Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • ЕКСПО 2015

  Етнографски музеј у Београду – установа културе од националног значаја се у оквиру Светске изложбе ЕКСПО 2015. представља изложбом Путеви хране у Србији ауторке Душице Живковић, музејског саветника.

  Мултимедијална изложба је, у складу с централном темом ЕКСПО Милан 2015 Окуси храну, осети живот,  посвећена феномену исхране који је сагледан с различитих аспеката – од географских, историјских и културних утицаја, преко начина припремања, чувања и конзумирања хране, до обичаја и ритуала у вези са исхраном

  Важан сегмент изложбе је представљање обичаја Породична слава који је у новембру 2014. године уписан на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства, у којем је, поред религијског ритуала и пракси, присутан и културни истакнут образац гошћења и гостопримства у Србији.

  Етнографски музеј је 12. јула, за Петровдан, званично отворио изложбу Путеви хране у Србији представљањем културног обрасца и ритуалне праксе прославе славе, на коју су били позвани гости из других кластера Експа, који су учествовали обележавању овог празника који осим религиозног истиче и  културни феномен гозбе и гостопримства, као значајног дела културног и националног идентитета Срба.

  Изложба је део туристичке промоције хране и вина Србије.

  Изложбу је посетиo министар трговине, туризма и телекомуникације у Влади Републике Србије Расим Љајић.

  Изложба је део пројекта Етнографског музеја у Београду Култура исхране у Србији аутора Душице Живковић и сарадника др Милоша Матића, Данијелe Филиповић, Александра Обрадовића, Јане Родић, Марка Тодоровића и дизајнера Славише Савића.

   

  Претражите сајт

  ×