Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

Вести

 

Изложбу Свирале аутора Мирослава Митровића, на којој је представљен део колекције музичких инструмената која има око 520 предмета можете погледати путем линка https://galerijeimuzeji.rs/exhibition/svirale/

 

***

Мултимедијална изложба Орнаментална баштина – двопређне чарапе отворена  je 22. децембра 2020. године у Етнографском музеју, а у складу са епидемиолошким мерама, online отварање  доступно je на друштвеним мрежама и инeтернет страници Етнографског музеја.

 

Изложбу су реализовали :

Душица Живковић, ауторка изложбе и концепта

Владимир Винкић, визуелни идентитет, дизајн и анимација

Далибор Винкић, апликација  и дигитални садржаји

IM Продукција Београд, филм

Јелена Куртић, координатор

 

Сарадници:

др Милош Матић, Тијана Чолак-Антић Поповић, Ана Петровић, Данијела Филиповић

 

Изложбу ће отворити:

Тијана Чолак-Антић Поповић, директорка Етнографског музеја и

Небојша Брадић, председник Креативне Србије

 

У програму учествују:

Светлана Спајић, певачица

Андрија Кузмановић, глумац

Национална фондација за игру

Марија Батиница, продуцент

 

Продукција: Дунавфест

Етнографски музеј у Београду,

Децембар 2020 – 2021.

 

Етнографски музеј Београду и Завичајни музеј у Књажевцу, коришћењем заједничких фондова у области двопређног плетења и шара, желе да на изложби јавности покажу задивљујућу лепоту народне уметности и умешности плетиља. На изложби је приказана колекција цртежа двопређних чарапа и шара, јединственa у свету. Она је непроцењиво вредан део културне баштине Србије. Двопређни орнаменти личе на слова или симболе старих или давно несталих цивилизација, али и на савремене QR кодове. Као да су математички прорачунати. Нама данас естетски делују задивљујуће. За плетиље које их чувају и знају да их плету на вуненим чарапама, они својим раскошним обликом и бојама проговарају из фантастичног и мистичног света орнаменталне баштине и вишевековне традиције.

Орнаменти на чарапама су вековима стварани кроз генерације знањем, умећем и вештином плетиља и представљају не само врхунска занатска достигнућа, већ и уникатно уметничко дело анонимног народног уметника, јер се ретко могу наћи два пара чарапа које су украшаване истим шарама и орнаментним композицијама. Старовременске чарапе су аутобиографија плетиље – жене из патријархалне заједнице, а постају и сведочанства свакодневног живота из прошлости. За плетење вунених чарапа Користе се две технике „ на преплет – рубено“ и „право“, од једне, две и више пређа. Двопређно плетење je стара техника право за израду чарапа од домаће вуне, уз коришћење пет игала, којом се две нити (пређе) различите боје преплићу тако да формирају двопређни орнамент (шару). Данас су двопређне чарапе, осим у музејским збиркама, као део народне ношње присутне током сценског извођења народних игара, песама или на разним културним и туристичким манифестацијама на којима се презентује нематеријално културно наслеђе. Умеће и вештина двопређног плетења уписани су на Националну листу нематеријалног клултурног наслеђа Србије.

***

ЗЛАКУСКО ЛОНЧАРСТВО УПИСАНО НА УНЕСКОВУ РЕПРЕЗЕНТАТИВНУ ЛИСТУ НЕМАТЕРИЈАЛНОГ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА ЧОВЕЧАНСТВА

Унесков Међувладин комитет за очување немaтеријалног културног наслеђа донео је 16. децембра 2020. године, на свом 15. редовном заседању, Одлуку о упису злауског лончарства на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства. Злакуско лончарство је четврти елемент нематеријалног културног наслеђа Србије који је уписан на Репрезентативну листу, а први из домена занатских знања и вештина.

Номинацијски досије којим је злакуско лончарство предложено за упис у циклусу 2019-2020. године, припремио је Центар за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду, на основу одлуке Националног комитета за нематеријално културно наслеђе и Министарства културе и информисања Републике Србије. Номинацијa је припремљена у сарадњи са предлагачима елемента Музејом на отвореном „Старо село“ Сирогојно и Удружењем лончара „Злакуса“ и уз подршку локалне самоуправе, институција културе и образовних институција укључених у очување традиционалне вештине израде керaмичких посуда на ручном колу („витлу“).

У Одлуци се подсећа да се израда злакуске лончарије односи на знања и вештине у вези са израдом посуда за термичку обраду хране, које се користе у домаћинствима и ресторанима широм Србије, а израђене су од глине и калцита чија су налазишта у непосредној близини села Злакуса, у западној Србији. Знања и вештине израде се углавном преносе унутар заједнице, најчешће у оквиру самих породица, непосредним учешћем и радом са искусним занатлијама и представљају важан израз идентитета његових носилаца.

На Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства Република Србијa је уписала обичај прослављања породичне славе 2014. године, традиционалну народну игру коло, елемент из домена извођачких пракси, 2017. и певање уз гусле, део традиционалног усменог стваралаштва, 2018. године.

 

 

 

 

***

Подсећамо Вас на изложбу А од родитеља…мираз. Посебна женска имовина између традиције и савремености, ауторке Весне Душковић. Овом изложбом обележено је 118 година самосталног рада Етнографског музеја. На изложби је представљена друштвена појава мираз кроз пописе, примере из архива, часописа, литературе и музејске предмете. Изложени су предмети који су добијани као део мираза или спреме, али и они који су добијени као дарови или уздарја у свадбеним обичајима у протеклих стотинак година. Реч је пре свега о одећи и текстилном покућству. У традиционалној култури, мираз је имовина коју жена приликом склапања брака поверава мужу на управљање и уживање ради лакшег подношења терета издржавања породице. То је њено наслеђе које су јој родитељи поклонили за живота или, уколико они нису живи, браћа и сестре.

****

У Галерији Прогрес, од 1. децембра до 20. јануара 2020. одржаће се 10. фестивал руско-српског занатства „Новогодишњи вашар“.

Фестивал руско-српског занатства „Новогодняя  ярмарка“ организује удружење народне уметности и занатства Санкт Петербурга и Лењинградске регије „Дворана заната“, уз помоћ и подршку Амбасаде Руске Федерације у Републици Србији, Туристичке организације Београда и Удружења старих уметничких заната.

На програму ће бити изложба декоративне и примењене уметности народног стваралаштва, уметничких заната и домаће радиности из Русије и Србије.

Етнографски музеј у Београду на манифестацији ће представити фотографије најрепрезентативнијих народних ношњи и градитељства са сталне изложбе „Народна култура Срба у 19. и 20. веку“.

***

 

Подсећамо Вас на изложбу музејског саветника Јелене Тешић Вулетић  Без почетка и краја – прстење из збирке накита Етнографског музеја у Београду.

Изложба је јавности представљена у периоду од марта до маја 2016. године. Том приликом представљена је колекција прстења која је најбројнија у збирци накита Етнографског музеја и има 383 предмета. Прстење је накит распрострањен широм света. Носе га грађани и сељаци, млади, средовечни и најстарији, сиромашни и имућни; носи га православно, католичко и исламско становништво. Основна одлика тог накита је разноликост примењеног материјала у његовој изради, мноштво облика, техника израде и украшавања, као и разноврсна намена.

***

 

Поводом обележавања 10 година имплементације Унескове Конвенције о очувању нематеријалног културног наслеђа, 25. новембра 2020. године одржан је округли сто у online формату, на којем су стручњаци из мреже за нематеријално културно наслеђе сагледали најзначајније аспекте очувања „живог наслеђа“ у Републици Србији.

Уз модерирење др Јелене Ћуковић, на округлом столу су учествовали: Данијела Филиповић, Центар за нематеријално културно наслеђе Србије при Етнографском музеју у Београду: Имплементација Конвенције о очувању НКН-а: искуства и изазови у светлу нових Унескових смерница; проф. др Данијел Синани, Филозофски факултет у Београду: Од Конвенције ка закону – поводом 10 година примене конвеције о НКН у Србији;др Биљана Ђорђевић, Народни музеј у Београду: Тумачење Конвенције и законска регулатива;др Милош Матић, Етнографски музеј у Београду: Редукционизам као проблем очувања нематеријалног културног наслеђа; др Марко Стојановић, Етнографски музеј у Београду: Улога и значај тумачења Унескове Конвенције у интегрисању елемената нематеријалног културног наслеђа у етнотуризам – ограничења, дилеме и могући правци деловања;мср Наташа Младеновић Рибић, Центар за нематеријално културно наслеђе Србије при Етнографском музеју у Београду: Дигитално окружење у служби имплементације Унескове Конвенције (2003): простор за презентацију, праћење и успостављање сарадње у области нематеријалног културног наслеђа;Саша Срећковић, Центар за нематеријално културно наслеђе Србије при Етнографском музеју у Београду: Искушења очувања НКН између реалног и могућег – поједина домаћа и међународна искуства;Сузана Антић, Народни музеј Зајечар: НКН у оквиру музејске делатности;Снежана Ашанин, Народни музеј Чачак: Осврт на досадашња искуства и дилеме у служби даљих смерница на заштити НКН; Снежана Томић, Музеј на отвореном „Старо село“ Сирогојно: Имплементација Унескове конвенције о заштити нематеријалног културног наслеђа: Искуства и нове могућности.

Округли сто је одржан уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, као надлежног министарства за примену Конвенције о очувању нематеријалног културног наслеђа у Рапублици Србији.

Више информација о скупу можете прочитати на сајту www.nkn.rs

 

***

Путем линка https://galerijeimuzeji.rs/exhibition можете да посетите изложбу Поклони и откупи Етнографског музеја у Београду 2014 -2019/ Личне историје – заједничко наслеђе аутора Маше Перуничић и Ивана Максимовића. Посетиоци музеја су  могли да погледају изложбу у периоду од 8. августа до 5. новембра 2020. Представљени су одабрани предмети којима су у периоду од 2014. до 2019. године обогаћене и допуњене збирке Етнографског музеја у Београду. Избор је сачињен према историјату предмета или према специфичном начину употребе, како би се сагледала епоха у којој су настали или у којој су коришћени. Преко појединачних, личних сећања начињен је покушај разумевања историје нашег друштва и културе.

 

***

 

Манифестација Музеји за 10 одржаће се ове године у периоду од 9. до 15. новембра 2020.

Током манифестације посетиоци Етнографског музеја моћи ће да виде изложбу Свирале Етнографског музеја аутора Мирослава Митровића. Овом изложбом обележава се 119 година самосталног рада Етнографског музеја. Поставком изложбе Свирале посетиоцима се пружа увид у део блага којим Музеј располаже и указује са на јединственост материјала који чувамо. Музички инструменти који се налазе у Збирци сакупљани су више од 150 година. У колекцији музичких инструмената има око 520 предмета, а овом изложбом Музеј представља најбројније инструменте ове своје збирке – свирале.

У Манаковој кући посетиоци ће моћи да виде изложбу Прича о Нини ауторке Маје Марјановић. Изложба је посвећена кустосу Нини Сеферовић (1947‒1991).која је била задужена за руковање збирком Христифора Црниловића и оживљавање програма у Манаковој кући од 1984. до 1989. године.

 

 

Улаз је слободан.

 

 

***

У суботу 7. новембра 2020. у 18 часова  наступиће Неда Николић са својим гостима. Међу њима су: Александар Софронијевић (хармоника), Вељко Ненадић (клавир), Лука Косановић (кавал), Александар Петровић (контрабас, тамбура), Небојша Брдарић (фрула) и Александар Тирнанић (вокал).  Завршила је одсек Етномузикологије на Факултету Музичке уметности у Београду. Свирање на фрули је учила код Боре Дугића. Одржала је бројне концерте широм наше земље и  света. Један од најбољих младих фрулаша Србије. Успешно се бави педагошким радом у оквиру радионице свирања под покровитељством Министарства културе Србије.

Концерт је организован у оквиру пратећег програма изложбе Свирале аутора Мирослава Митровића.

 

***

У понедељак, 2. новембра 2020. у 13 сати у Манаковој кући je отворена изложба под називом Прича о Нини ауторке Маје Марјановић.

Изложба је посвећена кустосу Нини Сеферовић (1947‒1991). која је била задужена за руковање збирком Христифора Црниловића и оживљавање програма у Манаковој кући од 1984. до 1989. године.  У овом  кратком периоду остварила је узлет на културној сцени града  ауторским изложбама и изложбама својих колега, низ међународних сарадњи и атрактивних предавања. Изложбом „Прича о Нини“ у знак сећања на Нину Сеферовић,  Етнографски музеј одаје признање колегиници ванредног ентузијазма, смелости и истрајности чије су изложбе имале велику посећеност. Нина је на темељу Етнографске спомен-збирке Христифора Црниловића у Манаковој кући створила оазу културних исходишта, која се обраћала различитим групама посетилаца. Импресивни резултати за само шест година рада обавезују нас да се овом изложбом, кроз плакате, каталоге фотографија, рукописе и припреме, оним што нам је остало после ње, призовемо у сећање године када је започета ова прича…

Новембар – јануар 2020

Снимак са отварања изложбе можете погледати путем линка: https://www.instagram.com/tv/CHFrQ8epN_6/?igshid=17qsvo0wydxw

***

Стручни скуп „Нематеријално културно наслеђе између заједница и експерата“ одржан је 20. и 21. октобра 2020. године у Етнографском музеју у Београду, у организацији Центра за нематеријално културно наслеђе Србије. Током дводневног скупа стручњаци из мреже за очување нематеријалног културног наслеђа изнели су искуства у раду на очувању овог сегмента наслеђа у десетогодишњем периоду имплементације Унескове Конвенције о очувању нематеријалног културног наслеђа у Србији.

