Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • ЕТНО ФИЛМ У ПОДНЕ

  У оквиру циклуса етно филмова, у четвртак 20. априла у 12 сати, у кино-сали Музеја (Узун Миркова 2), биће приказани филмови о ткању:

   

  ДУХОВНО БЛАГО: НАСЛЕЂЕ ТКАЊА И БОЈЕЊА, Едгар Нито, Мексико, 2016. г. 9 минута

  Овај филм представља путопис кроз који се упознајемо са древним процесима занатлија из Теочтитлан долине у мексичкој провинцији Оксака. У настојању да очувају своју традиционалну културу, запотечке занатлије израђују ручно изаткане вунене производе бојене магичним бојама које нам природа дарује. Баш као што вуна и природне боје постају део целине, ово завештање постаје део живота запотечких занатлија.

   

  РУКЕ И НИТИ – Владимир Басара, 1964, Дунав филм, 31 минут.

  Ово је филм који се бави старим занатима очуваним у забаченим крајевима Македоније. Прецизније, реч је о ручној изради персиских тепиха.Већи део филма се фокусира на сам процес израде тепиха са акцентом на техници израде односно, самом занату. Иако се у први план ставља техничка страна израде, такође је наглашен и уметнички па и културолошки моменат.

   

  ТКАЊЕ ДАМАСТА – УМЕТНОСТ ТО ЈЕ, Светлана Парошки, РТВ ТВ Нови Сад, СЦГ, 2005. г. 24 минута.

  На старим разбојима, од свилених и памучних нити, радом вештих руку ткача из Бездана настаје дамаст. Ово је прича о ткању дамаста, али и технологији ткања као и посвећености старом занату.

  Улаз слободан.

  Претражите сајт

  ×