Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Oтварање изложбе

  Словачка народна ношња из Бачке и слика прве словачке академске сликарке Зуске Медвеђове одржаће се у уторак, 4. августа 2015. у 19 часова.

  На отварању изложбе ће наступити познати женски оркестар Арадачке мешкарке основан је 1978. године као аутентичан музички ансамбл из села Арадац.
  Оркестар чини 6 старијих хармоникашица које су својим аутентичним наступима у словачкој народној ношњи постале својеврстан симбол народне културе војвођанских Словака.

  Током отварања изложбе, из пратњу Арадачких мешкарки, биће приказано чепчењие – уређивање главе младе невесте.

  Након венчања Словакиње су покривале главу чепцом, односно капицом која је била симбол удате жене. Чепјец који ће бити приказан у оквиру програма је из Араца, а његова специфичност је у томе што га краси такозвани пипиш, тј. специфичан украс на капици који је карактеристичан само за ово банатско место. Овај чепиец је млада невеста носила прве године у браку, односно све док није имала прво дете, а затим је коса била повезана и читавог живота покривена марамом.

  Стављање чепца на главу је некада био свакодневни ритуал Словакиња а данас је својеврстан обичај сачуван у сећању најстаријих генерација.

  Претражите сајт

  ×