Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Отварање изложбе

  У среду,  4. априла у 13 сати биће отворена изложба под називом Јаје воском шарано  – традиционалне технике и алати, ауторке Милице Обрадовић.

   

  Етнографски музеј у Београду је у својој посвећености очувању етнографског културног наслеђа од самог почетка велику пажњу посветио комплексу ускршњих обичаја и веровања. О томе сведочи и колекција у којој се налази више од 1200 ускршњих јаја од којих је њих око 900 украшено техником шарања воском.

  Значај ускршњих јаја шараних овом техником је у томе што ниједна друга традиционална техника није дала толику могућност ликовне изражајности.Тако шарана ускршња јаја  носе богатсво орнамената и понекад представљају дела народне уметности која се, посматрана оком етнолога, претварају у ризницу одговора на питања о традиционалном животу и прослављању великог хришћанског празника Ускрса.

  Јаја су  воском шарана на различите начине, а један од најзаступљенијих подразумева употребу шараљке којом су цртани орнаменти. Осим колекције ускршњих јаја, Етнографски музеј чува и један број шараљки за јаја које су сакупљене у различитим периодима и крајевима Србије и региона.

  Изложба и каталог „Јаје воском шарано“ приказују не само ускршња јаја и шаралице за восак већ и нарочиту вештину шарања јаја том техником, често називаном батик техника, и заправо дају одговоре на питања зашто, од када, како и чиме бојимо и шарамо ускршња јаја.

  Посетиоци ће моћи да погледају изложбу до 4. маја 2018. године.

  Претражите сајт

  ×