Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Отварање изложбе

  Изложба „Нематеријално културно наслеђе Србије“, на којој су представљени елементи нематеријалног културног наслеђа Србије уписани у Национални регистар и Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства, отворена је 15. маја у Словенском етнографском музеју у Љубљани. Изложбу, која је део међународног представљања нематеријалног културног наслеђа Србије, отвориле су генерална директорка директората за културно населеђе Министарства културе Словеније и Њ. Е. Зорана Влатковић, амбасадорка Републике Србије у Словенији.

  На изложби аутора Данијеле Филиповић, кустоса Центра за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду, приказана су традиционална знања и вештине, обичајне праксе и веровања, укорењене у прошлости, које су заједнице у Србији као део живог наслеђа и обележје идентитета сачувале до данашњих дана. Представљени су и сегменти наслеђа из Србије који су уписом на Унескову Репрезентативу листу нематеријалног културног наслеђа човечанства постигли међународну видљивост и препознатљивост – породична слава и традиционална народна игра коло. У Национални регистар који се води у Центру за нематеријално културно наслеђе Србије, до сада је уписано 37 елемената који показују богатство и разноликост културног наслеђа присутног на територији Србије, подсећајући истовремено да различите заједнице, живећи на истом културном подручју деле и размењују традиционалне форме понашања и чувају их за генерације које долазе.

  Изложба, која је део сарадње Етнографког музеја у Београду и Словенског етнографског музеја, посетиоци Словенског етнографског музеја ће моћи да посете до 4. јуна 2018. године.

   

  Фотографије поставке:

   

  Претражите сајт

  ×