У присуству помоћнице министра културе за заштиту културног наслеђа Данијеле Ванушић, скуп је отворен подсећањем на улогу и значај система за очување нематеријалног културног наслеђа, чије је формирање Министарство културе и информисања започело 2010. године. На почетку скупа, Тијана Чолак-Антић Поповић, директорка Етнографског музеја у Београду је истакла да је, отварањем Центра за нематеријално културно наслеђе, стручног тела задуженог за имплементацију Конвенције, Етнографском музеју 2012. године поверен важан задатак у очувању „живог наслеђа“ Србије. Она је нагласила да се унапређење рада у овој области, не само кроз деловање Центра, већ и мреже за нематеријално културно наслеђе, сарадњу са регионалним координаторима и рад Комисије за уписе у Национални регистар, налази међу приоритетним задацима Етнографском музеја. Представљајући рад на очувању нематеријалног културног наслеђа у Републици Србији Данијела Филиповић, координотор Центра за нематеријално културно наслеђе, је подсетила да се он одвија у оквирма и према смерница утврђеним Унесковом Конвенцијом из 2003. Она је указала да се изградња система очувања нематеријалног културног наслеђа у Србији, под окриљем Министарства културе и информисања, одвијала у три правца: кроз успостављање правног и институционалног оквира, формирање и унапређење Националног регистра нематеријалног културног наслеђа, као и кроз бројне програме и активности усмерене на подизање свести о значају очувања овог сегмента наслеђа. Уписи у Национални регистар, који у овом тренутку садржи 51 елемент, као и уписи на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа, у широј јавности су највидивији су резултати у примени Конвенције. Истовремено, велики број едукативних програма, програма промоције и презентације овог сегмента наслеђа, које реализујеу институције, организације цивилног друштва и појединаци, сведоче да су у очување нематеријалног култрног наслеђа у Србији укључени различити актери и да је сарадња свих сегмената из овог система неопходна за успешан наставка рада у овој области. Др Милош Матић, музејски саветник Етнографског музеја у Београду кроз излагање “Улога стручњака у систему очувања нематеријалног културног наслеђа – pro et contra“, подсетио је да је Унесковм Конвенцијом препознат и наглешен значај носилаца у очувању сопственог наслеђа, као и да је овај систем у значајној мери допринео и новом сагледавању улоге стручњака и односа са заједницама. На улогу носилаца наслеђа и локалних заједница, осврнуо се и Саша Срећковић, музејски саветник Етнографског музеја у Београду, који је кроз сагледавање „Смерница Унеска за поступање са заједницама“ истакао и значај системског организовања и препознавања носилаца наслеђа, који су уз локалне самоуправе и државни системски оквир, један од стубова у очувању нематеријалног културног наслеђа.

Више информација о скупу на сајту http://www.nkns.rs/

***

У суботу 24. октобра 2020.  у 18 сати  приређен je концерт победника Сабора фрулаша Србије ,,Ој, Мораво“ одржаног у Прислоници код Чачка. Беседила је госпођа Лепосава Милошевић Сибиновић академски сликар и вајар, овогодишњи домаћин сабора. Концерт је организован у оквиру пратећег програма изложбе Свирале аутора Мирослава Митровића. Извођачи су победници у категоријама изворног и савременог свирања.

У категорији изворног музицирања наступили су: Јелисавета Шутић (категорија младих од 12 до 16 година), Далибор Тодоровић из Рашке, Стефан Радовановић из Метовнице, Вељко Петронијевић из Новог Пазара и Душан Антић из Пирота, а у категорији савременог свирања: Дарко Прелић из Нове Вароши, Јанко и Богдан Лукић из Крагујевца и Светозар Шутић из Београда.

***

Жири 29. МЕЂУНАРОДНОГ ФЕСТИВАЛА ЕТНОЛОШКОГ ФИЛМА

који се од 13-16. октобра 2020. године одржао у Етнографском музеју

у Београду, у саставу:

Сњежан Лаловић, редитељ, председник жирија

Љиљана Гавриловић, етнолог, члан жирија

Тања Брзаковић, редитељ, члан жирија

Донео је следећу одлуку:

Гран при Фествала:

“Шта ако је Вавилон само мит?“, режија Сандрин Лонк, Француска

Најбољи домаћи филм

“А сад се спушта вече“, режија Маја Новаковић, Србија-БиХ

Најбољи инострани филм

“Приче Кабо Коријентеса“, режија Ђорди Естева, Шпанија-Колумбија

Специјална признања жирија:

Признање за камеру:

“Поред реке“, режија Дан Брага Улвеста, Аустралија – Индија

Признање за монтажу:

“Отац Бајкал“, режија Марина Марија Мјелник, Русија

Признање за етнографски запис:

“А сада сам мртав“, режија Изабел Бреденброкер – Филип Бергман, Немачка

***

У оквиру пратећег програма изложбе Свирале, аутора Мирослава Митровића одржаће се концерти фрулаша.

У петак, 16. октобра у 19 сати концерт Владе Баралића. Овај мајстор фруле (уметник на фрули) ће наступати са својим гостима и пријатељима из Бруса из највеће школе фруле у Европи.

Концерт је уз музичку пратњу.

 

У суботу, 17. октобра у 18 сати вече посвећено Ивану Томићу, дугогодишњем сараднику Етнографског музеја. На програму ће бити влашка традиционална музика, наступају фрулаши хомољског краја (село Осаница).

***

XXIX међународни фестивал етнолошког филма биће одржан од 13. до 16. октобра 2020. године. Љубитељи етнолошких филмова ће  целокупан овогодишњи програм моћи да  погледају онлајн.

На репертоару је више од 40 филмова подељених у две категорије – Такмичарску и Информативну. У оквиру Такмичарске категорије биће приказана 24 филма из такмичарског програма и четири из студентског, док ће у Информативној категорији бити 12 филмова.

Гледаоцима ће на располагању бити и филмови из Специјалног програм који је ове године посвећен недавно преминулом редитељу и сараднику Фестивала Добривоју Пантелићу и обележавању 50. годишњице Научне редакције РТС-а (раније Телевизије Београд).

Слоган овогодишњег Фестивала У гору, у воду преузет је из магијског ритуала карактеристичног за Северозападну Србију којим се растерују зле силе када се као временска непогода обруше на село, а наша жеља је да ту поруку метафорички пренесемо на глобалну стварност.

Филмови ће бити доступни за бесплатно гледање током седам дана, од 13. до 19. октобра на virtual.etnofilm.co.rs  Због географског ограничавања садржаја, филмови ће бити доступни само гледаоцима на територији Републике Србије.

Сви филмови имају енглески титл. Филмови главног такмичарског програма титловани су на српски језик. Да би се укључили, потребно је одабрати ову опцију кликом на дугме CC у доњем десном углу прозора.

***

Центар за нематеријално културно наслеђе Србије, у оквиру својих редовних активности усмерених на сарадњу са локалним заједницама, удружењима и стручњацима који се баве нематеријалним културним наслеђем, учествовао је у програмима очувања извођачких уметности и усмених традиција, који су организовани 2. и 3. октобра 2020. године у Жагубици, Бачкој Паланци и Новом Саду. Програми су обухватили предавања и радионице са циљем очувања традиционалних извођачких пракси и усмених традиција и израза, од који су неке уписане и у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије – фрулашка праксасвирање на кавалу и свирање на гајдаматрадиционална народна игра коло и певање извика.

 

У оквиру програма „Студио Антика фест“, који је одржан 2. и 3. октобра у Жагубици у организацији Завичајног музеја Хомоља и Удружења „Дунавфест Србија“, представљене су активности на очувању знања и вештина у вези са израдом и свирањем традиционалних дувачких инструмената са подручја Источне Србије. Такође, указано је и на улогу носилаца на локалу и неопходност њиховог активног приступа у очувању сопственог наслеђа. Током дводневног програма, у којем су учествовали носиоци наслеђа различитих генерација, ако и стручњаци који се баве очувањем, проучавањем и документовањем нематеријалног културног наслеђа, одржане су и радионице на којима су свирачи из Источне Србије представили вештине свирања и израде традиционалних дувачких инструмената тог краја – фруле, дудука, окарине и рикала.

 

У оквиру пројекта „Популарисање кола као репрезентативног елемента нематеријалног културног наслеђа у мултиетничкој средини“, који реализује ЦТКУ „Коста Барашевић“ из Бачке Паланке, у сарадњи са Центром за истраживање и очување традиционалних игара Србије (ЦИОТИС), у суботу, 3. октобра, одржана је прва од неколико радионица у Бачкој Паланци. На овој радионици су учествовали Роми, Мађари, Словаци, Шокци и Срби различитих генерација, који су се, поред практичног преношења вештине играња различитих варијанти традиционалне игре коло, ближе упознали и са појмом нематеријалног културног наслеђа, те системом очувања ове врсте наслеђа на националном нивоу, путем Националног регистра НКН Србије, као и на међународном нивоу, путем уписа на Унескову Репрезентативну листу НКН човечанства.

 

Програм „Певање из вика као нематеријално културно наслеђе Србије“, одржан је 2. и 3. октобра у Новом Саду, у организацији СКУД „Железничар“, Ансамбл „Вила“. У сарадњи са певачима из Нове Вароши, окупљеним у Удружење „Друштво за неговање традиционалног певања извика“, организована је промоција овог елемента нематеријалног културног наслеђа, као и едукативне радионице на којима су полазници могли да стекну основна знања у вези са извођењем овог начина певања карактеристичног за Западну Србију.

 

Реализација ових програма очувања извођачких пракси и усмених традиција и израза на простору Србије, остварена је кроз сарадњу Центра за нематеријално културно наслеђе са локалним заједницама и уз подршку Министарства културе и информисања, указујући, на најбољи начин, да је за очување тзв. живог наслеђа неопходна сарадња институција и локалних заједница у свим фазама деловања – од идентификовања, преко регистровања до промоције и преношења наслеђа.

 

 

Фотографије: Центар за НКН Србије и Селена Ракочевић

 

***

Претфестивалски дан 27. међународног фестивала етнолошког филма одржаће се у понедељак, 8. 10. 2018. с почетком у 14 сати у малој сали Југословенске кинотеке (мала сала), Узун Миркова 1, Београд

 

На програму су: ЕТНОЛОШКИ ТВ ФИЛМОВИ И РЕПОРТАЖЕ КАМЕНКА КАТИЋА

Шајкашко Рождество

Ђурђевдан у Подвршци

Весеље у Ждрелу

Макса гајдаш

Жив сам, нисам умро

 

Марга за војника

Клупа на шору – Голубинци 1 и 2

Вампир у Штубику

Ни на небу ни на земљи – Врачаре

 

***

 

У среду,  3. октобра од 19 сати у Манаковој кући (Гавила Принципа 5) биће представљена књига ,,Лука у манастирима: о заустављеним тренуцима времена“ аутора Бориса Трбића и Јелене Туцаковић. 

 

 

Реч је о књизи која је написана у форми путописне прозе.
„Упоредо са секвенцом путовања кроз Стари Рас и Црну Гору, прожетом личним опсервацијама, бави се духовним и културним наслеђем, и историјским сећањима, покушавајући да одгонетне и рашчини због чега, раздвојени од простора где смо поникли, и даље покушавамо да се укотвимо тамо где још увек мислимо да припадамо“

 

***

 

Поводом обележавања Дана музеја, 20. септембра 2018. Етнографски музеј у Београду је етнологу Божидару Крстановићу доделио награду „Боривоје Дробњаковић“ за животно дело.

Oбразложење

 

***

 

Музеј ће бити затворен за  посетиоце 16. септембра 2018.

Поводом Дана Европске баштине, 21. 22. и 23. септембра 2018. улаз за појединачне посете ће бити бесплатан.

 

***

У четвртак 20. септембра 2018. у 20 сати, поводом Дана Етнографског музеја, биће додељена Награда Боривоје Дробњаковић за животно дело и отворена изложбa То смо минародна занимања у Србији, (Назрни па се врни) аутора: Душице Живковић, Милоша Матића, Марка Стојановића и Јелене Тешић.

***

 

Изложба Из прошлости једне породице биће отворена до 23. септембра 2018.

Тим поводом 15.  и 22. септембра 2018. у 12 сати биће организовано стручно тумачење изложбе са коауторком Вјером Медић, музејским саветником.

 

***

 

Изложба Где сви ћуте оне говоре, аутора Мирослава Митровића, биће отворена у петак, 7. септембра у Музеју града на Петроварадинској тврђави.

У питању је део богате збирке народних музичких инструмената Етнографског музеја.

Реч је о делу богате збирке народних музичких инструмената Етнографског музеја у Београду. Обухваћено је више од 50 различитих гусала из свих крајева у којима Срби живе и у којима су живели. Посетиоци ће бити у прилици да виде како гусле изгледају, да чују нешто више о њиховом значају и улози у српској култури, о начину њихове израде и лепоти звука који оне стварају.

Отварање изложбе је у 13 часова, а поставка се може погледати до 7. октобра.

 

***

 

У уторак 4. септембра у 19 сати у Етнографском музеју у Београду биће отворена изложба радова полазника Ликовне радионице Креативно ћоше.

Програм ове ликовне радионице  реализује се у оквиру активности које организује КД „Карађорђе“ при ОШ „Карађорђе“ и намењен је ученицима млађих разреда. У раду с различитим ликовно-техничким средствима, деца се играју, маштају, уче, стварају,  и упознају се с ликовном терминологијом, вредностима ликовне и етнографске баштине и признатим делима светске уметности.

 

***

 

У оквиру изложбе „Нематеријално културно наслеђе Србије“, Центар за нематеријално културно наслеђе наставља програме презентације елемената уписаних у Национални регистар.

У сарадњи с регионалним координатором за Војводину, и уз учешће носилаца наслеђа, представника институција укључених у њихову заштиту и локалних самуоправа, у четвртак 30. августа 2018. године биће представљени наивно сликарство Словака, стапарско ћилимарство, ојкача, као и вештина израде традиционалног хлеба циповка.

Презентација ће бити одржана у атријуму Етнографског музеја са почетком од 13 часова.

Програм:

13,00 ПОЗДРАВНЕ РЕЧИ:
Данијела Филиповић, ауторка изложбе
др Славица Вујпвић, координатор за Војводину

13,20 ОЈКАЧА
Презентација, жива реч- кратка прича  о ојкачи
Ненад Грујичић представља своје шесто допуњен издање антологије крајишких ојкача
„Пјевај, ори, прозоре отвори“ (РТС и Бранково коло, 2017) у којој се по први пут у српскпј култури налази и „Ризница имена певача ојкаче“, 1500 имена рођењем од средине 19. века до краја 20. века.
О антологији говори и Драган Инђић, уредник издавачке делатнпсти РТС-а
Демонстрација / извођење- драмски уметници Вицо Дардић и Ања Алач, казују примере ојкача као књижевне вредности
Женска извпрна група КУД-а „Димитрије Котуровић“ пева ојкаче

14,00 СТАПАРСКО ЋИЛИМАРСТВО
Презентација, жива реч – кратка прича о ћилиму на српском и енглеском како би се публика упознала са интересантним детаљима о овом елементу –Виолета Јовановић и Немања Сарач
Демонстрација – ткање стапарског ћилима на малом хоризонталном разбоју, а процес демпнстрира ткаља из занатског удружења “Стапарска ружа”

14,40 ЦИПОВКА – ЗНАЊЕ И УМЕЋЕ ПРИПРЕМАЊА ТРАДИЦИОНАЛНОГ ХЛЕБА У ВОЈВОДИНИ
Кратка уводна напомена предлагача Димитрија Вујадиновића, „Балкан култ фондацијa“ Београд
Представљање монографије „Хлеб који се смеје на Месец“ (Д. Вујадиновић) Кратки документарни филм о занатском умећу прављења Циповке

15,05 КОСОВСКИ ВЕЗ
Удружење грађана „Вредне руке“, Нови Сад
– Изложба радова и разговор са носиоцима наслеђа

15,30 НАИВНО СЛИКАРСТВО СЛОВАКА
Презентација, жива реч – Успон, пад и перспективе елемента НКН „Наивно сликарство Словака“ учествују: Павел Бабка, „Фондација Бабка Ковачица“, др Гордана Благојевић (досадашња искуства и будућност елемента), Алена Чижикова (како на наивно сликарство гледају млади), Јан Бачур, Павел Хајкп (разлика и сличности између наивних и академских уметника).
Демонстрација

 

***

 

Центар за нематеријално културно наслеђе Србије у сарадњи са регионалним координаторима, у оквиру изложбе „Нематеријално културно наслеђе Србије“, у Етнографском музеју у Београду наставља промоцију елемената уписаних у Национални регистар.

