, ткање, златовез, преткивање), као и по историјској и уметничкој вредности.

   

  1  2 3

  5  4

   

  Претражите сајт

  ×