Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Изложба „Решетари са Црвеног крста – век трајања у Београду“

  Септембра 2019. године навршило се сто година од када се Словенац из Рибнице Едвард Цвар настанио у Београду и ту наставио свој занат – израду сита и дрвенарије од материјала донетог из Словеније. Читаво столеће се сита и друга „суха роба“ израђују на исти начин, у истој радионици и истим алатима. Тај занат истрајава још увек захваљујући рођаку Едварда Цвара и наследнику заната, Ивану Дебељаку, који је породици Цвар-Дебељак 2015. године донео признање – Сертификат Министарства привреде Републике Србије којим се ручно израђена сита и решета мајстора Дебељака сматрају производима старог заната и могу се обележавати ознаком „Отворене шаке“. Ситарски занат у време оснивања ове радионице био је тражен и цењен, а мајстори поштовани и уважавани чланови друштва. Време се променило, нове технологије про- изводње смениле су старе, а и потребе и начин живота су другачији. Овај занат је у опасности да потпуно нестане. Приређујући изложбу „Решетари са Црвеног крста – век трајања у Београду“, Етнографски музеј у Београду и Друштво Словенаца у Београду – Друштво „Сава“ желе да скрену пажњу на потребу да се ситарски занат очува и пренесе на следеће генерације, као део нематеријалног културног наслеђа Србије. Посетиоци ће на изложби имати прилику да виде ручно израђена сита и алате којима  се праве. У сарадњи са гостима из Рокоделског центра из Рибнице у Словенији испричаћемо причу о настанку и трајању радионице Сита и решета мајстора Ивана Дебељака и посебном начину продаје названом крошњарство, које је заштитни знак Рибнице, краја у коме се и данас набавља најбоља сировина за израду сита.

   

  Изложба ће бити доступна за посетиоце од  15. октобра до 12. новембра 2019. године у Манаковој кући, Гаврила Принципа 5.

   

  Пратећи програм изложбе

   

  1. октобар (уторак)

  13.00 Предавање Полоне Риглер Грм у Манаковој кући. Стручно вођење кроз сталну поставку.

   

  1. октобар (субота)

  11.00 – 14.00 Сликарска радионица (радионицу води Марија Вауда, акад. сликар). Стручно вођење кроз сталну поставку.

   

  1. октобар (петак)

  18.00 Концерт Појочe дружбe (диригент Вишња Димитријевић).

   

  1. октобар (субота)

  11.00 – 14.00 Сликарска радионица (радионицу води Марија Вауда, акад. сликар).

   

  1. новембар (субота)

  10.30 – 15.00 Посета ученика словеначког језика из Друштва „Сава“ (наставница Татјана Буквич). Стручно вођење кроз сталну поставку и изложбу Решетари са Црвеног крста.

   

  1. новембар (понедељак)

  18.00 Прослава Мартиновања – празник вина.

  Претражите сајт

  ×