У четвртак, 16. августа 2018. године у Музеју ће, у сарадњи с регионалним координатором за централну Србију, бити представљен клесарски занат – традиционални начин обраде камена вековима присутан на подручју села Беле Воде у околини Крушевца. Обрада беловодског пешчара је у тој области започета још у средњем веку, када су на тај начин украшавани неки од најзначајнијих манастира моравске школе, а становништво Белих Вода је континуитет обраде очувало до данас. Посетиоцима ће бити представљена и традиционална народна игра коло, као и фрулашка пракса, а уз здравичара који ће у Етнографском музеју пожелети добродошлицу, посетиоци ће моћи да дегустирају и новопазарске мантије.

Презентација ће бити одржана у атријуму Етнографског музеја са почетком од 13 часова.

Етнографски музеј у Београду наставља промоцију елемената уписаних у Национални регистар. После прошлонедељног представљања елемената из западне Србије и овонедељне промоције елемената централне Србије, за четвртак 23. август припрема се презентација источне и јужне Србије, а 30. августа ће у фокусу бити елементи нематеријалне културне баштине из Војводине и са Косова и Метохије.

 

***

 

Центар за нематеријално културно наслеђе Србије у сарадњи с регионалним координаторима, у оквиру изложбе „Нематеријално културно наслеђе Србије“ у Етнографском музеју у Београду, организује презентацију елемената уписаних у Национални регистар. Демонстрацијама знататских знања и вештина, начина певања или играња, приближавањем вештина припрема традиционалних јела, разговором са стручњацима и носиоцима наслеђа, посетиоци Етногрaфског музеја ће током авгсута моћи да се ближе упознају с нематеријалним наслеђем Србије.
Презентација елемената у сарадњи с носиоцима почиње у четвртак, 9. августа 2018. када ће бити представљене вештине израде злакуског лончарства, певања извика, израда ратарстких свећа, петровских лила и припреме кајмака.
Презентација ће бити одржана у атријуму Етнографског музеја од 13 часова.

 

Фотографије са презентације:

 

 

***

 

У четвртак 26. јула од 17 до 21 сат,  у оквиру манифестације Дани Власотинца у Манаковој кући, биће приређена промоција града Власотинца и манифестације Вински бал.

 

***

 

Због техничких разлога изложба ће бити затворена 20, 21, 22 и 23. јула 2018. Хвала на разумевању.

 

***

 

У четвртак 19. јула у 19 сати, у оквиру манифестације Дани Власотинцау Београду, у Манаковој кући (Гаврила Принципа 5) ће бити отворена изложба слика Камен древног сневача, аутора Братислава Анђелковића – Бате из Вучја.

Изложбену поставку чине слике на каменим плочама, традиционалним употребним предметима, а биће изложено и тридесетак минијатура на различитим материјалима.

О изложби ће говорити академски сликар Ненад Станковић.

На отварању изложбе биће приказан и филм Камен древног сневача I и II, аутора Небојше Илића Илкета.

 

***

 

У уторак, 17. јула у 19 сати у Етнографском музејубиће отворена изложба Нематеријално културно наслеђе Србије, на којој ће бити представљени елементи уписани у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије. На изложби ће кроз фотографије, видео материјале и музејске предмете ће бити представљено 37 елемената уписних у Национални регистар, као и нематеријално културно наслеђе Србије уписано на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства – породична слава(уписана 2014. године као први елемент из Републике Србије) и коло, традиционалну народну игру, уписану у децембру 2017. године.

Изложбу ће отворити др Данијел Синани, редовни професор на одељењу за етнологију и антропологију.

Изложбa Нематеријално културно наслеђе Србије, аутора Данијела Филиповић, биће отворена од 17. јула до краја августа 2018. године.

 

***

 

У петак 13. јула у 19 сати у Манаковој кући ( Гаврила Принципа 5) биће одржана ретроспектива филмског стваралаштва 2006-2017 сниматеља Небојше Илића Илкета.

Током вечери ће говорити: Никола Лоренцин (професор режије на ФДУ у пензији), др Станислав Станковић (доцент Универзитета у Приштини Филозофског факултета у Косовској Митровици, сарадник Института за српски језик САНУ, Универзитета Кирил и Методиј и Филолошког Факултета Блаже Конески Скопље), Братислав Анђелковић-Бата из Вучја (сликар), Бранимир Станојевић (новинар).

 

***

 

У петак 13. јула 2018. у 20 часова на концерт под називом Са Опленца кликну вила,хораОпленац из Аделајда у Аустралији. Хор Опленацнегује српско традиционално певање у најизворнијем облику, па су тако песме на њиховом репертоару забележене у подручјима које данас насељавају или су некада насељавали Срби. Кроз српско традиционално певање чланови хора Опленац негују српски језик и традицију у Аустралији и чувају од заборава српску нематеријалну културу.

Гости концерта : Хор КУД Батајница                     

 

***

                         

У петак, 6. јула 2018. у 18 сати у кино сали музеја (Узун Миркова 2) одржаће се предавање под називомТехнологија и моделирање текстилних производа. Предавач је Худајбердијева Корпагуљ Ашировна,  бивша професорка у Туркменском политехничком институту, која јечлан удружења мајстора заната града Москве.

 

***

У четвртак, 5. јула у 19 сати у Манаковој кући (Гаврила Принципа 5) ће у оквиру Дана Власотинца у Београду бити отворена изложба Стара српска графика, легат Миодрага Нагорног.
На отварању изложбе говориће академик Динко Давидов и проф. др Срђан Марковић.

Збирка Старе српске графика, коју чине дрворези, бакрорези и литографије настале од почетка XVI до крајаXIX века,  део је сталне поставке Завичајном музеју у Власотинцу.

 

***

 

У суботу, 23. јуна од 11 до 14:30 часова у Манаковој кући одржаће се радионица израде накита од манистра (перлица). Поред учења израде традиционалног накита, ова радионица може да послужи и као инспирација за савремени дизајн.

ОПИС И ПЛАН РАДИОНИЦЕ:

1. Обилазак легата Христифора Црниловића. Предвиђено трајање за овај део радионице је 30 минута

2. Избор накита за израду: ћустек, наруквица или гривна, огрлица или јердан, бомбонице, писћуле…Планирање орнамента, скицирање и одабир шема, за овај део учесницима радионице ће бити представљени и дати на увид већ готови примерци накита и одштампане копије шема.

3. Израда накита уз асистенцију сарадника и организатора радионице. Учесници ће постати власници накита којег су израдили на радионици. У цену карте је урачунат материјал за израду накита.

Телефон за информације: 063 64 88 92, 011 30 36 114

 

***

Поводом Светског дана музике, у Етнографском музеју ће се 21. јуна 2018. у 12 сати одржати концерт посвећен традиционалним народним инструментима. Наступиће народни свирачи и певачи из разних крајева Србије. Посетиоци ће имати прилику да чују гусле, дудук, рикало, свирале, двогрле свирале, дипле, гоч, гајде и глас.

Специјални гост концерта је Слободан Тркуља.

 

Улаз слободан.

 

***

 

У oквиру пратећег програма уз изложбу, у среду 20. јуна у 18 сати биће представљен документарни филм Војводина у објективу Радивоја Симоновића. Овај документарни филм говори о животу и научном ангажману једног изузетног српског интелектуалца, који нас је задужио својом научном заоставштином. Филм наглашава значај његових научних истраживања у Војводини, указујући на Симоновићев аутентични допринос у сагледавању узрока друштвеног и политичког пропадања српског народа у Аустроугарској. Његова сарадња са Јованом Цвијићем представља јединствено сведочанство о времену интензивне борбе Јужних Словена за државну независност.

Сценарио: Борислав Хложан

Сниматељ: Желимир Тот

Редитељ: Оливера Шешлија

Производња РТВ, 2016.

Трајање: 50.17.

Филм је приказан на 26. фестивалу телевизијског етнолошког филма у Кучеву. Добио је Награду „Сребрни пастир“ за најбољу камеру (Желимир Тот), као и специјалну награду за истраживачки и стваралачки допринос у коришћењу визуелних материјала и промоција етнолошког знања у институцијама културе (Богдан Шекарић).

 

***

 

У среду, 20. јуна 2018. у 19 сати у оквиру циклуса ЕТНОЛОШКИ ФИЛМОВИ У МАНАКОВОЈ КУЋИ #7 биће емитован филм ПА ЏО И ЛАВ.

 О филму:

Велика Британија 72’, 2016

РЕДИТЕЉ Бенџамин Вигли

ПРОДУЦЕНТ Ана Грифин

КАМЕРМАН Бенџамин Вигли

МОНТАЖА Бенџамин Вигли

СИНОПСИС

Филм се креће кроз простор и време, од Велике Британије до Гане, стварајући фантазмагорију тема које се истражују и доживљавају кроз Па Џоа и Џејкоба, а које подстичу публику да погледа у себе и своју културу и служе као сведочанство о богатим традицијама народа Га и уметности која заузима централно место у њиховим погребним обредима и националној баштини.

Модератор дискусије након пројекције филма: Вања Ристић, дипл. етнолошкиња-антрополошкиња, студенткиња мастер студија на Универзитету уметности у Београду.

 

Улаз на пројекцију филма се не наплаћује.

 

***

 

14, 15, 16. јуна 2018. од 20 часова у Манаковој кући ће се одржати аудио-визуелни перформанс под називом Рапсодија Армана на тему миграција Цинцара уз музичку пратњу.

Публика ће имати прилику да буде уведена у тему миграција Цинцара из Албаније и Грчке, из највећих цинцарских градова Москопоља, Крушева, Битоља у атмосфери рапсодије. Уз пратњу инструмента дудука пролази се кроз Манакову кућу и на тај начин се симболично наговештава долазак Цинцара у Србију и њихово потпуно сажимање са Србима. Кроз многе аспекте Цинцари се учвршћују у темеље грађанске класе у Србији.

Због свог богатства које су стекли сточарством, потом трговином а затим образовањем, они Србима остављају многа добра у трговини, политици , књижевности , науци и култури.

Кроз призму рапсода ( грчка реч која значи епски приповедач-појац) биће представљена компилација текстова најистакнутијих представника овог народа: Михајла Пупина, Николе Пашића, Коче Поповића, Јована Стерије Поповића, Бранислава Нушића и Борислава Пекића.

Аутор: Душанка Стојановић Глид; драматург: Неда Гојковић; кларинет: Владимир Гурбај; аудио: Љубомир Бандовић; видео: Миодраг Илић.

***

У четвртак, 14. јуна  од 16 до 17 часова биће одржана радионица израде накита под називом Ручна израда Византијског ланца ~  краљев преплет. Радионица је део пратећег програма у оквиру изложбе матураната и ученика Техноарт –школе за машинство и уметничке занате у Манаковој кући.

Радионица је показног карактера,  учесницима ће бити демонстрирана техника израде ланца и моћи ће самостално да праве преплет алкицама од материјала по личном избору.

Радионицу води: Деспина Четник – Црнчевић, професор са смера Јувелир уметничких предмета у Техноарт школи

 

***

 

У уторак, 12. јуна 2018. у 12 сати биће отворена гостујућа изложба Музеја Војводине, под називом Записи у времену – фотографије др Радивоја Симоновића. Аутор изложбе је Богдан Шекарић, виши кустос Музеја Војводине.

Етнографски музеј у Београду је гостовање ове изложбе уприличио на 160. годишњицу рођења др Радивоја Симоновића. О раду овог национално ангажованог интелектуалца на пољу визуелне антропологије говори једна од највећих фотографских збирки, којa се чува у Музеју Војводине. Она сведочи о природној и културној разноликости ширег простора насељеног јужнословенским народима.

Београдској публици биће приказан један део те богате фотографске грађе, која бележи велики број етнографских, антрополошких и културно-историјских мотива снимљених почетком 20. века у Бачкој, Барањи, Славонији, Срему и Банату. Поред фотографија, на изложби ће бити приказан и део Симоновићеве писане грађе (рукописи, дипломе, писма, хербаријум и др.), који указује на шири значај његовог научног рада.

Изложба ће гостовати у Етнографском музеју до 10. јула 2018. године.

У oквиру пратећег програма уз изложбу, у среду 20. јуна у 18 сати биће представљен документарни филм Војводина у објективу Радивоја Симоновићаговори о животу и научном ангажману једног изузетног српског интелектуалца, који нас је задужио својом научном заоставштином. Филм наглашава значај његових научних истраживања у Војводини, указујући на Симоновићев аутентични допринос у сагледавању узрока друштвеног и политичког пропадања српског народа у Аустроугарској. Његова сарадња са Јованом Цвијићем представља јединствено сведочанство о времену интензивне борбе Јужних Словена за државну независност. Филм указује и на до сада мало познату чињеницу да се у Етнолошкој збирци Музеја Војводине чува једна од највећих колекција стаклених плоча и фотографија чији је аутор др Радивој Симоновић.

 

Сценарио: Борислав Хложан

Сниматељ: Желимир Тот

Редитељ: Оливера Шешлија

Производња РТВ, 2016.

Трајање: 50.17.

Филм је приказан на 26. фестивалу телевизијског етнолошког филма у Кучеву. Добио је Награду „Сребрни пастир“ за најбољу камеру (Желимир Тот), као и специјалну награду за истраживачки и стваралачки допринос у коришћењу визуелних материјала и промоција етнолошког знања у институцијама културе (Богдан Шекарић).

