Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Гостовање Етнографског музеја у Индији

  Етнографски музеј из Београда гостује у Народном музеју Индије у Њу Делхију са изложбом: „Текстил и украшавање у култури Срба XIX и прве половине XX века“ у периоду од 26. јула до 31. августа 2017.  Аутори изложбе су кустоси Етнографског музеја у Београду, Марина Цветковић и Јелена Вулетић. Изложбу прате пригодни каталог и флајер на енглеском језику.

  Етнографски музеј у Београду, једини такве врсте у Србији, једна је од најважнијих  републичких установа културе. Основан пре 116 година континуирано се бави прикупљањем, проучавањем, документовањем, заштитом и трајним чувањем, као и публиковањем и презентацијом етнолошког културног наслеђа насталог у Србији и на Балканском полуострву. Ослања се на претходно прикупљена знања и искуства, али се у раду руководи најсавременијим методама и принципима, као и највишим критеријумима и стандардима у раду. Има врло развијену међународну сарадњу, која укључује и размену изложби са значајним музејима широм Света.

  Гостовање изложбе „Текстил и украшавање у култури Срба XIX и прве половине XX века“ у Националном музеју Индије, још је једна у низу манифестација која омогућава сусрет српске културе са културом других народа.

  Изложба је конципирана тако да путем најлепших и најзначајнијих примерака текстила и накита, индијској публици покаже, као и да јој приближи, сву комплексност, разноврсност и вишеслојност етнолошког културног наслеђа српског народа. Иако су на први поглед то само предмети за украшавање, они у ствари имају далеко дубље и сложеније значење: сведоче о начину живота и обичајима, али су уједно и симбол и обележје националне, верске, друштвене, економске, статусне, родне и узрасне припадности, а имали су такође и заштитну или магијску улогу. На изложби су посебно истакнути предмети везани за свадбу и невесту, будући да је венчање био један од најзначајнијих догађаја у животу породице, у коме је невеста имала централну улогу.

  Каталог, који је саставни део изложбе, садржи информације и податке, илустроване одговарајућим фотографијама, о типовима тканина и накита, материјалу, начину и техникама њихове израде и украшавања, и о њиховој употреби и функцији у свакодневном животу или посебним приликама.

  Изложба „Текстил и украшавање у култури Срба XIX и прве половине XX века“, свечано се отвара у Националном музеју Индије 26. јула 2017. u 18 сати. На отварању ће говорити др Мирјана Менковић, директор Етнографског музеја у Београду, др Б.Р. Мани, генерални директор Националног музеја Индије и господин Владимир Марић, амбасадор Србије у Индији. Позив да присуствују отварању изложбе у Њу Делхију упућен је ресорном министру културе и информисања и министру спољних послова Србије.

   

  Фотографије са постављања изложбе:

  Претражите сајт

  ×