Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Календар Догађања
  радно време музеја

  Каталози Етнографског музеја – 2001.

  Душковић, Весна, Етнографски музеј у Београду 1901–2001, Етнографски музеј, Београд, 2001.

  74 стр.; илустр.; 21 cm

  Tираж: 700

  Цена: распродато

  Текст каталога настао је поводом обележавања стогодишњице рада Етнографског музеја у Београду. Аутор се бави истраживањем зачетака музејске делатности у Србији са посебним освртом на рад Етнографског музеја. Представљене су зграде у којима је музеј био смештен, описан је начин на који су прикупљани предмети, научно истраживачки рад кустоса музеја, излагачка и програмска делатност.

  Цветковић, Марина, Вотиви из збирке Етнографског музеја у Београду, Етнографски музеј, Београд, 2001.

  43 стр.; илустр.; 21 cm
  Tираж: 500
  Цена: 300 динара

  Аутор се бави истраживањем хришћанских вотива који се чувају у збирци Етнографског музеја. Вотиви представљају молбену жртву или захвалност за исцељење или избављење од несреће. Најчешће су у облику људске фигуре или оболелих делова тела (ока, носа, руку, ногу, срца итд.), израђени од метала, воска, дрвета или гипса. Каталог чине тематске целине: Историјат вотива у европским земљама, Проучавање вотива у Срба, Вотиви као израз народне религиозности, О облику и намени вотивних предмета, Вотиви из збирке Етнографског музеја у Београду.

  Дармановић, Мина, Народне ношње, накит и текстилно покућство из етнографског наслеђа Косова и Метохије: из збирке Музеја у Приштини, Етнографски музеј, Београд, 2001.

  43стр.; илустр.; 21 cm
  Tираж: 500
  Цена: распродато

  Циљ каталога и изложбе је да пружи преглед и истакне основне одлике српског етнографског наслеђа са простора Косова и Метохије. Етнографски материјал из готово свих предеоних целина, сеоских и градских насеља и свих етничких заједница са простора Косова и Метохије чува се у збирци Музеја у Приштини који је од 1999. године смештен у згради Етнографског музеја у Београду.

  Претражите сајт

  ×