Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Календар Догађања
  радно време музеја

  Каталози Етнографског музеја – 2004.

  Тешић, Јелена, Водич кроз збирку ускршњих јаја, Етнографски музеј, Београд, 2004.

  47 стр.; илустр.; 20 х 13 cm

  Tираж:

  Текст на српском и енглеском језику

  Цена: 300 динара

  Етнографски музеј у Београду поседује значајну збирку у којој се налази око 1000 ускршњих јаја с краја XIX и почетка ХХ века. У водичу је представљена улога јаја у митовима и легендама, бојење, шарање, орнаментика, обичаји и игре са јајима. Посебно поглавље посвећено је ликовним представама мотива традиционално шараних ускршњих јаја.

  Тешић, Јелена, Златари Београда: шест векова своме граду, Етнографски музеј, Београд, 2004.

  44 стр.; илустр.; 21 cm

  Tираж: 1 000

  Текст на српском и енглеском језику

  Цена: распродато

  Текст се односи на улогу украшавања и кићења у култури једног народа као и на развој златарске струке у Београду. Деведесетих година XX века златари се повезују и формирају Удружење златара Србије чији су чланови представљени у каталогу: Коста Андрејевић, Љиљана Андрејевић – Иванковић, Стеван Борисављевић, Илија Витанов, Душан Вујошевић, Никола Ђурђевић, Лазар Ивановић, Златко Марјановић, Зоран Миљеновић, Андрија Митић, Олга Михаиловић, Саша Голубовић, златари Стефановић, Предраг Томашевић, Милорад Топаловић, Љиљана Шишић–Ћосић.

  Мртва природа: ризница ван времена, Етнографски музеј, Београд, 2004.

  31 стр.; илустр.; 21 cm

  Tираж: 500

  Цена: распродато

  Спој музејских предмета и сумарних прича о њиховом значењу у култури и уметничких дела инспирисаних тим симболима је покушај спајања стварног и имагинарног, кроз радове кустоса и сликара. У каталогу се налазе текстови кустоса Етнографског музеја о симболима традиционалне културе, који су били уметничка инспирација за изложбу Мртва природа: ризница ван времена. Представљени су и радови уметника: Милије Белића, Зорана М. Благојевића, Божидара Дамјановског, Васе Доловачког, Владимира Дуњића, Ратка Лалића, Љубисава Милуновића, Љубице Мркаљ, Данке Петровске, Љубице Радовића, Кемала Рамујкића, Јована Сивачког.

  Претражите сајт

  ×