Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Радионица у Манаковој кући

  У суботу, 16. марта од 13 до 16 часова одржаће се предавање и уводна информативна радионицу пред нови почетак Школе традиционалног веза у Манаковој кући.

  Вез заузима важно место у традицији Србије у 19. и првој половини 20. века као незаобилазан део народне културе и врло је негован и значајан уметнички израз. Примењиван је на одећи, текстилним предметима коришћеним у домаћинству и осим украса имао је значајне функције у традиционалној сеоској култури. Везом на одећи се указивало на друштвени статус особе, материјално стање, узраст, припадност одређеној регији, односно, нацији. Од области до области вез примењиван на традиционалној сеоској одећи се разликовао, био богатији и разноврснији у одређеним пределима. Косово и Метохија издвајају се својим богатим везом на женским кошуљама који у свакој од ових области има своје посебности.

  У складу са савременим тенденцијама и теоријама развоја музеја и музеологије као и новим визијама схватања улоге музеја у друштву поред већ устаљених облика активности, организација повремених изложби, предавања, просветно-педагошког рада, стручњаци Етнографског музеја препознају потенцијале за нови начин рада са публиком  у Манаковој кући кроз едукативне програме за изучавање старих заната, разноврсних вештина, народних рукотворина и старих уметничких техника.

  Школа традиционалног веза осмишљена је по програму стручног тима:

  Ирена Филеки музејски саветник и руководилац збирке веза и чипке у Етнографском музеју у Београду

  Данијелка Радовановић конзерватор саветник Етнографског музеја у пензији

  др ум Вера Марковић ванредни професор на ФДУ-у и сарадник Етнографског музеја у Београду

  Милена Ђурица уредник ликовног програма у Манаковој кући, дипл. сликар костимограф

  Претражите сајт

  ×