Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Изложба „Аргентиснко златарство – 40 сребрних посуда за мате за 40 година рада“

  Етнографски музеј у Београду има част да угости Амбасаду Аргентине са изложбом аутора Емилиа Патарке „Аргентиснко златарство – 40 сребрних посуда за мате за 40 година рада“

  Изложба се отвара 10. септембра 2019. године у 19 часова.

  Судови за “мате” (шпански: мате) и сребро одводе нас до самог порекла аргентинске нације. Суд за мате јер су истоимену биљку, од које се напитак припрема, још од памтивека користили староседелачки гварани народи, чак можда и у лековите сврхе. За народ гварани дрво матеа је посебно дрво, дар богова.
  Kад су почетком XVI века Шпанци стигли у град Асунсион, данас главни град Парагваја, коришћење биљке мате као напитка почиње да се шири по целој колонији, од Перуа до зоне Плате, преко Боливије и Чилеа. Тако настаје обичај испијања матеа.
  Биљку су добијали из шума. Тек 1750. у језуитским мисијама успели су да одгаје мате ван њеног изворног станишта. Пошто су Језуити протерани из региона 1770. године, требало је сачекати до 1895. године када је аргентински ботаничар Kарлос Таис поново успео да дефинитивно узгоји ову биљку ван њеног природног станишта.

  Емилио Хорхе Патарка

  Родио се у Буенос Ајресу 1956. године. Са 14 година почиње да учи занат и од 1973. до 1978. у школи је мајстора Едгарда Микелсена коју успешно завршава. Године 1982. уписује се на Академију лепих уметности „Матила Ц. Гхyка“, где дипломира цртање и скулптуру.
  Свој професионални развој започиње радећи за важне златарске куће тог доба, а временом стиче и сопствену клијентелу у националним и интернационалним круговима, а међу његовим клијентима се убрајају важна предузећа и колекционари из целог света.
  Имао је више од 60 самосталних и колективних изложби у земљи и иностранству, на свих пет континената. Истиче се и као предавач, члан жирија и технички саветник у многим приликама у земљи и иностранству.
  Добитник је бројних признања и награда.
  Његови радови изложени су у оквиру важних јавних и приватних колекција у земљи и иностранству. Неке од најважнијих у Републици Аргентини су колекције Националног фонда за уметност, Народног музеја декоративних уметности, Музеја Исак Фернандес Бланко, и Општинског музеја Хосе Ернандес, а у иностранству колекције удружења „Патронато Плата дел Перу“ у Перуу, фондације „Фоменто Цултурал Банамеx“ из Мексика и Музеја Гиоиелло из Виченце у Италији.
  Написао је више књига о златарству, а 2010. године оснива своју „Школу аргентинског златарства“ која је на међународном нивоу препозната као једна од најзначајнијих школа у свету

   

  Претражите сајт

  ×