Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Изложба „Здравље у чаши“

  Изложба Завичајног музеја Врњачке Бање Здравље у чаши, ауторке Јелене Боровоћ-Димић, биће отворена у четвртак 11. јула у 13 сати, у Етнографском музеју у Београд.

  На изложби је посебан акценат стављен на збирку специфичног бањског мобилијара – на бањске чаше, и ово је први пут да је та збирка у целости приказана јавности. Пре 150 година у Врњачкој Бањи је минерална вода захватана специјално прављеним чашама. Богатији гости су користили порцеланске чаше са сиском, обично донета из Карлових Вари, или стаклене донете из Липика.

  Крајем 19. и почетком 20. века, како је Бања постајала све познатија и посећенија, кренуло се са израдом стаклених чаша с врњачким мотивима. Специфичност тих чаша је у томе да су градиране у милилитрима, па је бањски гост наточивши воду у чашу лако из ње одливао вишак, сипан преко оне количине коју је лекар прописао. Те најстарије чаше биле су израђене од танког, крхког стакла, док су оне произведене после Другог светског рата рађене од пунијег стакла. Од краја седамдесетих година двадесетог века стаклене чаше су замењене пластичним.

  Претражите сајт

  ×