Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Потписивање споразума о сарадњи

  Етнографски музеј у Београду и Национални историјски музеј Републике Белорусије су се споразумели да успоставе однос сарадње и узајамне помоћи у области културе, музејске делатности и заштите културног наслеђа.
  Ова сарадња ће се остварити у свим областима музејске делатности које обрађују музеологију, историју формирања збирки, очувања, презентације и теренских истраживања у области етнологије. Сарађиваће у развоју пројеката од обостраног интереса на корист оба музеја.
  Етнографски музеј ће заједно с Музејом Војводине наступати према установама културе Републике Казахстан уз посредовање Националног историјског музеја Републике Белорусије.

  Свечаност ће бити одржана у петак 1. септембра 2017.  године у 13 сати, у простору Етнографског музеја у Београду, Студентски трг 13. Потписивању Споразума о сарадњи  ће осим представника Етнографског музеја у Београду, Музеја Војводине и Министарства културе РС, присуствовати и директор Националног  историјског музеја Белорусије господин Алех Ризкоу, његов заменик Александар Крами, помоћник министра за културу РБ Васил Черник, Његова екселенција амбасадор Републике Белорусије у Србији Валериј Бриљов и представник Музеја савремене уметности у Београду.

  Поводом свечаности потписивање Споразума биће постављене изложбе Белорусија и Белоруси и Модерна Белорусија, а наше колеге ће приредити презентацију нових технологија  примењених у Етнографском музеју.

   

  Фотографије са свечаности потписивања Споразума о сарадњи:

   

  О путујућој изложби Модерна Белорусија 

  Упркос томе што током десет векова комплексне и драматичне историје Белорусије њена култура представља значајан део европске баштине, Белорусија није позната широј међународној заједници. Данас се захваљујући глобализацији савременог света чак и малим земљама даје прилика да гласно говоре о својим достигнућима. Стога је Национални историјски музеј Белорусије приредио  путујућу изложбу Модерна Белорусија. Израда те изложбе подстакнута је потребом да се прикаже тренутна слика белоруске државе и представе достигнућа данашње Белорусије, истичући кључни напредак Белоруса у последњих 25 година. Главни циљеви изложбеног пројекта су да прикаже процес формирања белоруске државности крајем 20. века; да одрази посебне аспекте економског и научног развоја Белорусије током последњих деценија у контексту међународне сарадње; да упозна међународну заједницу са спортским и културним достигнућима Белоруса; да демонстрира рекреативни потенцијал земље и да подигне ниво свести о савременој Белорусији у свету. Сваки постер живописно приказује кључне догађаје и чињенице у различитим областима. Природа Белорусије, историјско и културно наслеђе и култура и спорт у Белорусији су посебно приказани. Индустријска и пољопривредна достигнућа, свемирски програм Белорусије и белоруска ИТ-индустрија огледају се и на изложбеном пројекту. Неколико постера описује различите врсте туризма чиме Белорусија може привући пажњу страних посетилаца, пре свега, ту су историјски, индустријски, медицински, пољопривредни и еко-туризам.

   

   

  Претражите сајт

  ×