Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Без почетка и краја

   

  8. 3. 2016. – 22. 5. 2016.

  Аутор: Јелена Тешић – Вулетић

  Од свог оснивања Етнографски музеј у Београду прикупља, истражује и чува од заборава накит − веома важан сегмент културне баштине. Збирка накита Етнографског музеја у Београду броји близу 3000 предмета.Подељена у неколико већих целина: накит за главу, накит за груди, накит за руку и накит за струк. Овом приликом представљамо колекцију прстења која је најбројнија (383 предмета) и која то својим значајем свакако заслужује.

  Прстење је накит који се среће широм света. Док су некедруге накитне врсте заступљене само у појединим областима,или само код одређеног слоја становништва, прстење носеграђани и сељаци, млади, средовечни и најстарији, сиромашни и имућни; носи га православно, католичко и исламско становништво. Основна одлика тог накита је разноликост примењеног материјала у његовој изради, мноштвооблика, техника израде и украшавања, као и разноврснанамена.

  Прстен је у средњем веку био ту да украси човека, укажена његов значај и материјално стање, да га сачува од злихутицаја, мистично споји с другом особом и послужи каопечат у датом тренутку. То важно место у животу човекапрстен заузима и данас. Он је човеков стални пратилац,оно мистично ,,нешто‘‘ у облику круга, без почетка и краја.

  Каталог прстења је први у низу каталога колекција из Збирке накита који ће на крају чинити комплетан Каталог Збирке накита Етнографског музеја у Београду.

  SLAJD-PRSTEN

  Претражите сајт

  ×