Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Матракчи Насух: геније 16. века

  Отварање изложбе је у уторак, 15. септембра 2015. у 18 часова.

  Матракчи Насух је рођен у 16. веку, највероватније у Високом. Школовао се и радио на дворовима неколико османских султана, у златно доба Османског царства.

  Слови за једног од најчувенијих хроничара тог периода, а иза себе је оставио веома важна дела из области математике, војних стратегија, књижевности, картографије, сликарства и калиграфије. Декретом из 1529. султан Сулејман Величанствени прогласио га је за главног везира у сфери умећа ратовања.

  Обележавање 450 година од његове смрти нашло се на Унесковом календару дешавања за 2014. годину.

  Био је велики математичар, географ, картограф, калиграф, ратник, мислилац, писац и уметник. Живео је за време два најјача падишаха Османске државе: султана Јавуза Селима и султана Сулејмана Величанственог. Обојица су га ценила због његовог талента и мудрости. Матракчи је нарочито познат по томе што је у току својих путовања кроз Османску државу помно бележио, као историчар и картограф, све оно на шта је, на својим походима и експедицијама наилазила царска војска.
  Изложба је реализована у сарадњи с Удружењем интеркултурног уметничког дијалога из Истанбула, под покровитељством Председништва Републике Турске и Министарства културе и информисања Републике Србије.

  e_invitation_revize

  Матракчи Насух

  Фото: мр Ивана Масниковић-Антић

  Претражите сајт

  ×