Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Изложба „Уметност и традиција керамике“

  Изложба „Уметност и традиција керамике“ биће отворена у Манаковој кући 25. децембра у 18 часова.

  Изложба је посвећена успешној сарадњи професора Факултета примењених уметности и кустоса-етнолога Етнографског музеја у Београду. Организована је у години када Етнографски музеј бележи пола века свог рада у Манаковој кући.

  Поред устаљених послова као што су организације повремених изложби, предавања и просветно-педагошких програма, а у складу са савременим начином рада и теоријама о развоју музеја, као и новим схватањима улоге музеја у друштву, стручњаци Етнографског музеја препознају нове могућности за рад са посетиоцима у Манаковој кући кроз курсеве за изучавање старих заната, савладавање разноврсних вештина и старих уметничких техника, као и израду народних рукотворина. Укључивање посетилаца у процес очувања нематеријалног културног наслеђа и сарадња са другим установама и институцијама културе, Факултетом примењених уметности, члановима Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије део је плана рада у Манаковој кући од деведесетих година двадесетог века.

  Један вид креативно-занатског образовања полазника била је и школа керамике, што се показало као привлачан начин да се уђе у свет уметности у којем могу да се открију велико задовољство и стваралачки изазов.

  Оснивачи и предавачи школе керамике у Манаковој кући су академски уметници-керамичари Бранислав Стајевић, Антонија Драгутиновић и Мирољуб Драмићанин, чији радови повезују уметност и традицију.

  Претражите сајт

  ×