Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Претфестивалски програм XXII међународног фестивала етнолошког филма

  биће одржан 2. октобра од 19 часова. У оквиру програма ће бити приказани документарни филмови Живомира-Жиће Михајловића:

  Тренутак бескраја (10мин), ромски обичај посвећен душама мртвих;

  Жетва у Белегишу (7мин), обичај из Срема. Филмска визуелизација народног обичаја у коме се богата жетва изазива низом обредних радњи;

  Сенвастије (15мин), народни обичај из  хомољског села Рановац – прича с љубавном поруком;

  Љубица (9мин), прича о последњој пастирици на Тари;

  Да се врати (5мин), народни обичаји веровања код Влаха;

  13. прасе (11мин), прича о једном необичном пријатељству;

  Ко то тамо плаче (15мин);

  Само музика Србина спасава (9мин).

  Биографија Живомира–Жиће Михајловића:

  Живомир Жића Михајловић (1957. Велика Плана), један је од најзначајнијих културних делатника из Велике Плане. Бави се сликарством, снимањем документарних филмова и новинарством. Свакодневно, као новинар-сниматељ, прати дешавања на територији општине Велика Плана, а његови прилози се могу видети на телевизији ,,Девић“(у Смедеревској Паланци), као и на ,,Првој српској телевизији“ у емисији ,,Експлозив“. Такође, Живомир–Жића Михајловић је власник продукцијске куће ,,Шумадија филм“, која стоји иза реализације бројних документарних и два играна филма. Оснивач је и директор фестивала документарног филма ,,Златна буклија“, који се сваке године, последње недеље априла, одржава у Великој Плани.  Добитник је бројних награда на домаћим и међународним фестивалима посвећеним документарном филму.

  Претражите сајт

  ×