Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Календар Догађања
  радно време музеја

  KATAЛОЗИ ЕТНОГРАФСКОГ МУЗЕЈА – 2014

   NASLOVNA VELIKI RAT
  Велики Рат и мали човек, Етнографски музеј у Београду, уредник Милош Матић, Београд, 2014.

  218 стр., илустр., 21 cm

  Тираж 500

  Цена 900 динара

  Поводом стогодишњице од почетка Првог светског рата Етнографски музеј у Београду је приредио изложбу и каталог Велики рат и мали човек. Циљ аутора каталога је да очува сећање на жртве и чуваре српске културе, непознате војнике, јунаке, храбре и одважне жене и мајке особе високих моралних начела и изразитог патриотизма. На основу архивских докумената и релевантне литературе приказани су различити аспекти свакодневног живота „обичних људи“, њихове невоље и страдања, затим однос према смрти, погребним обредима, казнама, моралу, страху. У каталогу је приказано стање привреде, здравства, односа према културним добрима, према породици и друштву. Каталог садржи радове: Чувари српске културе у Великом рату, без оружја, Весна Бижић-Омчикус; Велики рат и Београђани, у дневничким белешкама, Весна Бижић-Омчикус; Рат Велики, а народа мало, Јелена Туцаковић; Српски војници у Великом рату, наши преци, храбри јунаци, Мирјана Крагуљац-Илић; Окупација Србије 1915-1918: репресивне мере над становништвом, Татјана Микулић; Мотив смрти и велики рат – етнолошки дискурс, Весна Марјановић; Србија у Великом рату, Божица Младеновић.

   Gusle naslovna Priprema
  Мирослав Митровић, Где сви ћуте оне говоре: гусле Етнографскиг музеја у Београду,  Етнографски музеј у Београду, 2014.

  186 стр.; илустр.; 21 х 21 cm

  Тираж:500

  Цена: 900 динара

  Каталогом Где сви ћуте оне говоре по први пут се јавности представљају гусле које чине део Збирке народних музичких инструмената Етнографског музеја у Београду. Објашњавајући порекло и распрострањеност гусала, начине певања, њихову улогу у пратњи епских песама а самим тим и чувању народне традиције, истичући улогу Вука Стефановића Караџића аутор је указао на значај овог јединственог народног инструмента. Кроз поглавља: Гусле XIX века, Први светски рат и гусле, Гусле између два светска рата и Гусле у периоду после Другог светског рата аутор је указао на комплексна значења и националну културну вредност гусала. Акценат каталога збирке је не само на специфичној музичкој компоненти, већ и на доминантном друштвеном карактеру гусала у традиционалној патријархалној породици и на ширем националном нивоу, нарочито у доба формирања српске државе.

   Katalog PLAMEN KOD OGNJISTA _ gusle.cdr
  Слободан Бендераћ, Пламен код огњишта: изложба гусала 20. септембар – 16. новембар 2014., Етнографски музеј у Београду, 2014.

  36 стр.; илустр.; 21 х 21  cm

  Тираж: 400

  Цена: 400 динара

  Слободан Бендераћ је један од наших савремених поклоника и уметника у ручној техници израде гусала. Овим послом се бави више од шездесет година и до сада је израдио око 250 примарака гусала. Све његове гусле су јединствена ремек-дела и свака од њих има своје духовно и песничко име. Фигуре на Бендераћовим гуслама извајане су са уметничким укусом, одмереним орнаментима и без претрпане композиције. На тај начин постиже лакоћу у одабиру композиционог приказа – шеме која доприноси не само лепоти већ и музичкој компоненти гусала. У каталогу је приказан део његовог уметничког опуса а описана је и техника по којој израђује гусле.

  Савић, Јелена, Преци потомцима: поклони и откупи Етнографског музеја 1999 – 2013, Етнографски музеј у Београду, 2014.

  77 стр.; илустр.; 21×21 cm

  Тираж: 500

  Цена: 450 динара

  Текст каталога се односи на прикупљање музеалија кроз даровање предмета и откуп на терену. У раду су представљени значајни дародавци и дарови Етнографског музеја кроз време и поклони и откупи за последњих четрнаест година.

  Дуборез епископа Јустина Дрво живота/ Bishop Justin’s Woodcarving The Tree of Life, Етнографски музеј у Београду, 2014.

  52 стр.; илустр.; 21×21 cm

  Тираж: 1.000

  Цена: распродато

  Уводни део чини текст Весне Душковић под називом Јустин Стефановић и текст Адама Пуслојића под називом Златна нит резбарија Владике Јустина. У наставку каталога налазе се фотографије са истоимене изложбе које је урадио архимандрит Иларион (Голубовић).

  Претражите сајт

  ×