Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • ПРЕДАВАЊЕ У МАНАКОВОЈ КУЋИ

  У четвртак, 3. јуна 2021. у 18 сати у Манаковој кући биће одржано предавање под називом Уметност на точковима: декорација возила у земљама Индијског потконтинента. Предавач је Константин Новаковић, историчар уметности и фотограф.

  Декорација возила пристуна је у многим земљама широм света у којима су  локалне традиције овог вида фолклорне уметности попримиле препознатљив облик. Најпознатији примери оваквих возила су мататуи у Кенији, филипински џипнији, тап-тапови на Хаитију, те декотора камиони у Јапану. Овај феномен најраспрострањенији је у земљама Индијског потконтинента попут Пакистана, Индије и Бангладеша у којима су различите врсте декорисаних возила општеприсутне и представљају саставни део крајолика и идентитета многобројних урбаних средина. И док се феномен осликавања возила на Западу углавном везује за одређене субкултуре, у овом делу света он представља израз  припадности одређеним религијским и конфесионалним групама, локалних традиција и уопштено говорећи, светоназора њихових власника. У том смислу, богато декорисана возила у земљама јужне Азије неретко имају улогу статусних симбола. Радионице за опремање возила запошљавају десетине хиљада људи у овом делу света, представљајући значајну грану локалних привреда. Упркос великој популарности, као и чињеници да су у процес декорисања возила укључени многобројни традиционални занати, овај специфични вид народне уметности још увек није темељно проучен нити валоризован као форма културног наслеђа.

  Посетиоци ће имати прилику да се упознају са феноменом украшавања возила, како у земљама Индијског потконтинента тако и глобално, процесом настајања декорација, симболиком и просторним диспозицијом мотива, као и његовом социјалном димензијом. Биће представљен материјал који је  настао је на терену, у многобројниом радионицама за декорисање возила у овом делу света током протекле деценије.

   

  Претражите сајт

  ×