Радионице за одрасле у Манаковој кући

Етнографски музеј у Београду од почетка 90-тих година прошлог века успешно организује у Манаковој кући програм упознавања полазника са појединим традиционалним уметничким занатима и народним рукотворинама
Међу њих спадају: ручно ткање, уметничка керамика, традиционални народни вез, златовез, бели вез, филигран, шатвосирање тикава, плетење гривни од манистри, дуборез, иконопис, мозаик..

Радионице су конципиране у форми сталног и повремених програма. Један број радионица је прерастао у праве школе које се базирају на скраћеним програмима са уметничких академија.

Прве радионице у Манаковој кући биле су радионице ткања током 1990. Настале су као део пратећег програма за време изложбе Торбе Србије у функцији преноса добара, ауторке Софије Костић, кустоса Етнографског музеја у Београду. Радионица је изазвала велико интересовање код публике, и то је била велика мотивација за сараднике изложбе Бранку Боројевић-Џокић, пројектанта изложбе и Надежду Ристић-Влајковић, академског сликара текстила и професора да направе озбиљнији програм за курс ткања са предавањем и практичном наставом. Овај курс био је претеча и инспирација свих каснијих курсева, радионица и школа у Манаковој кући.

Полазницима је за сваку радионицу обезбеђен потребан материјал и алат, такође и учешће на заједничкој изложби, изведених радовима у Манаковој кући једном годишње. Приликом отварања изложбе полазници добијају уверење о стеченом умећу. Циљ радионица и ретких школа заната је упознавање и овладавање традиционалним занатским техникама и народним вештинама да би смо сачували нематеријално културно наслеђе Србије и тако га учинили живим.
Назад на листу

Школа традиционалног веза

Школа традиционалног веза у Манаковој кући део је сталног програма у Манаковој кући и траје три месеца, одржава се сваке среде од 17 до 20 часова.
Обрађују се орнаменти са предмета изложених на сталној поставци Народне ношње и накит централнобалканског подручја из 19. и првих деценија 20. века.
Током првог месеца полазници наше школе упознавају се са везом на зубунима, уче технику веза по писму и увежбавају врсте бодова. Потом уче преношење изабраног орнамента на платно, лан или чоју, раде традиционални вез и вез са апликацијама на чоји.
Други месец посвећен је везу којим су украшаване кошуље, вез покрстице техника веза по броју.
Током трећег месеца полазници школе изучавају "косовски вез ", народни и градски вез.
Предавач у школи је Вера Марковић.

Школа уметничке керамике

Намењена је свима који желе да упознају и науче овај стари и уметнички занат без обзира на узраст и професију. Вештина израде керамика постала привлачан позив за многе и начин да се уђе у свет уметности у коме се може открити пуно задовољства и стваралачких изазова.

Школа уметничке керамике организована је у два сегмента: основни и напредни ниво, сваки у блоку од три месеца, односно 12 термина (4 термина месечно), у трајању од 3 сата.

Полазници школе, по завршетку обуке, поред својих радова, заједничке изложбе добијају и сертификат Етнографског музеја у Београду о завршеној школи уметничке керамике.

Школа ,,Десет дана филиграна”

Школа филиграна намењена је за све оне који имају жељу да открију и науче понешто о техници израде и сазнају од врхунских мајстора тајне овог некад веома развијеног и цењеног заната. Реализује у оквиру летњег програма старих уметничких заната у Манаковој кући. Школа се одвија десет дана за редом и постала је део сталног програма радионица старих заната са називом “Десет дана филиграна”.

Школа ручног ткања

Часови се реализују кроз практичан рад, односно ткање узорака различитих врста преплетаја, у комбинацији са теоријскиим делом наставе. Обрађују се технике ручног ткања на нитним хоризонталним разбојима, као и ћилимарске, односно таписеријске технике на вертикалном разбоју.

Један циклус Школе ручног ткања траје три месеца, односно 12 термина (4 термина месечно), у трајању од 3 сата.

Полазници школе, поред својих радова, добијају збирку ткачких шема, Уверење Етнографског музеја у Београду о завршеној Школи ручног ткања и учешће на заједничкој " Годишњој изложби радова учесника радионица традиционалних заната у Манаковој кући"

Радионице традиционалног накита

Поред сталне поставке у Манаковој кући у којој се чува вредна збирка Народне ношње и накит централнобалканског подручја из 19. и првих деценија 20. века, посетиоцима је омогућено да и сами учествују у очувању културног наслеђа кроз програм радионица, а једна од низа таквих радионица је израда накита од манистра (перлица).

Поред учења израде традиционалног накита, ова радионица може да послужи и као инспирација за савремени дизајн
Иди на врх