Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

 

У атријуму  музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи направљене према старим узорима, предмете израђене традиционалним техникама инспирисане етнографским наслеђем и сл.

 

 

Продавница сувенира Етнографског музеја у Београду је место где можете купити репрезентативне сувенире и јединствене поклоне.

У понуди наше продавнице налази се накит који је реплика средњовековног,  као и онај који је дело наших савремених уметника: Слободана Рекалића, Невене Арсић и Татијане Ђурђевић.
Рукавице, капе, чарапе, пешкире и торбице Невенке Унгурјановић (СЗР Руке Кучево).
Керамика Веље Ђорђевића инспирисана традиционалном керамиком.
Тканице, ћилимчићи, кошуље… Етно мреже из Београда.
Пустовани употребни предмети и накит.
Кожне торбицеТеодоре Ђорђевић украшене етно мотивима.
Свилене ешарпе с мотивом пиротског ћилима (Марушка из Чачка).

 

Издвајамо:

 

 

Керамички модел  моравске куће (9х8х7 cm; има амбалажу).

Цена: 1.560 дин.

 

 

Ручно направљена кутија од дрвета (19х10х6 цм) с националним мотивима на поклопцу (ћириличка слова, пафте, токе, мотиви сеоских кућа)

Цена: 2.535 дин.

 

 

Пустоване пуче (величина 37-40, 100% домаћа вуна) су направљене од чисте вуне техником мокрог пустовања (клечања).

Цена: 3.000 дин.

 

Руком штрикане рукавице од вуне и памука, у црвеној, беж, црној и розе боји. Надланица је густо извезена флоралним и геометријским мотивима.

Цена: 3120 дин

 

 

Торбица (новчаник) је израђена од тканог материјала, ручно везена, инспирисана мотивима из националне културе.

Цена од 1430 до 2300 дин.

 

 

Дрвене кутије различитих облика и димензија, бојене, украшене шарама преузетим с пиротских ћилима.

Цена је од 260 до 2.500 дин.

 

 

Лутке у народној ношњи (16 и 26 cm) су руком рађене, унокатне. Израђују се од 5традиционалних материјала. Приликом израде поштују се изворни узорци и кројеви, а лутке надопуњују традиционални детаљи (накит, торбица, преслица)Упаковане у ваљкасре целулоидне кутије

Цена 1.820 и 3.640 дин.

 

Ново у понуди

По цени од 50 динара можете да купите каширане црно-беле фотографије већих димензија, најразличитијих тема. Фотографије су  из фонда Етнографског музеја и својевремено су коришћене као илустративни материјал уз различите изложбе.

 

 

Не примамо платне картице.

 

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Манакова кућа

Манакова кућа је саграђена око 1830. године у Савамалској улици, на старом путу који је повезивао Варош-капију и стару београдску четврт Савамалу. Један од власника куће био је Манак Михаиловић, цинцарски досељеник из Македоније по коме је Манакова кућа добила име и задржала га до данас.
Неправилан облик основе Манакове куће условљен је обликом парцеле на којој је подигнута. Кућа је саграђена у бондручној конструкцији и састоји се од подрума зиданог каменом, приземља и спрата, грађена је у бондручној конструкцији.

Претражите сајт

×