Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ ОБНОВЉЕНЕ МАНАКОВЕ КУЋЕ

  у којој је смештена етнографска спомен збирка Христофора Црниловића

  Обновљену Манакову кућу отвориo je Иван Тасовац, министар културе и информисања Републике Србије у четвртак, 12. маја 2016. у 12 сати. Поздравну реч је упутила, др Мирјана Менковић, директор Етнографског музеја у Београду.

  1. Архитектура објекта и Збирка

  Један од најстаријих објеката старобалканске архитектуре у Србији из прве половине 19. века, Манаова кућа, комплетно санирана, ревитализована и с новим, уређеним амбијенталним окружењем, после пуних пет деценија од последњег конзерваторког третмана, биће отворена за публику као један од централних догађаја Манифестације Музеји Србије – Од 10 до 10 у2016. години.  У Манаковој кући, која се налази у склопу Етнографског музеја у Београду од отварања 1968. године, смештена је највећа етнографска  спомен збирка у Србији.

   

  По садржају, Етнографска спомен-збирка Христифора Црниловића заправо представља својеврстан музеј. Осим 2 600 предмета велике културне вредностиЗбирка обухвата и 1 617 негатив-плоча објеката снимљених на терену и из збирке, више од 22 000 листова рукописне грађе забележене на терену и из литературе, као и приручну библиотеку са више од 700 књига и часописа. Све то сабрао је предано, зналачки, уз велике тешкоће и самоодрицање, истраживач и патриота Христифор Црниловић, с циљем не само да сакупља и чува разноврсне творевине народне културе већ и да сагледа и открије њихово порекло, значење, улогу и развој са етнолошког становишта. То се, пре свега, односи на сеоске и градске ношње и накит, а у мањој мери и на друге колекције у Збирци (покућство, делови дрворезбарених ентеријера, ћилими, алати појединих заната, прибори за пушење, писање, чешљање, предење, бојење, ткање, затим оружје, коњска опрема, предмети уз обичаје, музички инструменти, црквени предмети и др.). Изузев нумизматике, археолошког материјала, старословенскогоружја и средњевековног накита, већина материјала пореклом је из 19. и 20. века, а потиче из Србије и Македоније, и, у мањем броју, из других балканских крајева и Грчке.

   

  2. Стална изложбена поставка у Манаковој кући

   

  Поптуно обновљена, конзервирана стална изложба Народне ношње и накит централнобалканског подручја из 19. и првих деценија 20. века, аутора Јасне Бјеладиновић Јергић, биће свечано представљена публици. Служба конзервације Етнографског музеја обрадила је преко 500 стотина појединачних предмета. Унапређена изложба о раду Х. Црниловићу, нови мултимедијални изложбени садржаји, саставни су део ове изузетне изложбене поставке која  приказује основне елементе Црниловићевог етнографског истраживачког рада на терену оствареног у периоду између два светска рата.

   

  3. Пратећа изложба у склопу отварања Манакове куће

  Језик  као запис културе

  По први пут, посебна пажња посвећена је представљању рукописне заоставшине Христифора Црниловића која спада у ред највреднијих дијалектолошких записа о језику и култури у Србији, али и на ширем простору Балкана с почетка 20. века. Недовољно истражен корпус рукописних записа Христифора Црниловића са преко 22000 листића повод је да стручни тим Етнографског музејајезик као запис културе, стави у фокус интересовања шире публике. Публици ће бити представљен део оригиналне рукописне заоставштине, али и један изузетан одевни предмет с простора југоисточне и источне Србије на који је Црниловић посебно указао – мановил, врста непросечене хаљине без рукава – и кроз мултимедијалну презентацију указати на важност језичких записа, ширење термина кроз простор, промене у одевном предмету које ти записи региструју и да кроз дијалектолошке ареале можемо заправо посматрати и истраживати културне контактне ареале.Језик се тако очитава као запис културе.

   

              Такође, други део изложбеног простора у приземљу биће искоришћен за још једно визуелно представљање културе, а то је презентација филма о Христифору Црниловићу ПУСТООД аутора Небојше Илића Илкета, који је освојио бројна признања на домаћим и међународним фестивалима кратког и документарног филма.

   

  Шта све подразумева реконструкција и заштита, као и промоција нових програма у Манаковој кући 2016. године?

