Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • И Бог, И Преци, православље и народна религија

  Изложба И Бог, И Преци, православље и народна религија je приређена у Етнографском музеју у Београду 28. јуна 2013. године  поводом обележавња 1700 година од увођења слободног проповедања хришћанства на некадашњем простору Римског царства, потписивањем Миланског едикта 313. године у време цара Константина.

  У сведеној форми, редукована због промене простора, гостује у Народном музеју у Панчеву од 20. 08. до 20.09. 2015. године.  Аутор изложбе је др Весна Марјановић, музејски саветник Етнографског музеја у Београду.  Координатор изложбе у Народном музеју у Панчеву је  Александра Лилић Јаковљевић, виши кустос.  Народни музеј у Панчеву и Етнографски музеј у Београду поседују до данас веома добру међумузејску сарадњу на свим пољима музејске делатности па и на пољу размене изложби.

  Садржај изложбе И Бог, И Преци, православље и народна религија је религијски контекст народне перцепције хришћанства и православља. Подељена у два комплементарна дела: (1) канонски, православни део изложбе припада цркви и сакралном простору. Односи се на увођење духовности и религијских догми у животе људи пред Богом, усмерава правила понашања и одређује постизање равнотеже духовног садржаја свакодневице и празника; (2) преци су метафора народом контексту религије, прихватању светог простора укрштеног са веровањима у моћ предака и њиховим „снажним“ деловањем на овоземаљски свет.  Култ предака je преживео сва времена и у модерном добу се разоткрива у низу архаичних ритуала повезаних с погребним обичајима, али је видно присутан и у свим другим сегментима било да се ради о симболичном понашању у току свадбеног церемонијала или у време већих светковина током године.

  Претражите сајт

  ×