Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Изложба „Раскршће“ Горана Ристовића-Покимице

  На  изложби „Раскршће“ која се отвара у уторак 9. априла, са почетком од 19 часова, у Манаковој кући публици ће бити представљени експонати филигранских крстова, два чирака и два Jеванђеља аутора Горана Ристовића-Покимице, који нас доводе у додир са врхунском уметношћу старих заната и религијом на простору Балкана.

  У својој филигранско-кујунџијској радионици Филигран-Покимица у Краљеву, Горан Ристовић у духу старе српске традиције призренских мајстора израђује уметничке предмете од најфинијег сребра. Сви предмети су уникатни, ручно рађени, а нека од ових ремек-дела српске филигранске уметности налазе се у најзначајнијим православним храмовима широм света, попут 6 сребрних филигранских кандила изнад Витлејемске Звезде у Цркви Христовог рођења.

  Заслужено, 23. марта ове године Горан Ристовић-Покимица добитник је Дипломе Московске Патријаршије за висока достигнућа у црквеном уметничком златарству.

  Етнографски музеј у оквиру  програма очувања нематеријалног културног наслеђа Србије а посебно ретког старог уметничког заната као што је филигран са поносом представља Београду мајстора-уметника једног од живих људских  ризница Србије.

   

  Processed with VSCO with a6 preset

  Processed with VSCO with a6 preset

  Претражите сајт

  ×