Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Дан Етнографског музеја у Београду

  Поштоваоци наше културе имаће прилику да од 20. септембра у наредна три месеца у Етнографском музеју посете изложбу Свирале Етнографског музеја, аутора Мирослава Митровића. Овом изложбом обележава се 119 година самосталног рада Етнографског музеја.

   

  Поставком изложбе Свирале посетиоцима се пружа увид у део блага којим Музеј располаже и указује са на јединственост материјала који чувамо. Музички инструменти који се налазе у Збирци сакупљани су више од 150 година. У колекцији музичких инструмената има око 350 предмета, а овом изложбом Музеј представља најбројније инструменте ове своје збирке – свирале.

   

  У Збирци се налази око 280 свирала. Део тог материјала, допуњен јединственим старим фотографијама и видео и аудио снимцима, приказан је на начин да пружи свеобухватан увид у културно наслеђе које чувамо и које нас одређује. Приказани дувачки инструменти се деле на лабијалне свирале, свирале са језичком и свирале код којих се тон добија треперењем усана. Свирале су распоређене у неколико целина, зависно од рода којем припадају, етнографским областима, као и занимљиви и необични инструменти. Ту су свирале од орлове кости, дечја трубице „борије“ израђена од младе коре, рикала, свирала од трна, од гране, затим дудуци, шупељке, цеваре, кавали, зурле, гајде итд. Порекло инструмената у Збирци је различито, тако да можемо говорити о инструментима који су овде донесени путем многих миграција или онима за које можемо рећи да су самоникли.

   

  У току трајања изложбе биће организовани концерти свирања на народним музичким инструментима. Концерти посвећени неким од познатијих народних свирача нпр. Крстивоју Суботићу из села Осеченица код Мионице и Ивану Томићу из влашког села Осаница код Жагубице. Вечери посвећене инструментима из динарске зоне дипле, гајде, мјешнице. Затим концерти традиционалних народних свирача и савремених уметника везаних за саборе фрулаша. Концерти ће бити одржани у амбијенту изложбеног простора Етнографског музеја.

   

  Изложбу ће отворити професор др Димитрије Големовић.

   

  Приликом обележавања Дана Музеја и отварања изложбе биће додељена и Награда Боривоје Дробњаковић за животно дело која ће ове године припасти музејској саветници Душици Живковић.

   

   

  Етнографски музеј у Београду основан је 1901. године као издвојено Етнографско одељење Народног музеја. Од тада до данас Музеј прикупља и проучава музејске предмете, традиционалну материјалну културу, друштвене односе и породични живот, обичаје, веровања и народно стваралаштво. Тумаче се обележја српске културе, али и обележја других етничких заједница које живе у суседству.

   

  Претражите сајт

  ×