Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Записи у времену – фотографије др Радивоја Симоновића

  (12. јуна – 10. јула 2018)
  Гостујућа изложба Музеја Војводине

  Аутор изложбе је Богдан Шекарић, виши кустос Музеја Војводине.

  Етнографски музеј у Београду је гостовање ове изложбе уприличио на 160. годишњицу рођења др Радивоја Симоновића. О раду овог национално ангажованог интелектуалца на пољу визуелне антропологије говори једна од највећих фотографских збирки, којa се чува у Музеју Војводине. Она сведочи о природној и културној разноликости ширег простора насељеног јужнословенским народима.

  Београдској публици биће приказан један део те богате фотографске грађе, која бележи велики број етнографских, антрополошких и културно-историјских мотива снимљених почетком 20. века у Бачкој, Барањи, Славонији, Срему и Банату. Поред фотографија, на изложби ће бити приказан и део Симоновићеве писане грађе (рукописи, дипломе, писма, хербаријум и др.), који указује на шири значај његовог научног рада.

  Изложба ће гостовати у Етнографском музеју до 10. јула 2018. године.

  У oквиру пратећег програма уз изложбу, у среду 20. јуна у 18 сати биће представљен документарни филм Војводина у објективу Радивоја Симоновићаговори о животу и научном ангажману једног изузетног српског интелектуалца, који нас је задужио својом научном заоставштином. Филм наглашава значај његових научних истраживања у Војводини, указујући на Симоновићев аутентични допринос у сагледавању узрока друштвеног и политичког пропадања српског народа у Аустроугарској. Његова сарадња са Јованом Цвијићем представља јединствено сведочанство о времену интензивне борбе Јужних Словена за државну независност. Филм указује и на до сада мало познату чињеницу да се у Етнолошкој збирци Музеја Војводине чува једна од највећих колекција стаклених плоча и фотографија чији је аутор др Радивој Симоновић.

   

  Сценарио: Борислав Хложан

  Сниматељ: Желимир Тот

  Редитељ: Оливера Шешлија

  Производња РТВ, 2016.

  Трајање: 50.17.

  Филм је приказан на 26. фестивалу телевизијског етнолошког филма у Кучеву. Добио је Награду „Сребрни пастир“ за најбољу камеру (Желимир Тот), као и специјалну награду за истраживачки и стваралачки допринос у коришћењу визуелних материјала и промоција етнолошког знања у институцијама културе (Богдан Шекарић).

   

  Фотографије изложбе, мр Ивана Масниковић-Антић:

   

   

  Претражите сајт

  ×