Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Изложба „Поклони и откупи Етнографског музеја у Београду 2014-2019. Личне историје – заједничко наслеђе“

  Поклони и откупи Етнографског музеја у Београду 2014-2019.

  Личне историје – заједничко наслеђе

  Етнографски музеј у Београду, 18. август 2020. године у 13 часова

  Онлајн отварање изложбе на Фејсбук страници Музеја – Етнографски музеј у Београду – Ethnographic museum in Belgrade

  Аутори изложбе: Иван Максимовић, Маша Перуничић

  Изложба Поклони и откупи Етнографског музеја у Београду 2014-2019. Личне историје – заједничко наслеђе представља увид у одабране предмете који су у периоду од 2014. до 2019. године обогатили збирке Етнографског музеја у Београду. Повод за настанак изложбе је да укаже на континуиран и систематичан рад на попуњавању Музејског фонда, при чему доказ да наш музеј живи и расте захваљујући заједници лежи у чињеници да га она снабдева основним материјалом за рад – предметима.

  Од преко 1000 предмета којима је музејски фонда обогаћен у протеклих шест година одабрани су предмети који захваљујући богатом историјату или специфичном начину употребе омогућавају дубљи поглед у епохе у којима су настали, односно коришћени. Желели смо да дамо скроман допринос разумевању друштвене историје ових простора прављењем места за личне и локализоване приче, тзв. микро историје.

  Такође, још један аспект нас је подстакао да предмете изложимо на овај начин. Етнографски предмети неизбежно су лични. Било да је реч о прозаичним стварима, или о онима који се пред очи других износе само у посебним приликама. Са тим догађајима скопчани су и смех и сузе, и бес и радост, и љубав и мржња. Због тога посебну похвалу заслужују људи који су се одважили да личне предмете поделе са другима и омогуће нам да кроз увид у њихове животе, по ко зна који пут, поставимо себи питање: шта то значи бити човек?

  У складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом отварање изложбе ће бити уприличено онлајн путем. Позивамо све посетиоце да посете изложбу, и да у складу са препорукама Владе Републике Србије у циљу сузбијања ширења вирусне заразе КОВИД-19, током боравка у свим изложбеним просторима Музеја правилно користе заштитне маске као и да поштују растојање приликом кретања до најмање два метра.

  Претражите сајт

  ×