 

 

***

 

У петак, 8. јуна у 18 сати у Завичајном музеју у Руми биће отворена изложба Етнографског музеја у Београду, Уситњавање – прича о авану. Аутори изложбе суЈелена Манојловић, Милош Матић, Светлана Митровић, Даниела Пејовић и Иван Станић.

Етнографски музеј у Београду, Музеј науке и технике – Београд и Универзитет у Београду – Фармацеутски факултет представљају изложбу „Уситњавање – Прича о авану“, посвећену предмету авану, једном од најстаријих човекових алатки чија је функција остала непромењена до данашњих дана.

Изложбом се истражује, валоризује и презентује до сада ретко излаган музејски предмет – аван – као спецична човекова алатка суштински непромењена од праисторије. Њега с правом можемо да сматрамо цивилизацијском инсигнијом – означитељем човековог престанка преживљавања и почетка културе исхране. Континуирана употреба у фармацији сврстала га је у алатку која је симбол фармације. Аван (тарионик) је прва алатка која се користила за израду лекова још у старом Египту. У праисторији су први авани израђивани од камена. У периоду антике израђивали су се од камена и мермера, плитки и слични чинији. У средњем веку, осим камена и дрвета, почиње да се користи и бронза. Од краја 18. века почињу да се праве и од порцелана и стакла. Данас се они израђују од најразличитијих природних и вештачких материјала. Управо због тога аван је јединствено културно наслеђе многих култура света, а свакако и наше културе. У култури балканских народа уситњавање и аван имају цивилизацијски континуитет. На изложби ће, кроз причу о авану, бити презентован не само његов културни значај, већ и шири културни контекст уситњавања хране и других намирница и материја, заправо културолошки значај човекове активности уситњавања.

 

На изложби биће представљени разни примерци авана, од праисторије до данашњих дана, из збирки Етнографског музеја у Београду, Музеја науке и технике – Београд, Универзитета у Београду – Фармацеутског факултета, Музеја Града у Београду, Народног музеја у Пожаревцу, Археолошког института САНУ, приватне збирке Стевана Вукова, фармацеута из Зрењанина, и из приватних колекција.

Као пратећи програм изложбе биће организованипредавања и радионица уз подршку Института Јосиф Панчић и Универзитета у Београду – Фармацеутског факултета.

Изложба је реализована уз подршку Еуцерин Србија.

 

***

У четвртак, 7. јуна у 19 сати, биће отворена Изложба позоришних лутака студената Учитељског факултета из Београда. Студенти  Учитељског факултета у Београду (смер: васпитач у предшколској установи), од школске 2015/16  испит Драма и покрет (Катедра за српски језик и књижевност и методику српског језика и књижевности), полажу у дечјим болницама и домовима за децу без родитељског старања, играјући луткарске представе. Комплетни ствараоци испитних луткарских представа су студенти Учитељског факултета у Београду, под руководством предметног  наставника, доцента др Ане Миловановић. Све луткарске представе су  драматизације српских народних бајки и српских народних јуначких песама. Циљ манифестација студената Учитељског факултета из Београда јесте промовисање луткарске уметности и луткарског позоришта међу студентима – будућим васпитачима на учитељском/педагошким факултетима, као и међу децом, нашим најмлађим суграђанима, који ће имати ретку прилику да виде позоришне лутке из српских бајки и јуначких песама.

Циљ манифестација студената Учитељског факултета из Београда јесте промовисање луткарске уметности и луткарског позоришта међу студентима – будућим васпитачима на учитељском/педагошким факултетима, као и међу децом, нашим најмлађим суграђанима, који ће имати ретку прилику да виде позоришне лутке из српских бајки и јуначких песама.

 

***

 

У среду, 6. јуна 2018. у 19 сати, у Манаковој кући ће у оквиру циклуса програма Етнолошки филм бити представљен филм Обећање.

Улаз слободан.

 

О филму:

OБЕЋАЊЕ, Србија, Белгија , 74’

РЕДИТЕЉ 

Жељко Мирковић, Душан Гајић

ПРОДУЦЕНТ 

Душан Гајић, Жељко Мирковић

СЦЕНАРИСТА

Жељко Мирковић, Душан Гајић

КАМЕРМАН 

Миодраг Трајковић, Никола Мајдак

МОНТАЖА 

Павле Никић

СИНОПСИС

Француска породица настанила се у селу Рогљеву, да би са мештанима правила органско вино за међународно тржиште. Долазак странаца код неких је пробудио велике наде, а код других отпор и неповерење.

Модератор дискусије после пројекције, биће Владимир Перић, кустос-етнолог.

 

***

 

У Манаковој кући од 5. до 15. јуна биће представљена изложба радова ученика и матураната Техноарт Београд-школе за машинство и уметничке занате.

Посетиоциће моћи да види радове ученика који су настали протекле две године из више уметничко- занатских области, као што су: јувелир уметничког предмета, стилски кројач, конзерватор и рестауратор културног добра, калиграфско- сликарски радови ( писмо, минијатуре, иницијали…). Такође на изложби ће бити приказани овогодишњи матурски радови Техноарт школе, од којих су неки радови инспирисани предметима из Збирке Христифора Црниловића која се чува у Манаковој кући (накит).

Отварање изложбе је у уторак, 5. јуна у 19 часова.

Изложбa је настала кроз сарадњу са професоркама Техноарт школе:

Деспина Црнчевић и Љиљана Лазовић

 

Контакта: Милена Ђурица, ликовни уредник програма, milena.djurica@etnografskimuzej.rs

 

 

***

 

У Етнографском музеју у Београду у петак, 1. јуна 2018. године, у 18 часова биће одржано предавање проф. др Зорана Максимовића са Катедре за фармакогнозију Фармацеутског факултета у Београду, под називом Прича о вршачком чају.

Предавање је организовано у оквиру пратећег програма изложбе Уситњавање – прича о авану која је резултат сарадње између Етнографског музеја у Београду, Музеја науке и технике у Београду, Фармацеутског факултета Универзитета у Београду, Музеја ГрадаБеограда, Народног музеја у Пожаревцу, Археолошког института САНУ, власника приватне збирке Стевана Вукова, фармацеута из Зрењанина, и власника других приватних колекција.

Изложба је отворена до 4. јуна 2018.

 

***

 

На основу члана 35. став 2. Закона о култури („Службени гласник РС”, број 72/09), чл. 26. став 1. и 45. став 1. тачка 9) Статута Етнографског музеја у Београду број: 612/1 од 22.11.2016. године
Управни одбор Етнографског музеја у Београду
 
расписује
ЈАВНИ КОНКУРС ЗА ИЗБОР ДИРЕКТОРА
ЕТНОГРАФСКОГ МУЗЕЈА У БЕОГРАДУ

 

 

Подаци о установи културе

Етнографски музеј у Београду, Студентски трг 13, Београд, матични број: 07031491, ПИБ: 100063220 (у даљем тексту: Музеј).

 

Услови за избор директора

На конкурс за директора Музеја могу се јавити кандидати који испуњавају следеће услове:

 1. висока стручна спрема на Филозофском факултету, Одељење за етнологију и антропологију или висока стручна спрема хуманистичких наука (високо образовање на студијама II степена – дипломске академске студије – мастер; специјалистичке струковне студије или специјалистичке академске студије или високо образовање на основним студијама у трајању од четири године);
 2. десет година радног искуства у области културе;
 3. да се против кандидата не води истрага и да није подигнута оптужница за кривична дела која се гоне по службеној дужности, као и да није осуђиван за кривична дела која га чине недостојним за обављање дужности директора;
 4. активно знање једног светског језика;
 5. држављанство Републике Србије;
 6. општа здравствена способност.

Приликом избора кандидата за директора, Управни одбор ће посебно вредновати познавање пословања музејских установа и поседовање организаторских способности.

 

Пријава на јавни конкурс и докази који се прилажу уз пријаву
 • Пријава на јавни конкурс садржи:име и презиме кандидата, датум и место рођења, адресу пребивалишта, потребне податке за контакт (телефон, е-маил) податке о образовању, податке о врсти и дужини радног стажа, са кратким описом послова на којима је кандидат радио до подношења пријаве на јавни конкурс и податке о допунским знањима и способностима.
 • Докази који се прилажу уз пријаву:
 1. предлог програма рада и развоја Музеја за период од четири године;
 2. оверену копију дипломе или уверења о стеченој стручној спреми;
 3. оверену копију радне књижице или други доказ о радном искуству;
 4. биографију кандидата која мора да садржи елементе који доказују стручност из делокруга;
 5. доказ о активном знању једног светског језика (оверена фотокопија студентског индекса или уверења о положеном испиту, односно оверена фотокопија уверења о завршеном вишем курсу језика у некој од регистрованих установа или института за учење страних језика);
 6. уверење надлежног органа да се против кандидата не води истрага и уверење надлежног органа да против њега није покренута оптужница за кривична дела која се гоне по службеној дужности, с тим да уверења не могу бити старија од шест месеци;
 7. уверење о држављанству Републике Србије, не старије од шест месеци;
 8. извод из матичне књиге рођених;
 9. доказ о општој здравственој способности – оригинално лекарско уверење.
Изборни поступак

Изборни поступак спровешће се увидом у податке из пријаве учесника конкурса, увидом у документа и доказе достављене уз пријаву и усменим разговором са учесницима конкурса који су поднели благовремене и потпуне пријаве и за које је утврђено да испуњавају услове конкурса (у даљем тексту: кандидати) на основу кога ће се процењивати и познавање пословања музејских установа и поседовање организаторских способности кандидата. Датум усменог разговора са кандидатима биће одређен накнадно, о чему ће кандидатибити благовремено обавештени (е-маилом, телефоном, телеграмом и др.).

Документа за конкурс се достављају у оригиналу или фотокопији овереној код надлежног органа.

Директора Музеја именује Влада Републике Србије на период од четири године на предлог Управног одбора.

Непотпуне и неблаговремене пријаве на конкурс Управни одбор неће разматрати.

Потпуна пријава је свака пријава која садржи доказе и податке из конкурсне документације.

Благовремена пријава је свака пријава која је поднета у року од 15 дана од дана објављивања јавног конкурса.

Учесници конкурса и сва лица заинтересована за учешће на јавном конкурсу за избор директора Музеја, могу да изврше увид у конкурсну документацију у згради Етнографскогмузеја у Београду, Студентски трг 13 Београд, 2  спрат, у времену од 11 до 13 часова, сваког радног дана, почевши од дана објављивања конкурса па до дана истека рока за пријаву на конкурс, уз присуство овлашћеног радника Музеја.

Конкурсну докуметацију, у коју може извршити увид сваки учесник конкурса и заинтересовано лице, чине: Статут, Правилник о организацији и систематизацији послова Музеја, модел уговора о раду директора и податак о висини плате директора Музеја.

 

Рок за подношење пријава

Рок за подношење пријава је 15 дана од дана објављивања огласа у дневном листу „Политика“, издању за целу територију Србије.

 

Адреса на коју се подносе пријаве

Пријаве са доказима о испуњавању услова подносе се у затвореној коверти Управном одбору Етнографског музеја у Београду, а преко Етнографског музеја у Београду, Студентски трг 13, 11000 Београд или лично на истој адреси у периоду од 9 до 15 часова, са назнаком „За јавни конкурс за избор директора Етнографског музеја у Београду“.

 

Подаци о лицу за контакт

Лице задужено за давање обавештења о конкурсу је Вељко Алваџић, одељење за заједничке послове, тел: 011/262 99 51, 011/2625-140, 063/235-110, маил: veljko.alvadzic@etnografskimuzej.rs.

 

др Биљана Ђорђевић,

председник управног одбора

 

***

 

У петак, 25. маја 2018. за Дан младости у 18 сати у Манаковој кући ће у склопу пратећег програма уз изложбуИпак, похвала руци бити одржана радионица. Уметници ће на лицу места израђивати сувенире или мање уникатне радове, уз објашњење целокупног радног процеса, технологија и поступака рада, као и уз осврте на процес из перспективе њихових личних искустава и погледа на свет.

Програм:

Израда уникатног накита (Марио Укмар – Теди)

Од бабе до девојке– рестаурација мањих предмета (Заим Баловић- Заџа)

Израда минијатурних кућица од глинамола (Бојана Бан, акад. сликар)

 

***

 

У петак, 25. маја 2018. у 14 сати, у Жупанијском музеју Мошински Мор у Сексарду у Мађарској, биће отворена изложба Косовски и шаркоски вез: културне паралеле, ауторки Ирене Филеки (музејски саветник Етнографског музеја у Београду) и Марте Фукс (кустос Жупанијског музеја Мошински Мор у Сексарду).

Реч је о изложби која је настала као резултат заједничког истраживачко-изложбеног пројкта Косовски и шаркоски вез, покренутог у октобру 2015. године. након посете представника Мађарског фолклорног центра из Суботице, Удружења за фолклор жупаније Толна и Жупанијског музеја Вошински Мор из Сексарда Етнографском музеју у Београду.

У фокусу истраживања је текстилна радиност и културно наслеђе области Шаркоз у Мађарској и Косово на Косову и Метохији и вез као једна од њихових особености.

Кренуло се од сличности (боје, облици, распоред) косовског веза и веза из Шаркоза, и покушаја истраживања порекла тих везова не би ли се пронашле тачке подударања и могућег преузимања одређених културних елемената.  Имајући у виду у међувремену настале промене, с временом је истраживање проширено и на историју тих везова.

Уочено је неколико паралела: стално обнављање косовског веза и веза из Шаркоза, њихова слична функција у оба  друштва и опстанак до данас. Вредности косовског народног стваралаштва и народног стваралаштва из Шаркоза – у овом случају веза –  биле су издигнуте из сопственог друштвеног система и уграђене у систем националне културе у одговарајућим идеолошким, културним, економским и друштвеним околностима. Током тог процеса вез из Шаркоза је по питању мотива, њихов распореда, боје и технике остао непромењен, док је косовски вез прошао кроз корените промене. Као саставни део градске културе оба веза су претрпела функционалне промене, што им је омогућило опстанак до данашњих дана.

У поређењу мађарске и српске народне уметности постоји значајна разлика. У Србији је у изградњи националног идентитета важну улогу имало народно стваралаштво и вез с Косова (које у јавном животу важи за колевку српства), док је вез из Шаркоза био само један у мноштву истакнутих етничких група (Калотасег, Маћо) с територије Мађарске. Косовски вез је и данас саставни део градске културе широм Србије, док је вез из Шаркоза углавном заступљен у оквиру локалне средине.

