Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Пројекција филма

  Поводом рођендана великог азербејџанског композитора Узеира Хаџибејлија (1885-1948), 18. септембра 2017. године у 18 сати у биоскопској сали Етнографског музеја у Београду биће одржана пројекција рестауриране и обојене верзије музичке комедије „Аршин мал алан“ („Продавац рукотворина“). Филм је снимљен 1945. по мотивима истоимене оперете Узеира Хаџибејлија написане 1913. године. Хаџибејли је аутор прве опере на целом муслиманском Истоку, као и националне химне Републике Азербејџан. Био је диригент, музичар, публициста, драматург, педагог, јавна личност и народни уметник бившег СССР-а.

  У стваралаштву Узеира Хаџибејлија спојили су се западни и источни музички стил; елементи азербејџанске народне музике прилагођени су класичним европским традицијама. Уз коришћење ове методе, Хаџибејли је 1908. године написао прву азербејџанску оперу „Лејла и Меџнун“ по мотивима истоимене поеме азербејџанског песника Физулија. Од 1909. до 1915. године написао је пет опера: „Шеик Санан“, „Рустам и Зохраб“, „Шах Абас и Хуршуд Бану“, „Асли и Керем“, „Харун и Лејла“. Најбољим делом композитора сматра се опера „Короглу“, написана 1936. године. У. Хаџибејли такође је аутор три оперете: „Муж и жена“ (1909), „Ако не та, онда ова“ (1910) и „Аршин мал алан“ (1913). Хаџибејли је био аутор либрета за сва своја дела осим опере „Короглу“.

  У филму „Аршин мал алан“ („Продавац рукотворина“) радња се одиграва почетком прошлог века у Бакуу. У то време младожења није могао да види лице младе пре свадбе, и зато се јунак филма – Аскер, богати младић, на савет свог пријатеља маскира у уличног продавца тканина, „аршинмалчи“. Ти трговци су продајући робу улазили у куће, а жене и девојке нису прекривале своје лице док су бирале и гледале робу. Сада је Аскер могао да уђе у свако двориште и да изабере себи младу. У филму има много комичних ситуација, песама, хумора, а што је најважније – филм има срећан крај!

   

  Претражите сајт

  ×