Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Радионица у Манаковој кући

  Радионица шатвосирања сувих тикава

  У суботу,15. децембра 2018. године, Манакова кућа Вас позива на радионицу шатвосирања сувих тикава. Радионица ће се одржати у термину од 11 до 14:30 часова, а едукатор на радионици биће Ана Антонин Гојковић.

  Ана Антонин Гојковић из Сремске Митровице годинама се, из хобија, бави декорисањем сувих тикава на традиционалан, стари начин који се у етнографији признаје као уметнички занат. Реч је о техници “шатвосирања“ или посмеђивања сувих тикава, карактеристичном старом техником за западни Срем и источну Славонију. Сматра се да су ту технику осмишљавали и неговали, у почетку, пастири у дугим данима на испашама својих стада. Поред флоралних мотива, маштовитих арабесака – шара на сувим тиквама су се техником “шатвосирања“ приказивали значајнији историјски догађаји, ликови, предмети, датуми…

  Техника је следећа: графитном оловком се исцртају жељени мотиви који се затим засецају, потом се површине које се желе потамнети премазују киселином и одмах надносе над пламен свећа или лампе – петролејке, те намазана површина моментално потамни. На крају се преко целе површине те суве тикве утрљава угљенисано језгро ораха, па се изгланца ланеном крпом.

  Свим учесницима радионице биће обезбеђен материјал који је урачунат у цену карте, а украшене тикве које учесници израде постају лично власништво. Цена карте је 1.000, 00 динара.

  Контакт телефони за информације и пријаве на радионицу су:

  011/ 30 36 114; 063/ 64 88 92

   

  Претражите сајт

  ×