Радионице за одрасле у Манаковој кући

Етнографски музеј у Београду од почетка 90-тих година прошлог века успешно организује у Манаковој кући програм упознавања полазника са појединим традиционалним уметничким занатима и народним рукотворинама
Међу њих спадају: ручно ткање, уметничка керамика, традиционални народни вез, златовез, бели вез, филигран, шатвосирање тикава, плетење гривни од манистри, дуборез, иконопис, мозаик..

Радионице су конципиране у форми сталног и повремених програма. Један број радионица је прерастао у праве школе које се базирају на скраћеним програмима са уметничких академија.

Прве радионице у Манаковој кући биле су радионице ткања током 1990. Настале су као део пратећег програма за време изложбе Торбе Србије у функцији преноса добара, ауторке Софије Костић, кустоса Етнографског музеја у Београду. Радионица је изазвала велико интересовање код публике, и то је била велика мотивација за сараднике изложбе Бранку Боројевић-Џокић, пројектанта изложбе и Надежду Ристић-Влајковић, академског сликара текстила и професора да направе озбиљнији програм за курс ткања са предавањем и практичном наставом. Овај курс био је претеча и инспирација свих каснијих курсева, радионица и школа у Манаковој кући.

Полазницима је за сваку радионицу обезбеђен потребан материјал и алат, такође и учешће на заједничкој изложби, изведених радовима у Манаковој кући једном годишње. Приликом отварања изложбе полазници добијају уверење о стеченом умећу. Циљ радионица и ретких школа заната је упознавање и овладавање традиционалним занатским техникама и народним вештинама да би смо сачували нематеријално културно наслеђе Србије и тако га учинили живим.
Назад на листу

Школа традиционалног веза

Часови се реализују кроз практичан рад, разноврсним тканинама који је усклађен са теоријским делом наставе. Обрађују се технике традиционалног веза по узору на предмете из Збирке Христифора Црниловића из Манакове куће и Збирке вез и чипка из Етнографског музеја.

Школа традиционалног веза траје три месеца, односно 12 термина (4 термина месечно), у трајању од 3 сата.

Полазници школе, поред својих радова, добијају збирку шема за вез, Уверење Етнографског музеја о завршеној школи традиционалног веза као и учешће на Годишњој заједничкој изложби радова.

Школа уметничке керамике

Намењена је свима који желе да упознају и науче овај стари и уметнички занат без обзира на узраст и професију. Вештина израде керамика постала привлачан позив за многе и начин да се уђе у свет уметности у коме се може открити пуно задовољства и стваралачких изазова.

Школа уметничке керамике организована је у два сегмента: основни и напредни ниво, сваки у блоку од три месеца, односно 12 термина (4 термина месечно), у трајању од 3 сата.

Полазници школе, по завршетку обуке, поред својих радова, заједничке изложбе добијају и сертификат Етнографског музеја у Београду о завршеној школи уметничке керамике.

Школа ,,Десет дана филиграна”

Школа филиграна намењена је за све оне који имају жељу да открију и науче понешто о техници израде и сазнају од врхунских мајстора тајне овог некад веома развијеног и цењеног заната. Реализује у оквиру летњег програма старих уметничких заната у Манаковој кући. Школа се одвија десет дана за редом и постала је део сталног програма радионица старих заната са називом “Десет дана филиграна”.

Школа ручног ткања

Часови се реализују кроз практичан рад, односно ткање узорака различитих врста преплетаја, у комбинацији са теоријскиим делом наставе. Обрађују се технике ручног ткања на нитним хоризонталним разбојима, као и ћилимарске, односно таписеријске технике на вертикалном разбоју.

Један циклус Школе ручног ткања траје три месеца, односно 12 термина (4 термина месечно), у трајању од 3 сата.

Полазници школе, поред својих радова, добијају збирку ткачких шема, Уверење Етнографског музеја у Београду о завршеној Школи ручног ткања и учешће на заједничкој " Годишњој изложби радова учесника радионица традиционалних заната у Манаковој кући"

Радионице традиционалног накита

Поред сталне поставке у Манаковој кући у којој се чува вредна збирка Народне ношње и накит централнобалканског подручја из 19. и првих деценија 20. века, посетиоцима је омогућено да и сами учествују у очувању културног наслеђа кроз програм радионица, а једна од низа таквих радионица је израда накита од манистра (перлица).

Поред учења израде традиционалног накита, ова радионица може да послужи и као инспирација за савремени дизајн
Иди на врх