Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Oтварање изложбе слика

  КОСТИЋИ, уметника Предрага Драговића одржаће се у петак, 11. децембра 2015. у 19 часова

  О уметнику

  1953. Драговића Поље, Колашин

  Основну школу похађао у Драговића Пољу, Гимназију у Колашину и Чајничу. Вишу педагошку школу завршио је у Никшићу, Факултет ликовних уметности, одсек сликарство, у Београду. Члан УЛУС-а постао је 1980.

  e mail: predrag.dragovic@yahoo.com

  POZIVNICA

  ,,Кост као уметнички мотив веома је инспиративна због сложене симболике која највећма тангира људску природу. Она симболизује  чврстину, трајност, непропадљивост, постојаност, чему човек од искона тежи. Такво полазиште пружа изванредне могућности за садржајни уметнички говор.

  Предраг Драговић био је подстакнут поемом Костићи Матије Бећковића, али то дело је немогуће илустровати у дословном смислу. Због тога је сликар наспрам песникових стихова поставио сопствено ликовно истраживање. Као визуелни предложак употребио је анатомски атлас из кога је одабрао  црно-беле цртеже делова људског тела. Бирао је репродукције које су му биле интересантне за ликовну интервенцију.  Затим је сликао је по њима, остављајући неке  делове цртежа, као и латинске називе, недирнутим, чиме се формирао палимпсест од  докумената и уметничке креације.  Већ само то било би  довољно за један успели уметнички  исказ. Међутим, Предраг Драговић текстуром површине постигао је и нешто више. Вишеслојним бојеним намазима нивелисао је наратив мотива са наративом структуре сликаног поља. Лист хартије са репродукцијама делова костура „калцифицирао“ је пигментима.  Седиментацијом сликарске материје, насликане кости структуром  подражавају праве. Формални опис замењен је поступцима грађења, настајања, стварања.

  У костима је све сабрано. Ова истина суштински поовезује слике Предрага Драговића са поемом Матије Бећковића.“

  Александар Ђурић

  (Из предговора каталога)

  Претражите сајт

  ×