Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Календар Догађања
  радно време музеја

  Каталози Етнографског музеја – 2002.

  Заклан, Мирослав, Светлописани драгачевски трубач: фотографски записи о учесницима 40. Драгачевског сабора трубача у Гучи, 2000. године Етнографски музеј, Београд, 2002.

  11 стр.; илустр.; 21 cm
  Tираж: 300
  Цена: распродато

  У каталогу су приказане фотографије учесника Драгачевског сабора трубача у Гучи. Осим трубача представљени су певачи, певачке и фолклорне групе, сликари, вајари, занатлије, водитељи, мештани итд. Снимљене фотографије су вредан фактографски и уметнички документ.

  Бижић – Омчикус, Весна, На почетку. Етнографски музеј, Београд, 2002.

  73 стр.; илустр.; 21 cm

  Tираж: 500

  Цена: 400 динара

  Прве године постојања Етнографског музеја у Београду обележене су интензивном међународном сарадњом која је резултирала организовањем Прве међународне изложбе историјских и модерних костима и објеката у Петрограду 1902. године. У знак сећања на почетке развоја идеје о оснивању музеја крајем XVIII века, приређена је изложба посвећена раду првог директора музеја, др Сими Тројановићу. Осим архивских докумената који осликавају његов живот и рад, представљен је и део предмета који су били изложени на свесловенској изложби у Петрограду.

  Стојановић, Марко, Светлост – дух и тело, Етнографски музеј, Београд, 2002.

  26 стр.; илустр.; 21 cm

  Тираж: 500

  Цена: 300 динара

  Текст каталога се односи на анализу симболичке употребе свећњака у световном и сакралном ритуалу. Аутор истиче специфична својства и особине која освештани предмет стиче кроз ритуалну праксу. У симболичком коду хришћанства свећа представља телесну природу Христову, пламен је израз нематеријалне, божанске природе, а свећњак додиром свеће у ритуализованој ситуацији постаје утроба Богородице и Цркве. С тим у вези, на изложби су представљени основни облици свећњака (једнокраки свећњаци) који су коришћени у Србији током ХIХ и ХХ века, јер је то време у ком се може пратити континуитет употребе свећњака у традиционалном животу и богослужбеној пракси. У даљем текст каталога аутор описује облике, материјале, технике и стилове израде свећњака. У прилогу се налази каталог са фотографијама и каталошки обрађеним предметима.

  https://books.google.rs/books/about?id=E___CAAAQBAJ&hl=en

  Претражите сајт

  ×