Даљи подстицај очувању косовског и шаркоског веза дат је 2012. године када је под називом “Народно стваралаштво Шаркоза” вез, ткање, везење, низање бисера и шивење народних ношњи стављено на националну листу Нематеријалне културне баштине Мађарске, а косовски вез уписан на листу нематеријалног културног наслеђа Републике Србије као засебни културни елемент који у себи обједињује традиционални косовски вез и варијанту веза практиковану у градовима између два светска рата.

Фотографије изложбе:

 

***

 

***

У петак 25. маја и у суботу 26. маја од 10 до 24 сата, Етнографски музеј у Београду ће се представити музејске сувенире и предстаљали програме, у оквиру манифестације Велика пијаца у организацији Београдсa.

 

***

 

У оквиру циклуса Етнолошки филмови у Манаковој кући, у среду, 23. маја 2018. у 19 сати, биће представљени следећи филмови:

 

1) ДУХОВИ, Тајланд,, 4’ 30”, 2017

РЕДИТЕЉ Рајан Андерсон

ПРОДУЦЕНТ OXLAEY Media

СЦЕНАРИСТА Росмарин Онпром, Монруди Кунпет

КАМЕРМАН Рајан Андерсон

МОНТАЖА Рајан Андерсон

Шаман на југу Тајланда комуницира са сеоским духовима. Господин Тумсуан

повезује породице са духовима њихових мртвих рођака. Он је један од последњих

професионалних медијума на југу Тајланда. Током тродневног ритуала познатог

као „лимон“, он позива духове да уђу у једну жену из села. Када дух уђе у њено

тело, жена почиње да се тресе. „То је исто као када ветар додирује дрвеће“, каже

господин Тумсуан. „Видите да лишће трепери, али видите ли ветар? Не – али и

даље верујете да је то ветар.“ Духови су кратак документарни филм снимљен у

провинцији Сонгкла на Тајланду који приказује овај фасцинантан ритуал, коме је

тек мали број Тајланђана имао прилику да присуствује.

2) КУРУПИРА, Португалија, 11’ 45”, 2016

РЕДИТЕЉ Педро Фигеиредо Нето

ПРОДУЦЕНТ Педро Фигеиредо Нето

СЦЕНАРИСТА Педро Фигеиредо Нето

КАМЕРМАН Педро Фигеиредо Нето

МОНТАЖА Педро Фигеиредо Нето

Курупира је митолошко биће, које се често сматра демонским, а живи у шумама

Бразила. Овај документарни филм, снимљен у долини реке Жавари у Амазонији,

приказује једну од многих легенди о Курупири.

3) НЕОБИЧНА ПОВЕСТ О ПРИНЦУ ДЕТМЕРУ, Француска, 21’ 29 ”, 2017

РЕДИТЕЉ Адријен Ла Вапер, Корто Ваклав

ПРОДУЦЕНТ Адријен Ла Вапер

СЦЕНАРИСТА Адријен Ла Вапер, Корто Ваклав

КАМЕРМАН Адријен Ла Вапер

МОНТАЖА Корто Ваклав, Адријен Ла Вапер

Принц Детмер, познати конгоански плесач, управо је умро у популарном кварту

Бразавила. Породица организује сахрану и позива све његове пријатеље уз

уметничких кругова да му одају последњу почаст.

 

Модератор дискусије након пројекције филмова je Милош Рашић, докторанд на Одељењу за етнологију и антропологију, истраживач сарадник – Етнографски институт САНУ.

 

***

У петак 25. маја и у суботу 26. маја од 10 до 24 сата, Етнографски музеј у Београду ће се представити музејске сувенире и предстаљали програме, у оквиру манифестације Велика пијаца у организацији Београдсa.

 

***

 

У уторак, 22. маја 2018. године, у галерији Култруног центра Власотинце отворена је изложба О Христифору Црноловићу – почетак. Изложба је наставак сарадње између Етнографског музеја у Београду и Културног центра Власотинце, поводом обележавања 50 година рада Етнографског музеја у Манаковој кући.

Изложба се састоји из две целине: 19 личних предмета, које је користио Црниловић током свог истраживачког и научног рада и 5 постера, на којима је описан његов животни пут, главне карактеристике његовог рада, као и детаљи о самој збирци.

На отварању су говориле Весна Бижић Омчикус, музејски саветник и аутрор изложбе Јелена Туцаковић, кустос.

 

Фотографије изложбе:

 

 

***

 

У петак 18. маја 2018. у Манаковој кући у 19 сати биће отворена изложба под називом Ипак похвала руци (Ручни рад – поља примене). Представљени аутори: Заим Баловић-Заџа, Марио Тадео Укмар – Теди, Љиљана Гавриловић.

Ова изложба је мала почаст ручном раду,  његовим различитим сазнајним аспектима и вредносним димензијама. Ручни рад представља једно од основних одређења људске врсте и има суштински утицај на настанак и развој људске цивилизације.

Изложба Ипак, похвала руци бави се оним перспективама ручног рада које се ближе везују  за област културе у ужем смислу речи, односно подручје уметности.  Представљена су три уметника и мајстора са својим опусима који обухватају различите видове ручног рада. Тај ручни рад,  примера ради, оставља траг у изради серијских реплика одређених традиционалних производа (попут накита), али може досегнути бољу естетску вредност и тржишну цену  у производњи униката. Ручни рад такође може удахнути нов живот већ коришћеним материјалима (поступак рециклаже), али и готовим а старим производима, кроз својеврсну “наивну“ рестаурацију као уметнички поступак.

Изложба представља производе уметничких заната и ликовне радове у распону од употребних предмета (попут лампи)  до чисто естетских, неутилитарних  форми. Такође, у радовима се неретко преливају изворне природне форме и материјали с минималним хуманим интервенцијама (дрво) , те једноставне металне механичке  справе, у контексту својеврсних уметничких инсталација у простору.

Изложбу ће пратити радионице у којима ће уметници израђивати сувенире или мање уникатне радове, уз објашњење целокупног радног процеса, технологија и поступака рада, као и осврте на процес из перспективе њихових  личних искустава и погледа на свет.

Један од циљева изложбе је и указивање на флуидност  границе између уметности и заната, што нам пружа могућност широке интерпретације вредности ручног рада.

Добар момак, скулптура, Заим Баловић Баџа

Изложба се остварује у оквиру манифестације Музеји за 10.

 

***

 

Изложба „Нематеријално културно наслеђе Србије“, на којој су представљени елементи нематеријалног културног наслеђа Србије уписани у Национални регистар и Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства, отворена је 15. маја у Словенском етнографском музеју у Љубљани. Изложбу, која је део међународног представљања нематеријалног културног наслеђа Србије, отвориле су генерална директорка директората за културно населеђе Министарства културе Словеније и Њ. Е. Зорана Влатковић, амбасадорка Републике Србије у Словенији.

На изложби аутора Данијеле Филиповић, кустоса Центра за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду, приказана су традиционална знања и вештине, обичајне праксе и веровања, укорењене у прошлости, које су заједнице у Србији као део живог наслеђа и обележје идентитета сачувале до данашњих дана. Представљени су и сегменти наслеђа из Србије који су уписом на Унескову Репрезентативу листу нематеријалног културног наслеђа човечанства постигли међународну видљивост и препознатљивост – породична слава и традиционална народна игра коло. У Национални регистар који се води у Центру за нематеријално културно наслеђе Србије, до сада је уписано 37 елемената који показују богатство и разноликост културног наслеђа присутног на територији Србије, подсећајући истовремено да различите заједнице, живећи на истом културном подручју деле и размењују традиционалне форме понашања и чувају их за генерације које долазе.

Изложба, која је део сарадње Етнографког музеја у Београду и Словенског етнографског музеја, посетиоци Словенског етнографског музеја ће моћи да посете до 4. јуна 2018. године.

 

 

Фотографије поставке:

 

 

***

 

МУЗЕЈИ СРБИЈЕ ЗА 10
(14 – 20. маја 2018)

 

Манифестација Музеји за 10 ће ове године трајати у периоду од 14 до 20. маја 2018. Ова музејска иницијатива одржава се четврту годину за редом и обухвата Међународни дан музеја (18. мај), 14. Европску ноћ музеја (19. мај) и Националну недељу музеја. Тема овогодишње манифестације је Хиперповезани музеји. Нови приступи, нова публика. Хиперповезаност је израз осмишљен 2001. године како би илустровао данашња многобројна средстава комуникације, као што су директни контакти, електронска пошта, инстант поруке, телефон или интернет. Ова глобална мрежа повезаности свакодневно постаје сложенија, разноврснија и интегрисанија. У данашњем хиперповезаном свету, музеји се придружују овом тренду.

Манифестација се одржава под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

Током трајања Манифестације, у Етнографском музеју у Београду могуће је погледати Сталну изложбу (Народна култура Срба у 19 и 20. веку)  и изложбу Уситњавање – прича о авану.

У Манаковој кући ће бити представљена Стална изложба (Народне ношње и накит централнобалканског подручја из XIX и првих деценија ХХ века) и изложба ИПАК, ПОХВАЛА  РУЦИ (Ручни рад – поља примене). Представљени аутори: Заим Баловић-Заџа, Марио Тадео Укмар – Теди, Љиљана Гавриловић.

 

У петак 18. маја и у суботу 19. маја 2018. радно време Етнографског музеја је до 22 часа.

 

 

О изложбама:

 

Уситњавање – прича о авану

Аутори изложбе: Јелена Манојловић, Милош Матић, Светлана Митровић, Даниела Пејовић и Иван Станић

 

Етнографски музеј у Београду, Музеј науке и технике – Београд и Универзитет у Београду – Фармацеутски факултет представљају изложбу „Уситњавање – Прича о авану“, посвећену предмету авану, једном од најстаријих човекових алатки чија је функција остала непромењена до данашњих дана.

Изложбом се истражује, валоризује и презентује до сада ретко излаган музејски предмет – аван – као спецична човекова алатка суштински непромењена од праисторије. Њега с правом можемо да сматрамо цивилизацијском инсигнијом – означитељем човековог престанка преживљавања и почетка културе исхране. Континуирана употреба у фармацији сврстала га је у алатку која је симбол фармације. Аван (тарионик) је прва алатка која се користила за израду лекова још у старом Египту. У праисторији су први авани израђивани од камена. У периоду антике израђивали су се од камена и мермера, плитки и слични чинији. У средњем веку, осим камена и дрвета, почиње да се користи и бронза. Од краја 18. века почињу да се праве и од порцелана и стакла. Данас се они израђују од најразличитијих природних и вештачких материјала. Управо због тога аван је јединствено културно наслеђе многих култура света, а свакако и наше културе. У култури балканских народа уситњавање и аван имају цивилизацијски континуитет. На изложби ће, кроз причу о авану, бити презентован не само његов културни значај, већ и шири културни контекст уситњавања хране и других намирница и материја, заправо културолошки значај човекове активности уситњавања.

 

На изложби биће представљени разни примерци авана, од праисторије до данашњих дана, из збирки Етнографског музеја у Београду, Музеја науке и технике – Београд, Универзитета у Београду – Фармацеутског факултета, Музеја Града у Београду, Народног музеја у Пожаревцу, Археолошког института САНУ, приватне збирке Стевана Вукова, фармацеута из Зрењанина, и из приватних колекција.

Као пратећи програм изложбе биће организовани  предавања и радионица уз подршку Института Јосиф Панчић и Универзитета у Београду – Фармацеутског факултета.

Изложба је реализована уз подршку Еуцерин Србија.

Дрвени аван, Србија

 

ИПАК, ПОХВАЛА  РУЦИ (Ручни рад поља примене), Манакова кућа, 18. мај – 3. јун 2018.

Представљени аутори: Заим Баловић-Заџа, Марио Тадео Укмар – Теди, Љиљана Гавриловић

Отварање изложбе је 18. маја 2018. у Манаковој кући у 19 сати.

Ова изложба је мала почаст ручном раду,  његовим различитим сазнајним аспектима и вредносним димензијама. Ручни рад представља једно од основних одређења људске врсте и има суштински утицај на настанак и развој људске цивилизације.

Изложба Ипак, похвала руци бави се оним перспективама ручног рада које се ближе везују  за област културе у ужем смислу речи, односно подручје уметности.  Представљена су три уметника и мајстора са својим опусима који обухватају различите видове ручног рада. Тај ручни рад,  примера ради, оставља траг у изради серијских реплика одређених традиционалних производа (попут накита), али може досегнути бољу естетску вредност и тржишну цену  у производњи униката. Ручни рад такође може удахнути нов живот већ коришћеним материјалима (поступак рециклаже), али и готовим а старим производима, кроз својеврсну “наивну“ рестаурацију као уметнички поступак.

Изложба представља производе уметничких заната и ликовне радове у распону од употребних предмета (попут лампи)  до чисто естетских, неутилитарних  форми. Такође, у радовима се неретко преливају изворне природне форме и материјали с минималним хуманим интервенцијама (дрво) , те једноставне металне механичке  справе, у контексту својеврсних уметничких инсталација у простору.

Изложбу ће пратити радионице у којима ће уметници израђивати сувенире или мање уникатне радове, уз објашњење целокупног радног процеса, технологија и поступака рада, као и осврте на процес из перспективе њихових  личних искустава и погледа на свет.

Један од циљева изложбе је и указивање на флуидност  границе између уметности и заната, што нам пружа могућност широке интерпретације вредности ручног рада.

Добар момак, скулптура, Заим Баловић Баџа

Посебни програми:

14. мај у 19 часова – Концерти за 10– Концерт награђених ученика МШ ,,Даворин Јенко“

15. мај  у 19 часова – Концерти за 10 -Концерт награђених ученика МШ ,,Мокрањац “

16. мај  у 19 часова – Концерти за 10 – Концерт награђених ученика МШ ,,Лисински“

17. мај  у 18 часова – Предавање Уситњавање чврстих супстанци у фармацији – од  тарионика са пистилом до инжењеринга кристала– проф. др Јелене Паројчић, катедра за фармацеутску технологију и козметологију“ – Пратећи програм изложбе Уситњавање – прича о авану

16. мај  у 19 часова – Концерти за 10  – Концерт награђених ученика МШ ,,Вучковић“

18. мај (Међународни дан музеја) у 19 часова у Манаковој кући – Отварање изложбе Ипак, похвала руци (Ручни рад – поља примене) – Изложбу ће пратити радионице у којима ће уметници израђивати сувенире или мање уникатне радове, уз објашњење целокупног радног процеса, технологија и поступака рада, као и осврте на процес из перспективе њихових  личних искустава и погледа на свет.

