Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Представљање књиге

  Зајечар – чудесна прича,  у издању Народног музеја Зајечар, аутора Сузане Антић етнолога – музејског саветника, Јелице Илић историчара – вишег кустоса и Нине Погарчић историчара уметности – кустоса, одржаће се у петак, 14. новембра у 19 сати у Арт биоскоп – Museum – у.

  Будући читаоци имаће прилику да се упознају са више од пет векова историје Зајечара, од 1466 до 2006. године, кроз читав низ прича о животу у граду на периферији државе. Књига се састоји од шест целина (Османлијски Зајечар, У кнежевини Србији, У краљевини Србији, У краљевини Југославији, У социјалистичкој Југославији и Епилог) прилога и фото албума. Приказан је континуитет постојања и опстајања Зајечара у различитим друштвено – политичким, економским и културним односима, од турског насеља са свега неколико хришћанских породица до економски развијеног града у СФР Југославији.

  О књизи ће говорити: др Александар Животић доцент на катедри за историју Југославије Филозофског факултета Универзитета у Београду, Миладин Милошевић директор Архива Југославије, Миодраг Зупанц дугогодишњи сарадник музеја у Зајечару, Бора Димитријевић директор музеја и ауторке.

  Пројекат је финансиран средствима Министарства културе и информисања Републике Србије.

  Претражите сајт

  ×