Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Отварање изложбе

  У уторак, 22. августа 2017. у 19 часова биће отворена изложба под називом Сунце туђег неба: досељавање из Југославије у Канаду 1924 – 1930, аутора Милована Мрачевића.

  Изложба је уприличена поводом обележавања 150. годишњице Канадске конфедерације 1867–2017. Приказано је искуство 25.000 исељеника из Југославије, учесника у највећем таласу европске имиграције у Канаду пре Другог светског рата. Коришћене су фотографије и документи прикупљени током вишедеценијског истраживања историјата усељавања у ту земљу, као и материјал Краљевског југословенског конзулата у Монтреалу који се налази у збирци Архива Југославије.

  У оквиру изложбе издвајају се фотографије и документи који се односе на двадесет и три особе, укључујући и оца самог аутора. Те личне историје илуструју наде и планове Југословена, углавном земљорадника, који су као печалбари емигрирали у Канаду двадесетих година XX века, у време економског успона, као и њихова разочарања, тешкоће, болести и сиромаштво које су многи доживели почетком тридесетих година, с појавом економске кризе.

  Током трајања изложбе биће организовано стручно вођење. Сваког радног дана изложбе (осим недеље) у 10:30 сати.

   

   

  Претражите сајт

  ×