 

18. мај  у 19 часова – Концерти за 10 – Концерт награђених ученика МШ ,,Славенски“

19. мај (14. Европска ноћ музеја) у 19 часова у Манаковој кући – Радионице Ипак, похвала руци (Ручни рад – поља примене) – Радионице у којима ће уметници израђивати сувенире или мање уникатне радове и давати објашњења везана за целокупан процес израде предмета.

 

 

***

 

У оквиру манифестације Музеји за 10, у Етнографском музеју ће се одржати серија концерата Концерти за 10. Своје награђене ђаке представиће пет београдских музичких школа:

Понедељак,  14. мај: МШ Даворин Јенко

Уторак 15. мај: МШ Мокрањац

Среда 16. мај: МШ Лисински

Четвртак 17 мај: МШ Вучковић

Петак 18. мај: МШ Славенски

Сви концерти почињу у 19 часова. Улаз је слободан.

 

***

 

У недељу 13. маја у 20 часова у Етнографском музеју у Београду одржаће се концерт женске вокално инструменталне групе Агникана. Група је састављена од извођача из Чешке, Словачке, Аустрије и Швајцарске. У својим интерпретацијама користе акустичну гитару, флауту, виолину, шантур, хармонијум, различите звончиће и удараљке.

Почетком маја крећу у турнеју по земљама Балкана. Ова турнеја, посвећена је миру, који ће посетиоци у великој мери моћи да осете на самом концерту.

 

Улаз слободан!

 

***

У петак, 11. маја  2018. у 19 сати, у Галерији савремене уметности у Панчеву биће представљена изложба Етнографског музеја у Београду, под називом Коцкасти универзум: Лего у Србији, ауторке Ане Дајић.

Изложба се остварује у оквиру 7. Међународног бијенала уметничког дечјег израза – БУДИ под називом „Лепо се играј!“

На отварању окупљенима ће се обратити Градоначелник града Панчева, господин Саша Павлов и Амбасадор Данске у Србији, Њ.Е. господин Андерс Кристијан Хаугор.

7. Међународно бијенале уметничког дечјег израза – БУДИ одржава се у организацији Културног центра Панчева и БУДИ-ја уз подршку Града Панчева, Министарства културе и информисања Републике Србије и Амбасаде Данске у Републици Србији.

О изложби:

Претеча компаније ЛЕГО основана је 1932. године, у данском селу Билунд, када је столар Оле Кирк Кристиансен започео посао производње мердевина и даски за пеглање. Убрзо је Оле почео да од остатака материјала прави дрвене играчке, а само две године касније компанија преусмерава своју индустријску делатност, оријентише се само на производњу играчака и добија име “ЛЕГО”– скраћеницу насталу од две данске речи “леп годт”, у преводу “лепо се играј”. Размишљајући о новим материјалима, отпорнијим од дрвета, Оле схвата да пластика, као материјал чија је масовна производња почела после Другог светског рата, пружа невероватне могућности.  Након година експериментисања, ЛЕГО коцка је 1958. добила данашњи облик, чврстину, компактност и издржљивост, што је отворило пут бескрајним могућностима грађења и креирања. Кроз породични посао, три генерације Кристиансенових створиле су ванвременску играчку – ЛЕГО коцке које имају неограничени потенцијал у игрању, представљају дугогодишњу забаву за све узрасте, алатку за развијање маште, креативности и учења.

На изложби ћемо приказати како је ова популарна играчка стигла у Србију (Југославију) и како је од шездесетих година, када је ЛЕГО званично ушао на југословенско тржиште, па до данас текао његов комерцијални живот: како се добављао, продавао, рекламирао. Такође ћемо приказати и начине на који је ЛЕГО био коришћен у игри, у приватним просторима, јер је игра са овим коцкама обележила детињство, разигравала машту и обликовала игру више генерација деце, који су рођени и одрастали у Југославији и Србији.

 

***

 

У четвртак, 10. маја 2018 у 15 сати у Земаљском музеју Босне и Херцеговине биће отворена изложба Етнографског музеја у Београду под називом Текстил и украшавање у култури Срба XIX и прве половине XX века ауторки Марине Цветковић и Јелене Тешић Вулетић.

Одабраним предметима Етнографски музеј у Београду представља богато етнографско културно наслеђе Србије настало у сложеним историјским оквирима, етничким процесима и специфичним културним условима. Изложени предмети су сведочанства вековног знања, искустава, вештина и стваралаштва српског народа.

Поред изразите вишеслојности етнографског културног наслеђа где доминира словенски, односно, српски културни слој, на основу специфичних типолошких карактеристика с временом су се издвојиле три културно-географске целине: панонска, динарска и централнобалканска. На тим просторима Срби су вековима живели самостално или у етнички мешовитим срединама.

У Етнографском музеју у Београду чува се више од 50.000 етнографских предмета, већином из XIX и прве половине XXвека. Најбројнији су предмети које је израђивало, обликовало, украшавало и користило сеоско становништво. Наиме, земљорадници и сточари су у прошлости чинили већину становништва. У мањем обиму, фонд Етнографског музеја садржи и део стваралаштва сеоских и градских занатлија.

На изложби Текстил и украшавање у култури Срба XIX и прве половине XX века  одабраним текстилним рукотворинама и накитом указје се на богатство српског етнографског културног наслеђа, истичу се разноврсност и сложеност значења изложених предмета и скреће пажњана изражену ликовну димензију народног стваралаштва. Иако је ликовност евидентно присутна и на другим етнографским предметима израђеним од дрвета, керамике, метала и камена, најизраженија је и најинспиративнија управо на текстилним рукотворинама и на накиту.

Народно ликовно стваралаштво обједињује заједничке културне вредности и естетику, представља колективни израз, док истовремено истиче посебност културног идентитета српског народа. Ово стваралаштво се креће у наслеђеним моделима, задатим оквирима који се преносе са генерације на генерацију. Процес преображавања овог стваралаштва одвијао се лагано, у дугим временским размацима.

Текстилни предмети и накит су у свом ширем културном контексту били носиоци и бројних ознака идентитета: социјалних, родних, означавали су узраст, статус, верску и националну припадност. Имали су и важну улогу у обичајном и социо-комуникацијском животу појединца и заједнице којој су припадале. Тако су, на пример, накит и текстилне рукотворине били незаобилазни у свадбеним обичајима. Девојка је приликом удаје у нови дом доносила богату спрему која је садржала разноврсне наменски прављене текстилне рукотворине. С друге стране, млада је имала централну улогу у свадбеним обичајима, те је своју свадбену ношњу додатно украшавала брижљиво одабраним накитом и раскошним оглављем. Управо су ови елементи кићења сублимирали различита значења: економска, статусна и заштитна (магијска). Традиционални накит на изложби израђен је различитим техникама и од различитих материјала, у распону од најједноставнијих до занатски веома сложених производа.

Изложба је отворена до 10. јуна 2018.

 

 

Фотографије изложбе:

 

***

 

Етнографски музеј у Београду, Музеј науке и технике – Београд и Универзитет у Београду – Фармацеутски факултет представљају изложбу „Уситњавање – Прича о авану“, посвећену предмету авану, једном од најстаријих човекових алатки чија је функција остала непромењена до данашњих дана.

Аутори изложбе: Јелена Манојловић, Милош Матић, Светлана Митровић, Даниела Пејовић и Иван Станић.

Изложбом се истражује, валоризује и презентује до сада ретко излаган музејски предмет – аван – као спецична човекова алатка суштински непромењена од праисторије. Њега с правом можемо да сматрамо цивилизацијском инсигнијом – означитељем човековог престанка преживљавања и почетка културе исхране. Континуирана употреба у фармацији сврстала га је у алатку која је симбол фармације. Аван (тарионик) је прва алатка која се користила за израду лекова још у старом Египту. У праисторији су први авани израђивани од камена. У периоду антике израђивали су се од камена и мермера, плитки и слични чинији. У средњем веку, осим камена и дрвета, почиње да се користи и бронза. Од краја 18. века почињу да се праве и од порцелана и стакла. Данас се они израђују од најразличитијих природних и вештачких материјала. Управо због тога аван је јединствено културно наслеђе многих култура света, а свакако и наше културе. У култури балканских народа уситњавање и аван имају цивилизацијски континуитет. На изложби ће, кроз причу о авану, бити презентован не само његов културни значај, већ и шири културни контекст уситњавања хране и других намирница и материја, заправо културолошки значај човекове активности уситњавања.

 

На изложби биће представљени разни примерци авана, од праисторије до данашњих дана, из збирки Етнографског музеја у Београду, Музеја науке и технике – Београд, Универзитета у Београду – Фармацеутског факултета, Музеја Града у Београду, Народног музеја у Пожаревцу, Археолошког института САНУ, приватне збирке Стевана Вукова, фармацеута из Зрењанина, и из приватних колекција.

Као пратећи програм изложбе биће организовани  предавања и радионица уз подршку Института Јосиф Панчић и Универзитета у Београду – Фармацеутског факултета.

Изложба је реализована уз подршку Еуцерин Србија.

Свечано отварање изложбе је у среду, 9. маја у 19 часова у Етнографском музеју у Београду.

 

ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ ИЗЛОЖБЕ

 

ПРЕДАВАЊА

10. мај 2018. године, 18 часова, Лековити потенцијал ароније, др Нада Ћујић, Институт за проучавање лековитог биља др Јосиф Панчић

17. мај 2018. године, 18 часова,, Уситњавање чврстих супстанци у фармацији – од тарионика са пистилом до инжењеринга кристала, проф. др Јелена Паројчић, Катедра за фармацеутску технологију и козметологију

30. мај 2018. године, 18 часова, Сецкане биљке под микроскопом, проф. др Бранислава Лакушић, Катедра за ботанику

1. јун 2018. године, 18 часова, Прича о „вршачком чају“, проф. др Зоран Максимовић, Катедра за фармакогнозију

 

РАДИОНИЦА

12. мај 2018. године, 11 часова, “Израда уролошког чаја (Species urologicae) према пропису Пх. Југ. ИВ”, Радионицу воде: др Дубравка Биговић и дипл.фарм . Виолета Попов

 

***

 

Поводом Празника рада, 1. маја 2018. изложбе у Етнографском музеју и у Манаковој кући ће бити затворене за посетиоце.

 

 

***

 

Етнографски музеј у Београду организује тумачење изложбе турског стреличарства „Кеманкеш“ за све заинтересоване посетиоце у Великој галерији Дома Војске Србије у следећим терминима:

 

Среда 25.04. у 17.30 ч.
Четвртак 26.04. у 13.00 и 17.30 ч.
Петак 27.04. у 13.00 и 17.30 ч.
Субота 28.04. у 13.00 и 17.30 ч.

 

Понедељак 30.04. у 13.00 и 17.30 ч.

Четвртак 03.05. у 13.00 и 17.30 ч.
Петак 04.05. у 13.00 и 17.30 ч.
Субота 05.05. у 13.00 и 17.30 ч.

 

Изложба турског стреличарства „Кеманкеш“ отворена је за посетиоце до 05.05.2018.
Радно време Велике Галерије Дома војске је сваким даном од 11.00 до 19.00 ч. осим недеље.

 

***

 

У понедељак, 23. априла 2018. у 12 сати, у Великој галерији Дома Војске Србије (Медија центар Одбрана, Браће Југовића 19, Београд) биће отворена изложба турског стреличарства Кеманкеш.

Посетиоци ће имати прилику да се упознају са историјатом турског стреличарства, као и префињеном вештином израде лукова, стрела и стреличарске опреме.На изложби ће бити представљени оригинални примерци стреличарског оружја из  селџучког и османског периода – лукови, стреле, штитови, штитови за зглобове, футроле за чување лукова и стрела, као и бројна пратећа опрема. Поред експоната биће изложене бројне фотографије и записи који прате развој ове војне и спортске дисциплине. Изложба се реализује у оквиру сарадње Етнографског музеја у Београду и  Окулар фондације из Истанбула, а уз подршку Министарствa културе и инфомисања Републике Србије и Министарства одбране Републике Србије.

Кустос изложбе је Мехмет Лутфи Сен.

Посетиоци ће моћи да виде изложбу до 5. маја 2018.

Фото: мр Ивана Масниковић- Антић

***

 

У Етнографском музеју у Београду ће се 17. и 18. априла од 19 сати одржати трибина под називом ЕТНО РОК СРБИЈЕ.

Традиционална народна песма и поп-рок музика: „Природни савезници“ или „спајање неспојивог“?

У процесу конституисања домаће поп-рок музике као оригиналног и аутентичног

музичког израза, значајну улогу одиграла је отвореност неких њених најзначајнијих представника (Jу група, Смак, С времена на време, Сунцокрет…) на утицаје који су пристизали из домена традиционалне народне музике.

 

Поп-рок као и традиционална народна музика прошли су кроз бројне трансформације, а размена идеја и утицаја међу њима резултовала је формирањем најразличитијих „хибридних“ музичких форми и израза, од такозване „музике света“ (world music) која представља прерађену, модернизовану форму изворне народне музичке традиције, до последњих година актуелног „турботроника“.

 

Дводневна трибина, коју Етнографски музеј и Београду организује у сарадњи са Рок музејом (у оснивању), има задатак да одговори на нека од бројних питања која се постављају у вези с овом темом:

­       Када је започела размена идеја и утицаја између домаће поп-рок музике и традиционалне народне музике?

­       Да ли поп-рок музика, као савремeн музички жанр који припада домену популарне културе, и традиционална народна музика која је нераскидиво повезана с концептима традиције и културног наслеђа, (треба да) представљају кохерентне, затворене и међусобно супротстављене музичко-семантичке системе, ако се узме у обзир њихово вишедеценијско преплитање и међусобно прожимање?

­       Да ли на данас већ уобичајено „миксање“ различитих врста музике можемо гледати као на успостављање „природних савеза“ међу узајамно компатибилним музичким жанровима, или се ту ради о мање или више (не)прикладним формама „спајања неспојивог“?