   

  4. Изведени радови

  Наводимо неке од већих радова. Инсталације: изведене су у потпуности нове инсталације јаке и слабе струје. Објекат је опремљен савременим системом заштите од пожара, уведен је видео надзор, систем јавног разгласа, као и нова расвета; постављена је нова хидрантска мрежа, која сада  у потпуности испуњава услове заштите од пожара. Замењен је и дотрајали развод санитарне мреже са свим уградним елементима и др.

  Архитектонско грађевински радови – ентеријер: обијен је потклобучени малтер са свих зидова, који су били погођени влагом; очишћени су зидови од камених блокова и импрегнирани средством за импрегнацију камена; извршена је обрада свих унутрашњих зидова; постојећи подови обложени дрветом су машински очишћени и третирани заштитним премазима, а тамо где је било потребно и пројектом предвиђено, уграђен је нов бродски под, третиран на исти начин као постојећи; подови обложени циглом су такође машински очишћени и на њих је нанет заштитни премаз против хабања; столарија унутар објекта је делом рестаурирана, а делом је израђена и уграђена нова, по узору на постојећу; извршена је рестаурација изложбених витрина;сви елементи дрвене кровне конструкције су прегледани и заштићени средством за импрегнацију дрвета и др. Екстеријер: извршена је комплетна санација фасаде објекта и санација потпорних зидова у дворишту; извршена је рестаурација фасадне столарије и прозорских решетки;сва стакла на спољашњим крилима врата и прозора су замењена новим, израђени су нови дрвени капци по узору на постојеће;чишћење, фуговање и заштита калдрме у дворишту; постављено спољашње осветљење и др.

  ИЗВРШЕНА ЈЕ ЗАШТИТА НЕПОКРЕТНОГ КУЛТУРНОГ ДОБРА, ОТКЛОЊЕНИ СУ СВИ НЕДОСТАЦИ ЗБОГ КОЈИХ КОРИШЋЕЊЕ ОБЈЕКТА НИЈЕ БИЛО БЕЗБЕДНО И СИГУРНОСТ ОБЈЕКТА ЈЕ ПОДИГНУТА НА ЗНАТНО ВИШИ  НИВО.

   

   

  5. Организација простора и амбијентално уређење

   

              Кључно је да је главни улаз у Манакову кућу, ширином тротоара и главног горњег улаза, проширен за више од 2 метра, да је урађена нова подлога и да су предњи део куће и 3 паркинг-места испред сада један део амбијенталног зеленог уређења, који  се пружа и дуж ограде у постојећем дворишту.

   

  Приземље Манакове куће (без изложбеног простора и простора продавнице) –постала је  модерно опремљена кухиња/РАДИОНИЦА, која је погодна за промоције и презентације, а целом дужином зида је изведен и мали приручни депо у коме се складишти оно што је потребно за радионице које ће се и даље одржавати. Основна идеја је била да се максимално ослободе све комуникационе линије, у мери у којој се то може и сме, а што до сада није био случај.

   

  6. Стручни програми и унапређење рада Манакове куће

   

              Манакова кућа више од две деценије спроводи едукативне радионице посвећене очувању старих техника и заната.

   

              Нови фокус програма усмерен је ка томе да Манакова кућа постане активно стециште размене знања, умећа, искуства, свега што јесте жива традиција и нематеријално културно наслеђе у Србији, а што је у најтешњој вези с радом Центра за НКН Србије Етнографског музеја и националним регистром нематеријалног културног наслеђа. С тим у вези, савремена музејска продавница понудиће нове производе који до сада нису били саставни део музејске понуде, производе који ће бити повезани и с новим едукативним и промотивним програмима које ће Манакова кућа нудити. Манакова кућа је замишљена као место за ексклузивне презентације које ће подразумевати дегустацију и продају домаћих традиционалних производа, али са стручно потврђеним производним садржајем и квалитетом. За почетак, 10-15 одабраних производа садржи личне карте о мапи НКН, занатских центара, занатлија и произвођача у Србији. Идеја је да направимо специјалнизовану музејску продавницу која најширој публици приближава традиционалну производњу у Србији и која озбиљним малим произвођачима нуди могућност да праве врхунске дегустације за клијенте из региона, али и целог света. Циљ је успоставити сарадњу с једним бројем производних и занатских центара који ће се развијати, популарисати и унапређивати од  2016. године и кроз презентацију у Манаковој кући.

   

   

  Београд, мај 2016.                                                           Етнографски музеј у Београду

   

   

  DSC_9874   DSC_9909  DSC_9979

  DSC_9848  DSC_9889  DSC_9897

   

  Претражите сајт

  ×