Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Календар Догађања
  радно време музеја

  Каталози Етнографског музеја – 2007.

  Мркаљ, Љубица, Бела жива природа: специфична тежина слике, Етнографски музеј, Београд, 2007.

  16 стр.; илустр.; 21 cm

  Tираж: 500

  Текст на српском и француском језику

  Цена: распродато

  У каталогу се поред репродукција слика уметника Љубице Мркаљ налази и текст Ива Кобрија (Yves Kobry) који анализира њен рад. Пејзажи њене мртве природа су алегорија пролазности живота на којима се препознаје оживљавање старог уметничког жанра Ванитас из XVII века.

  Матић, Милош, Врата: капија два света, Етнографски музеј, Београд, 2007.

  128 стр.; илустр.; 21 cm

  Tираж: 800

  Цена: 600 динара

  У првом делу каталога, аутор истражује материјални аспект врата описујући материјале, конструкције, естетику, примарну и социјалну улогу врата. Други део се односи на истраживање симболике врата, магијских поступака у вези са вратима, врата у обредима прелаза, улогу кућног прага, амбивалентна својства врата и савремени доживљај врата.

  Молитва за Србију: изложба икона и слика јун 2007. године, идејно решење каталога Бранкица Аћимовић Грчић, Зоран Савић, Етнографски музеј, Београд, 2007.

  4 стр.; илустр.; 21 cm
  Цена: распродато

  Изложба Молитва за Србију организована је у Етнографском музеју у Београду поводом обележавања седамнаест година рада колоније ,,Св. Прохор Пчински“. У каталогу се налазе репродукције икона које су биле изложене и списак сликара и иконописаца који су учествовали у раду колоније.

  Медић, Вјера, У рукавицама: колекција рукавица у Етнографком музеју у Београду, Етнографски музеј, Београд, 2007.

  93стр.; илустр.; 21 cm

  Тираж: 500

  Цена: 500 динара

  Текст каталога посвећен је рукавицама, чија је основна функција да штите руке од хладноће и повреда, али у посебним приликама у обичајима њихова функција постаје ритуална. У четири тематске целине каталога на основу изворне, писане и архивске грађе аутор даје историјски преглед употребе овог предмета од најстаријег примерка у збирци из 1820. године до последњег набављеног из 2004. године. Аутор класификује рукавице према материјалима и начину израде, пореклу (градске и сеоске) и функцији (свакодневне и свечане).

  http://books.google.rs/books?id=hCteBAAAQBAJ&num=13&hl=sr&redir_esc=y
  Марјановић, Весна, Симболи вере: јувелирство инспирисано традицијом, Етнографски музеј, Београд, 2007.

  11 стр.; илустр.; 21 cm

  Тираж: 500

  Текст на српском и енглеском језику

  Цена: распродато

  У тексту су обрађена два симбола хришћанства: крст и кандило, који се појављују као мотиви на предметима занатске израде београдског златара Предрага Томашевића. Ови предмети осликавају везе традиционалних и савремених начина украшавања.

  Баришић, Ранко, Збирка предмета од стакла Етнографског музеја у Београду, Етнографски музеј, Београд, 2007.

  87 стр.; илустр.; 21 cm

  Тираж: 500

  Текст на српском и енглеском језику

  Цена: 400 динара

  У каталогу је описан развој стакларског заната и индустрије стакларства у Србији. Дат је приказ збирке стакла Етнографског музеја са фотографијама каталошки обрађених предмета који је чине.

  Претражите сајт

  ×