 

 1. април 2018. (уторак) u 19h

Учесници трибине:

др Александра Павићевић, етнолог-антрополог, научни саветник у Етнографском

институту САНУ, чланица женске певачке групе „Моба“

Биљана – Биља Крстић, композиторка и певачица, музички уредник првог програма

Радио Београда, оснивачица групе „Бистрик“, некадашња чланица група „Сунцокрет“ и „Рани мраз“

­ др Младен Марковић, етномузиколог, доцент за ужу научну област етномузикологија (ФМУ)

Модератор:

–Милош Зарић, МА етнолог-антрополог, кустос Етнографског музеја у Београду

 

18 aприл 2018. (среда) у 19h

Учесници трибине:

др Марија Ајдук (дев. Ристивојевић), етнолог-антрополог, доцент на Одељењу за

етнологију и антропологију (ФФ)

­ Љубомир – Љуба Нинковић, члан групе „С времена на време“, оснивач групе

„Златопис“, један од пионира у увођењу елемената традиционалне народне музике у

поп-рок музику

др Весна Микић, музиколог, редовни професор за ужу научну област Музикологија

(ФМУ), оснивачица Центра за истраживање популарне музике

Модератор:

Мирослав Цветковић – Цвеле, рок музичар, оснивач Рок музеја у Београду

 

Улаз је бесплатан.

Плакат

О трибини у емисији Поп карусел http://www.rts.rs/page/radio/sr/story/23/radio-beograd-1/3106502/pop-karusel.html

Најава у емисији Од петка до петка са Ивон https://www.youtube.com/watch?v=g0gronnFklo

 

***

 

Поводом Ускрса, Музеј ће бити затворен за посетиоце 6, 8. и 9. априла 2018.

 

***

 

У среду, 11. априла у 19 сати у Манаковој кући ће бити одржана пројекција филма Наша планина. Након пројекције дискусија, модераторка је Маша Перуничић, кустоскиња, МА политиколошкиња.

 

О филму:

„НАША ПЛАНИНА“
Бразил
36′, 2016
Редитељ / Сценариста / Камерман / Монтажа
Палома Јањез Серано, Бенџамин Љоренс Рокамора, Стефанија Виља, Даниел Лема,
Клара Клајнингер, Спирос Герусис
Продуцент
Big Tree Collective
У Рио де Жанеиру, десеторо младих људи који потичу из сасвим супротних
социоекономских средина – Гавее, богатог краја, и фавеле Росиња, планирају да сниме
документарни филм о филму на ком раде. Млади учесници у пројекту одлучују да
користе ресурсе и знања која им пружа организација Big Tree Collective како би
филмским средствима истражили социо-просторно сегрегирање заједничког окружења
у ком се одвија њихов свакодневни живот. Филм открива личне приче становника са обе
стране планине кроз размишљање о креирању наратива документарног филма који
говори о омладини. Овај експериментални филм приказује креативно сведочанство које
открива вакуум стереотипа, нудећи нове ставове и перспективе које предвиђају бољу
будућност како за обе заједнице, тако и за град.
Након пројекције дискусија, модераторка је Маша Перуничић, кустоскиња, МА политиколошкиња

 

***

 

У среду,  4. априла у 13 сати биће отворена изложба под називом Јаје воском шарано  – традиционалне технике и алати, ауторке Милице Обрадовић.

 

Етнографски музеј у Београду је у својој посвећености очувању етнографског културног наслеђа од самог почетка велику пажњу посветио комплексу ускршњих обичаја и веровања. О томе сведочи и колекција у којој се налази више од 1200 ускршњих јаја од којих је њих око 900 украшено техником шарања воском.

Значај ускршњих јаја шараних овом техником је у томе што ниједна друга традиционална техника није дала толику могућност ликовне изражајности.Тако шарана ускршња јаја  носе богатсво орнамената и понекад представљају дела народне уметности која се, посматрана оком етнолога, претварају у ризницу одговора на питања о традиционалном животу и прослављању великог хришћанског празника Ускрса.

Јаја су  воском шарана на различите начине, а један од најзаступљенијих подразумева употребу шараљке којом су цртани орнаменти. Осим колекције ускршњих јаја, Етнографски музеј чува и један број шараљки за јаја које су сакупљене у различитим периодима и крајевима Србије и региона.

Изложба и каталог „Јаје воском шарано“ приказују не само ускршња јаја и шаралице за восак већ и нарочиту вештину шарања јаја том техником, често називаном батик техника, и заправо дају одговоре на питања зашто, од када, како и чиме бојимо и шарамо ускршња јаја.

Посетиоци ће моћи да погледају изложбу до 4. маја 2018. године.

 

***

 

У среду, 4. априла у 19 сати, у Манаковој кући ће бити приказан филм Мали људи, велико дрвеће. Након пројекције филма биће одржан разговор о филму. Модератор разговора биће Реља Пекић, МА етнолог-антрополог.

 

О филму:

„МАЛИ ЉУДИ, ВЕЛИКО ДРВЕЋЕ“
Русија
45′, 2016

Редитељ: Вадим Витовцев
Продуцент: Олга Мичи
Сценариста: Вадим Витовцев
Камерман: Александар Кипер, Вјачеслав Красаков, Михаил Гудаков
Монтажа: Дмитри Гаенко

Централноафричка Република. У сенци подсахарских прашума живи племе најнижих људи на Земљи – Бака пигмеја. Они иду у лов у потрази за месом и беру плодове великог дрвећа, исто као што су то чинили стотинама година уназад. Моле се шумским духовима и уче децу да поштују шуму и да од ње узимају само оно што им је стварно потребно. Али мало помало, њихов традиционални начин живота се мења под притиском културе „Великог света“.

 

***

 

Музеј града Београда и Етнографски музеј у Београду вас са великим задовољством позивају да посетите пету „Тржницу идеја” која ће се одржати у петак, 30. марта 2018. од 10 до 16 часова у Етнографском музеју у Београду, Студентски трг 13.

Циљ манифестације „Тржница идеја” је успостављање континуиране сарадње музеја и   школа и препознавање баштине као ресурса, а установа културе као места за учење.

На петој „Тржници идеја” представиће се 28 установа културе и организација које се баве едукацијом деце и младих и/или имају едукативне програме у својој понуди: Народни музеј у Београду, Музеј савремене уметности – Београд, Музеј примењене уметности, Музеј ваздухопловства – Београд, Музеј Југославије, Музеј града Београда, Историјски музеј Србије, ПТТ музеј, Музеј афричке уметности: збирка Веде и др Здравка Печара, Музеј науке и технике, Природњачки музеј, Етнографски музеј у Београду, Народни музеј Кикинда, Галерија слика „Сава Шумановић” Шид, Завичајни музеј Књажевац, Културни центар Београда, ЈП „Београдска тврђава”, Задужбина Илије М. Коларца, Библиотека града Београда, Југословенска кинотека, Народна банка Србије, Завод за заштиту споменика културе града Београда, Француски институт у Србији, Студио – центар за културну едукацију, Базаарт, Група 484, Културно-образовни центар „Радионица под отвореним небом”.

 

Током целог сајамског дана можете да се, кроз штампане и видео материјале учесника, упознате са понудом едукативних програма. Можете и да предложите програме, разговарате са представницима установа културе, опробате се у: цртању омиљеног лика из бајке; изради оптичке играчке тауматроп; препознавању бајке на основу илустрације; проучавању исхране кикиндске сове; приповедању прича уз помоћ визуелних реквизита; писању старим писмима (хијероглифи и глагољица); слагању приче по редоследу догађаја; демонстрацији рада уређаја за анимацију; изради средњовековног накита; уочавању и описивању детаља на уметничким сликама; изради летилица од папира; украшавању кецеља етно мотивима; слагању слагалица (фотографије старог Београда и Земуна, репродукције слика Саве Шумановића, биљке); бојењу шара са пиротских ћилима; дизајнирању костима из 19. века; фотографисању са глумицом у лику кнегиње Јулије; писању и слању писама и разгледница; изради животиња оригами техником; украшавању афричке маске Ђивара; изради мапа ума у облику постера или макете од пластелина; позирању и фотографисању са авијатичарским кацигама; решавању квизова и енигматских задатака, игрању друштвених игара и игара меморије (јунаци дечје књижевности, позната дела дечје књижевности) и бројним другим занимљивостима.

 

Манифестација „Тржница идеја” отворена је и за индивидуалне посете, а понуда програма односи се на узраст од 3 до 18 година.

.

Улаз је слободан.

Очекујемо вас на дружењу и заједничком учењу и одрастању кроз игру.

 

***

 

У уторак, 28. марта у 18 сати у Етнографском музеју у Београду биће одржано Вече са Колом српских сестара, беседи архијерејски намесник Владимир Вукашиновић.

 

***

 

У уторак, 28. марта у 19 сати почиње програм под називом Етнолошки филмови у Манаковој кући. У оквиру овог програма биће приказивани најбољи филмови са Међународног фестивала етнолошког филма.

Овог четвртка биће приказан филм под називом Зграби и бежи (Grab and run), режија Розер Корела (Roser Corella). Разговор након пројекције.

О филму:

Након што је Киргистан добио независност 1991. године, дошло је до оживљавања древне праксе алакачу, која се грубо може превести као „укради и бежи“. Више од половине жена из Киргизије удаје се након отмице од стране будућих мужева. Неки успевају да побегну након насиља и мука, али већину ипак убеде да остану због традиције и страха од скандала. Алакачу је био забрањен у совјетском периоду, а незаконит је и према кријумчарском законику Киргизије. Ипак закон се ретко примењује када жене треба заштитити од ове насилне праксе.

 

***

 

У суботу, 24. марта у 15 сати одржаће се радионица шарања ускршњих јаја традиционалним техникама уз помоћ воска и писаљке. Радионицу води Ласло Мухи.

Цена: 500 динара

Потребно је да свако од полазника понесе са собом два тврдо кувана јаја.

Пријаве на: decja.radionica@etnografskimuzej.rs или на моб. 062 8070 056, Ана Новаковић, кустос

Број места је ограничен.

 

***

У петак 23. марта у 19 сати,  у простору Манакове куће (ул. Гаврила Принципа бр. 5) биће отворена изложба Дамаст – између заната и уметности, аутора Милана Панића, кустоса Етнографског музеја у Београду.

Посетиоци ће имати прилику да се  упознају са мануфактурним процесом израде ове специфичне декоративне тканине. На изложби се приказује промена односа заједнице према некада цењеном и угледном уметничком занату, породичним и колективним вредностима и наслеђу, као и спремност појединца да, кроз лични пример, допринесе да се ово вредно знање сачува и пренесе на наредне генерације.  А ова изложба управо представља један мањи допринос у остваривању тог циља.

***

 

У Етнографском музеју ће у петак, 16. марта у 13 сати, у оквиру програма Месец франкофоније, у кино-сали Музеја бити приказан филм Индијанци попут нас/ Des Indiens comme nous , 55′ ; 2010.

Режија: Силви Жакмен
Сценарио: Силви Жакмен

Група Француза гаји заједничку страст према свему што има везе са староседеоцима Америке. Сваког викенда они се маскирају у Индијанце и забављају се на сеоским вашарима. Њихов највећи сан је да оду у Америку и упознају ,,праве“ Индијанце. Када им се на крају оствари жеља да бораве на Средњем западу, они схватају да савремени индијанци нису онакви каквима су их замишљали.

***

 

У понедељак, 12. марта 2018. у 13 сати биће отворена изложба под називом Косовски и шаркоски вез – културне паралеле ауторки Ирене Филеки и Марте Фукс.

Изложба је део заједничког пројекта жупанијског музеја Вошински Мор из Сексарда и Етнографског музеја у Београду. У фокусу истраживања је текстилна радиност и културно наслеђе области Шаркоз у Мађарској и Косово на Косову и Метохији и вез као једна од њихових особености.

 

***

 

У периоду од 19 до 23. фебруара 2018. у сарадњи са Институтом Конфуције у Етнографском музеју ће се одржати Недеља  кинеског филма. Пројекције почињу свакога дана од 18 сати

 

Програм:

19.2. у 18 ч. Сjуeн Цaнг (титл: српски)

У периоду династије Танг, млади монах Сјуен Цанг, у потрази за будистичким учењима креће пут Индије. Током путовања суочава се с бројним опасностима и недаћама…

 

20.2. у 18 ч. Фaнтoм из пoзoриштa (титл: eнглeски)

Уклето позориште, у коме су остали заробљени осветољубиви духови трагично настрадале трупе у пожару, чека нову представу и нове жртве…

 

21.2. у 18 ч. Tигрoви нa шинaмa (титл: српски)

Године 1941. један радник на железници окупља екипу бораца за слободу и заједно с њима се супроставља Јапанацима. У сукобима отимају храну Јапанцима и дају је сиромашнима.

 

22.2. у 18 ч. Ву Кунг (титл: eнглeски)

Прича говори о Сун Вукунгу који је дошао на Планину бесмртности да усаврши своје вештине. На планини се суочава с бројним изазовима, сазрева и открива свој пут.

 

23.2. у 18 ч. Mлaди дeтeктив Ди и ускрснућe мoрскoг змaja (титл: српски)

Први случај детектива Дија у ком он истражује нападе морског чудовишта на град. Детектив открива злогласну заверу и издају која га води до царске породице…

 

Улаз слободан.

 

***

 

Поводом Сретења, 15. фебруара 2018. улаз у Етнографски музеј у Београду и у Манакову кућу  биће слободан.

Истим поводом ће се у Музеју у 14:30h  одржати свечани традиционални концерт хора Кир Стефан Србин.

16. фебруара 2018. изложба ће у Музеју и у Манаковој кући због обележавања Дана државности бити затворена за посетиоце.

 

 

Програм:

 1. Даворин Јенко (1835-1914) БОЖЕ ПРАВДЕ – химна Реублике Србије
 2. Миодраг Говедарица ОТЧЕ НАШ
 3. Исаија Србин (15. век) АГИОС О ТЕОС

солиста – Страхиња Савковић, тенор

 1. Орландо ди Ласо (16. век) АВЕ ВЕРУМ
 2. Стеван Шрам СВЈАТИЈ БОЖЕ
 3. Теодосије Хиландарац (14. век) СТИХИРА из службе Светом Сави

хармонизација Светолик Пашћан-Којанов

 1. Јосиф Маринковић (1851-1931) ВЕЧЕРИ ТВОЈЕЈА ТАЈНИЈА
 2. Петар Динев (1889-1980) РАЗБОЈНИКА БЛАГОРАЗУМНАГО

солиста – Светозар Вујић, бас-баритон

 1. Александар Гавански (1901-1972) ВЕЛИКО СЛАВОСЛОВЉЕ (одломци)
 2. ВОСТАНИ СЕРБИЈЕ

текст – Доситеј Обрадовић, хармонизација – Божидар Црњански

 

Уметнички руководилац – Миомира Станишић-Шпирић

 

***

 

У четвртак 8. фебруара у 13 сати биће отворена изложба Лан и конопља у традиционалној култури Шумадије, ауторке Светлане Радојковић.

