Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • МУЗЕЈИ СРБИЈЕ ЗА 10

  (12– 18. маја 2021)

   

  Током манифестације посетиоци Етнографског музеја моћи ће да виде сталну изложбу Народна култура Срба у XIX и XX веку и две повремене изложбе, Орнаментална баштина – двопређне чарапе, ауторке Душице Живковић и Сељак у карикатури Јежа 1935-1990. године, ауторке др Татјане Микулић.

  15. маја 2021. у оквиру пратећег програма уз изложбу Сељак у карикатури Јежа 1935-1990. године одржаће се и две радионице карикатуре.

  Радионица од 12 сати, Гег карикатура – ,,Обрни ситуацију”
  Добро нам је позната ситуација у ланцу исхране када велике животиње јуре мале, мачка миша, лисица зеца, птица глисту. За ову прилику обрнућемо ситуацију и направићемо гег односно штос, па ће тако мања животиња попримити особине велике, миш ће јурити мачку, зец лисицу, глиста птицу… Пре самог цртања гег карикатуре и развоја ситуације, учићемо како се цртају неке животиње корак по корак.

  Радионица од 18 сати, Гег и аутопортрет карикатура – ,,Победимо корона вирус својим талентом”
  Код ове радионице задатак ће бити да нацртамо како победити корона вирус користећи своје таленте. Покушаћемо да победимо корона вирус музиком, цртањем, књигом, песмом, спортом…

  Радионицу води Никола Драгаш.

  Никола Драгаш рођен је 15.09.1981. у Панчеву, где и данас живи. Дипломирао 2004. године на Вишој политехничкој школи у Београду на смеру за графички дизајн. Запослен је у ЈП Пошта Србије. Члан је УЛУПУДС-а, Удружења карикатуриста Србије – ФЕЦО, и УЛУ Светионик. Бави се карикатуром, дечјом илустрацијом, стрипом и графичким дизајном. Илуструје дечје књиге и уџбенике. Своје илустрације и карикатуре објављује у новинским листовима: „Вечерње Новости”, „Политика”, „Јеж”, „Илустрована политика”, „Невен”, “Енигматика“, „Разбибрига“. Редован је учесник домаћих и међународних салона и изложби карикатуре и илустрације као што су: „Пјер”, „Златна Кацига”, „Златни осмех”, „Златно перо”, „Мајски салон УЛУПУДС-а”, „Остен”, „Балсканска смотра младих стрип аутора – Лесковац”, „Бијенале Еколошке карикатуре Сокобања”, „Крајишки салон”.. Одржао је велики број радионица за децу и младе из области илустрације и карикатуре у Чикагу, Шервилу, Мервилу, Темишвару, Велењу, Београду, Панчеву. Владимировцу, Омољици, Качареву, Долову, Банатском Брестовцу, Старчеву, Чардаку, Грачаници, Старом Грацком, Ораховцу,… Бави се и педагошким радом, од априла 2016. до јуна 2018.године води школу карикатуре при „Дому омладине Панчево”, а од марта 2019. води секцију цртања за децу “Чаробни свет цртања”. Од новембра 2020. године води и ликовну секцију “Илустрацијом учимо српску историју и традицију“, при школи традиције, у организацији „Сачувајмо породицу“ из Панчева. Добитник је признања “Класово мајсторско перо”, за допринос и резултате на пољу карикатуре, а 2. јуна биће му уручена награда “Љубиша Дивљак“, за менторство и рад са децом, у оквиру Бијенала дечјег израза – БУДИ 9.

  Посетиоци ће ће током манифестације у Манаковој кући моћи да погледају сталну изложбу  Народне ношње и накит централнобалканског подручја из XIX и првих деценија ХХ века  и изложбу слика власотиначког уметника Александра Спасића Дарови.

  Улаз је слободан.

   

  Претражите сајт

  ×