Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Отварање изложбе

  Мултимедијална изложба Орнаментална баштина – двопређне чарапе отворена  je 22. децембра 2020. године у Етнографском музеју.

  Изложбу су реализовали :

  Душица Живковић, ауторка изложбе и концепта

  Владимир Винкић, визуелни идентитет, дизајн и анимација

  Далибор Винкић, апликација  и дигитални садржаји

  IM Продукција Београд, филм

  Јелена Куртић, координатор

   

  Сарадници:

  др Милош Матић, Тијана Чолак-Антић Поповић, Ана Петровић, Данијела Филиповић

   

  Изложбу ће отворити:

  Тијана Чолак-Антић Поповић, директорка Етнографског музеја и

  Небојша Брадић, председник Креативне Србије

   

  У програму учествују:

  Светлана Спајић, певачица

  Андрија Кузмановић, глумац

  Национална фондација за игру

  Марија Батиница, продуцент

   

  Продукција: Дунавфест

  Етнографски музеј у Београду,

  Децембар 2020 – 2021.

   

  Етнографски музеј Београду и Завичајни музеј у Књажевцу, коришћењем заједничких фондова у области двопређног плетења и шара, желе да на изложби јавности покажу задивљујућу лепоту народне уметности и умешности плетиља. На изложби је приказана колекција цртежа двопређних чарапа и шара, јединственa у свету. Она је непроцењиво вредан део културне баштине Србије. Двопређни орнаменти личе на слова или симболе старих или давно несталих цивилизација, али и на савремене QR кодове. Као да су математички прорачунати. Нама данас естетски делују задивљујуће. За плетиље које их чувају и знају да их плету на вуненим чарапама, они својим раскошним обликом и бојама проговарају из фантастичног и мистичног света орнаменталне баштине и вишевековне традиције.

  Орнаменти на чарапама су вековима стварани кроз генерације знањем, умећем и вештином плетиља и представљају не само врхунска занатска достигнућа, већ и уникатно уметничко дело анонимног народног уметника, јер се ретко могу наћи два пара чарапа које су украшаване истим шарама и орнаментним композицијама. Старовременске чарапе су аутобиографија плетиље – жене из патријархалне заједнице, а постају и сведочанства свакодневног живота из прошлости. За плетење вунених чарапа Користе се две технике „ на преплет – рубено“ и „право“, од једне, две и више пређа. Двопређно плетење je стара техника право за израду чарапа од домаће вуне, уз коришћење пет игала, којом се две нити (пређе) различите боје преплићу тако да формирају двопређни орнамент (шару). Данас су двопређне чарапе, осим у музејским збиркама, као део народне ношње присутне током сценског извођења народних игара, песама или на разним културним и туристичким манифестацијама на којима се презентује нематеријално културно наслеђе. Умеће и вештина двопређног плетења уписани су на Националну листу нематеријалног клултурног наслеђа Србије.

   

   

  Позивница

  Претражите сајт

  ×