Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Изложба матурских радова ученика „Техноарт Београд“ школе за машинство и уметичке занате

  Позивамо Вас на отварање изложбе 15.06., понедељак, са почетком у 19 часова у Манаковој кући, Гаврила Принципа бр. 5

  Изложба је настала као резултат сарадње професора и ђака “Техноарт Београд”- школе за машинство и уметничке занате и кустоса у Манаковој кући, са жељом да се очува занатска умешност, вештина, естетика традиције и као надахнуће преточи у савремени и уникатни производ.
  На изложби су представљени ученички радови смерова: јувелир уметничких предмета, гравер уметничких предмета и калиграфски радови смера конзерватор културних добара.

  Вештина и умеће занатства се у прошлости преносила са колена на колено, док у савремено доба та традиција нестаје.

  Данашњост која је оптерећена брзим стицањем профита, појава нових технологија које утичу на промену потрошачке свести, пад квалитета производа, појава јефтине робе ниског естетског и техничког критеријума, реалност је која све више истискује човека и брише његов интегритет личности, и на крају укида његову улогу у друштву. Млади људи су најбољи чувари традиције, а са тим и музеја у будућности.

  Инспирисани традицијом и ослањајући се на знање и умеће ментора професора ђаци су ручном израдом дизајнирали савремена аутентична дела. Изложени радови су настали заједничком посвећеношћу, стрпљењем, великим трудом професора и ученика ове школе.

  Познавање технологије и традиционалних занатских вештина, директан контакт са уметничким делима, кроз стално праћење актуелних изложби, битни су аспекти за едукацију младих људи и будућих стваралаца: јувелира, гравера, конзерватора културних добара.

  У времену савремене технологије човек заборавља на занат и вештине. Данас то раде програмиране машине.

  Учити занат значи бити стрпљив, истрајан радећи и стварајући дела човек гради и себе самог.

  Претражите сајт

  ×