Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Додељен „Културни образац“ за посвећени рад на корист наше културе

  Министарство културе и информисања Републике Србије 26. децембра доделио је признање „Културни образац“ за посвећени рад на корист наше културе Центру за нематеријално културно наслеђе Србије


  „Министар културе и информисања Владан Вукосављевић уручио је вечерас у Југословенској кинотеци признање „Културни образац“ установама и појединцима за посвећени рад на корист наше културе.

  „Једно симболично али искрено хвала добило је форму признања под називом „Културни образац“. И можемо заиста рећи, ове установе и ови прегаоци, могу да буду „културни образац“ у својим делатностима, на широком пољу културе. Има и других, разуме се, једнако заслужних, али биће и наредних година и нових прилика за издвајање и одавање признања“, рекао је Вукосављевић на свечаности.

  Министар је додао да подстицајну синтагму „Културни образац“ везујемо за велико име Слободана Јовановића, преминулог пре тачно шездесет година у туђини,  чије су речи и даље у пуној мери вредне и усмеравајуће.

  „Написао је, а ми преписали на диплому нашег признања: „Култура даје онај углед и ону моралну надмоћност која, такорећи, неосетно и не наилазећи на отпор, побеђује“, казао је Вукосављевић.

  Признање „Културни образац“ добило је 10 установа: ансамбл „Венац“ из Грачанице, Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори, Музеј „Тера“ (Кикинда), Народни музеј у Београду, Народно позориште у Приштини, Природњачки центар у Свилајнцу, Републички секретаријат за јавне политике, Филмске новости, Хор „Србски православни појци“ и Центар за нематеријално културно наслеђе Србије.

  Признање је добило и двадесет двоје појединаца: Александра Нинковић Ташић, председник Образовно-истраживачког друштва „Михајло Пупин“, Биљана Томић, директорка Народне библиотеке „Др Милован Спасић“ у Рековцу, Бојан Суђић, руководилац Симфонијског оркестра РТС-а, Владимир Шекуларац, библиотекар саветник у Народној библиотеци Србије, Вук Вукићевић, директор Завода за проучавање културног развитка.

  Добитници су и Дарко Ивић, директор фестивала „Босифест“, Дарко Танасковић, бивши амбасадор у Унеску и председник УО Народног музеја, Дејан Матић, возач ГСП-а и активиста Удружења за одбрану ћирилице, Душан Јововић, мултимедијални уметник, Ђорђе Нешић, песник из Даља, Жаклина Николић, директорка Библиотеке „Центар за културу“ у Кладову, Живојин Ракочевић, директор Дома културе у Грачаници, Зоран Вапа, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Војводине, Зоран Рајичић, председник Савета Сабора фрулаша у Прислоници.

  Признање је припало и Јелени Добровић-Бојановић, кустоскињи Музеја Војводине, Љиљани Петровић Зечић, директорки Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, Маји Капор, архитекти, Милици Ерић, чланици Градског већа у Прокупљу, Мирку Ковачевићу, члану Комисије за Хиландар, Оливери Скоко, кустоскињи Народног музеја у Зрењанину, Снежани Јанковић, амбасадору Србије у Берну и Чедомиру Жеравици, оснивачу Музеја „Жеравица“ из Новог Милошева.

  У име награђених на признању су захвалили директорка Народног музеја у Београду Бојана Борић Брешковић и члан Комисије за Хиландар Мирко Ковачевић.

  Кратак филм у продукцији Филмских новости подсетио је на све оно што је обележило српску културу у протеклих годину дана, од отварања реконструисаног Народног музеја у Београду и Културног центра Србије у Пекингу, преко уписа певања уз гусле на Унескову Листу нематеријалне културне баштине, акције „Негујмо српски језик“, учешћа Србије као почасног госта на сајмовима књига у Техерану и Будимпешти, до радова на обнови у манастира Хиландар, Грачаница и Бањска и повратка „Горестног плача“ Захарија Орфелина у Народну библиотеку Србије.“

  Извор: http://www.kultura.gov.rs/cyr/aktuelnosti/urucena-priznanja-kulturni-obrazac-na-svecanosti-u-jugoslovenskoj-kinoteci 


  Претражите сајт

  ×