Лан и конопља су биљне културе које су, у Шумадијској области, у оквиру домаће радиности, гајене првенствено ради прераде влакана. Период обухваћен изложбом  је од краја 19. века до 70-их година 20. века, мада је традиција гајења ових сировина далеко старија. На основу предмета који се чувају, као културна добра, у оквиру Етнолошке збирке Народног музеја Крагујевац, етнолошке и друге стручне литературе, документарне грађе и грађе сакупљене током теренских истраживања објашњени су процеси гајења и прераде, као и примена лана и конопље у традиционалној култури Шумадије.

 

***

 

У Етнографском музеју ће од 5. до 23. фебруара бити одржан Кинеско-српски фотографски фестивал младих 2018. у оквиру кога се организује и Недеља кинеског документарног филма.

Оба догађаја организована су поводом Кинеске нове године с идејом да се ојачају партнерске везе наших земаља, продуби разумевање између култура, сузбије психолошки јаз и ојача размена и сарадња међу младима.

У оквиру Недеље кинеског документарног филма биће приказано 10 филмова посвећених различитим аспектима живота у савременој Кини.

На изложби Кинеско-српски фотографски фестивал младих 2018. биће приказани радови кинеских и српских младих фотографа који су током децембра 2017. учествовали на конкурсу Домовина и дом. Конкурс је привукао скоро 100 учесника с 15 универзитета и институција културе из Кине и Србије. На изложби је приказано 80 радова који сведоче о традицији, људима, природи и друштву. Најбољим учесницима ће бити додељена признања, а у жирију ће бити више српских и кинеских фотографа, укључујући и Сонга Јинга, декана Катедре за фотографију Пекиншке филмске академије, највеће у Кини и једне од највећих у свету, Дубравка Лазић, професор фотографије и продекан Академије уметности из Новог Сада и Андреј Васиљевић, српски уметник, графички дизајнер и фотограф. Идеја водиља овог фестивала је ширење културног дијалога и размена идеја између Србије и Кине у оквиру пројекта Новог пута свиле.

Организатор догађаја је Удружење за образовну размену између Кине и Србије, у сарадњи са Етнографским музејом у Београду.

Програм Недеље кинеског документарног филма

(Сви филмови су с енглеским титлом)

 

Датум Филм Трајање
5 Feb. 18h Confucianism in the countryside 64min
6 Feb. 18h The Agarrattan

The most beautiful rural teachers

21min

47min

7 Feb. 18h Journey to the east

Struggle with hemophilia

30min

44min

8 Feb. 18h People-to-people diplomacy: six decades of shining glories

The pelican keeper

49min

12min

9 Feb. 18h Students’ works from Beijing Film Academy Modern Creative Media College:

Jue’er – Role

The old man and the sea

The swan lake

 

 

22min

23min

20min

 

 

***

 

У петак, 2. фебруара 2018. у 19 сати у Манаковој кући биће представљена књига под називом Ракија – укус историје, вештина прављења, уметност испијања. Аутори су Зоран Радоман, Владимир Дуловић и Илија Маловић

Ово дело је настало као резултат четворогодишњег практичног и теоријског истраживања културе производње ракије и уживања у њој. Аутори ракију посматрају као продукт традиције, културе и историјског трајања српског народа. Књига садржи више од 400 фотографија и око 400 страница на којима су научне чињенице, али и занимљивости и савети.

 

***

Од 23. јануара 2018. у Етнографском музеју у Београду биће отворена изложба посвећена издавачкој делатности музеја, аутор је Јелена Пушица.

Издавачка делатност Етнографског музеја у Београду постала је саставни, заправо обавезни, део музејске делатности још давне 1926.  године објављивањем првог броја Гласника Етнографског музеја.  Приређен је каталог издања Етнографског музеја у Београду 2008–2017 и он садржи попис публикација насталих у периоду који су обележиле промене у схватању музејске делатности, етнографске музеологије и заштите културног наслеђа.

 

***

 

У петак, 12. јануара 2018. у 18 сати у Етнографском музеју у Београду ће бити представљен солидарни пројект и изложба фотографија Просветли таму – ILT Illumina le tenebre.

Говориће архимандрит Иларион Лупуловић, архијерејски заменик епископа рашко-призренског и игуман Манастира Драганац;  Алесандро Гори, италијански новинар, аутор уводног текста у књизи посвећеној пројекту Просветли таму – ILT Illumina le tenebre; Федерика Троизи, ауторка фотографија и Јасмина Андоновић, кустос изложбе и преводилац књиге.

 

***

 

У четвртак, 11. јануара 2018. у 19 сати у Етнографском музеју у Београду одржаће се концерт барокне музике ученика Музичке школе Др Војислав Вучковић.

Концерт је уобличио маестро Марко Серино, солиста ансамбла I Musici di Roma. 

Улаз слободан.

 

***

 

Субота 6. јануар 2018. изложба ће за посетиоце бити отворена од 10 до 14 часова.

Недеља 7. јануар 2018. изложба неће радити.

 

***

 

У Етнографском музеју у Београду ће од 28. децембра 2017. бити представљена изложба ILT Illumina le tenebre – Просветли таму која је део културно-солидарног пројекта италијанског удружења Amici di DečaniПријатељи Дечана и посвећена је српској енклави Велика Хоча на Косову и Метохији. Изложба нам прича о жељама и стремљењима оних који су остали на својим огњиштима, а та су огњишта постала изолована и окружена.

Фотографије су дело италијанске фотографкиње Федерике Троизи и праћене су оригиналном музичком подлогом коју је наменски за изложбу компоновао Ђовани Линдо Ферети.

Изложба ће бити отворена до 14. јануара, а њена презентација предвиђена је за 12. јануар 2018.

 

***

 

У уторак, 26. децембра у 13 сати биће отворена изложба под називом ИЗ ПРОШЛОСТИ ЈЕДНЕ ПОРОДИЦЕ ОСИЈЕК – ПЕТРИЊА – БЕОГРАД.  Ауторке изложбе су Марина Цветковић и Вјера Медић.

На изложби је представљен настанак, истрајавање и гашење српских грађанских породица, Радановић из Осјека и Томић из Петриње, у мултикултуралним срединама у различитим историјским околностима, различитим државама и државним системима.

Дочаран је њихов свакодневни живот кроз аспекте традиционалног и модерног, јавног и приватног, мушког и женског света.

Изложба прати континуитет породице Радановић у Осјеку од 1777. до 1989. године, затим живот породице Томић у Петрињи од 1923 -1978, и њихових наследника у Београду од Другог светског рата до данас.

Захваљујући жељи наследника породице Радановић и Томић да своје породичне драгоцености повери на чување Етнографском музеју у Београду настала је ова изложба као сведочанство о животу једне породице. Поклоњени предмети су постали део културног наслеђа  и драгоцени извори за разумевање и тумачење приватног и јавног живота српског грађанског друштва од краја 18. до средине 20. века.

 

***

 

У Етнографском музеју у Београду у петак 22. децембра у 18 часова, у организацији ромске непрофитне невладине организације  Ромаг, биће одржан концерт Музиком до толеранције.

Непрофитно удружење Ромаг, припремило је за посетиоце Етнографског музеја репертоар састављен од до сада неизвођених или мало познатих етно песама припадника народа и националних мањина који живе у Београду. Осим музике, млади уметници ће нам приказати и народне ношње националних мањина, док ће предавачи на радионицама оперска певачица Наташа Тасић Кнежевић и мр проф етно певања Бранко Тадић током концерта објашњавати смисао сваке песме која се буде изводила.

Концерт ће бити одржан у оквиру пројекта „Вокална традиција у служби превазилажења етноцентризма и концерти“ који реализује ромско непрофитно удуржење Ромаг уз финансијску подршку Града Београда, а у сарадњи са Музичком школом Мокрањац.

Улаз слободан.

 

***

 

У среду, 20. децембра 2017. у 18 часова у Манаковој кући ће се одржати трибина под називом Слике света и слике културе. Тема разговора је природа слике и њен однос према стварности. Колико је тај однос одређен културним контекстом у ком слика настаје? Колико је сама слика и њен однос према стварности производ одређене културе и колико је и сам предмет уметности културно условљен? Колико слику и природу њеног односа према стварности одређује традиција у којој је она настала, као и колико су културни сликовни обрасци подложни историјским променама па и онима које сугеришу другачије схватање самог појма слике?

У разговору ће учествовати Бојан Јуришић (сликар и фрескописац, мастер Академије за уметност и конзервацију СПЦ), Нарцис Алиспахић (сликар и визуелни уметник, дипломирао на Академији уметности Универзитета у Новом Саду и Haute école d’art et de design у Женеви). Модератор је Владимир Коларић (теоретичар уметности и културе, доцент на Високој школи за комуникације.

 

***

 

У недељу, 17. децембра у 12 сати, у Етнографском музеју у Београду ће се одржати Новогодишњи концерт Центра за Балканско културно наслеђе. На концерту ће се представити полазници радионица: Музика кроз игру, Певање, Енглески уз музику, Клавир, Виолина, Гитара и Удараљке.

У програму учествују деца од три до дванаест година, млади и одрасли.

Најмлеђи учесници изводиће композиције за децу, дечије песмице и тапшалице. Полазници етно курса певаће неке од најстаријих традиционалних песама и стилова певања са ових подручја. На програму ће бити нумере из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Македоније. Публика ће моћи да чује песме “на бас“, “на глас“, “канталице“, грокталице“ и друге карактеристичне вокалне облике, од којих се неки налазе на Националној листи нематеријалног културног наслеђа Србије и листи УНЕСКО-а. Полазници курса удараљки свираће ритмове Балкана, а полазници радионице гитаре извешће неке од најпопуларнијих композиција класичне и популарне музике.

Програм ће бити разноврстан и интересантан, намењен деци и одраслима.

Полазници Центра Балканско културно наслеђе су до сада имали бројне наступе у земљи и иностранству: Тодо Мундо фестивал, Фестивал Свет музике, Мајске музичке свечаности у Бијељини, Фестивал етнолошког филма и др.

Освојене награде: “Златна сирена“ – специјална награда (Београд, 2012),  “Мајске музичке свечаности“ – специјална награда за очување културе (Бијаљина, 2013), “Златни опанак“ – прва награда за солосту и дует, друга награда за групу (Ваљево, 2014).

Улаз на концерт је бесплатан.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=X5LF_pxB43A – етно певање

https://www.youtube.com/watch?v=D31nBXpMw9s – музика кроз игру

https://www.youtube.com/watch?v=5ROcYGEDtOE – гитара

https://www.youtube.com/watch?v=u7jF0pm9LjQ – удараљке

 

***

 

У Етнографском музеју у Београду ће у петак, 15. децембра у 19 сати поводом 250 година од рођења Филипа Вишњића бити организовано то вече гусала, епских песама и разговор о Филипу Вишњићу.

Разговор ће водити Славко Алексић и Мирослав Митровић (виши кустос Етнографског музеја у Београду).

У програму ће учествовати гуслари Бошко Вујачић, Батрић Јокановић, Жарко Милић, Вукман Боричић, Никола Јекнић и песник Божо Глоговац.

 

***

 

Промоција уписа традиционалне игре коло на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства  биће одржана у четвртак 14. децембра 2017. године у Етнографском музеју у Београду, Студентски трг 13, са почетком у 11 часова.

На Дванаестом заседању Унесковог Међувладиног комитета за очување нематеријалног културног наслеђа које је одржано од 4. до 9. децембра 2017. године на острву Чеџу у Јужној Кореји, донета одлука о упису “Кола традиционалнe народне игре“ на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.

Номинацијски досије за упис елемента припремио је Центар за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београд, на снову одлуке коју су донели Национални комитет за нематеријално културно наслеђе и Министарство културе и информисања Републике Србије, а предлагачи за упис су  Ансамбл народних игара и песама “Коло“, Факултет музичкe уметности у Београду и Центар за истраживање и очување традиционалних игара Србије  (ЦИОТИС). Подршку за номиновање пружиле су многобројне локалне самоуправе, институције, удружења и појединци.

 

***

 

Унесков Међувладин комитет за очување нематеријалног културног наслеђа донео је одлуку о упису елемента Кола, традиционална народна игра на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства. Одлука о упису донета је 12. редовном заседању које се од 4. до 9. децембра одржава на острву Чеџу у Јужној Кореји.

 

 

Центар за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду припремио је, на основу одлуке Националног комитета за нематеријано културно наслеђе, номинацијски досије, који је Министраство културе и информасања упутило у процедуру усвајања. Номинација је припремљена у сарадњи са предлагачима елемента Факултетом музичке уметности, Ансамблом традиционалних игара „Коло“ и Центром за истраживање и очување традиционалних игара Србије (ЦИОТИСом), уз учешће појединаца, локалних заједница, институција, невладиних организација, стручних удружења.

 

Упис кола,  на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа, значајан је, не само због тога што ће овај сегмент нематеријалног културног наслеђа Србије постати међународно видљивији, већ ће и различите заједнице бити подстакнуте да активно доприносе очувању и преношењу елемента као дела сопственог наслеђа.

 

Етнографски музеј у Београду

Центар за нематеријално културно наслеђе

 

***

У суботу, 2. децембра 2017. у 19 сати у Манаковој кући ће бити отворена изложба радова Србослава Илића под називом  Вавилон нови.

На изложби ће бити представљен избор његових уметничких радова инспирисаних библијским темама. Највећи део чине слике у техници темпере на дрвеној подлози, али има и  радова у комбинованој техници, тродимензионалних слика, објеката и инсталација.

 

***

 

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, организован је бесплатан улаз у Етнографски музеј.

 

Дан примирја у Првом светском рату биће обележен сутра у Србији као и у многим земљама широм света државним манифестацијама у знак сећања на 11. новембар 1918. године када је на снагу ступило примирје у Првом светском рату.

 

Дан примирја је у Србији државни празник, установљен је у знак сећања на потписивање примирја у Првом светском рату. Примирје је потписано у Француској, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша у 11 сати и било је на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају 28. јуна 1919. године.

 

 

***

У четвртак, 2. новембра у 20 сати, у Манаковој кући ће се одржати модни перформанс ПАНОНИЈА ауторке Соње Крстић са изложбом фотографија Јелене Јовановић. Овај програм се одвија у оквиру манифестације Belgrade Fashion Week (28. октобар – 3. новембар 2017).

Кроз нову колекцију, ауторка истражује примену традиционалних техника ручног рада кроз уникатни приступ одећи и модном дизајну. У сарадњи са Асоцијацијом удружења везиља ,,Сеферин“ из Бачке Паланке, ауторка црпи инспирацију из богатог наслеђа везених рукотворина са простора Војводине.

У тежњи да оствари савремен изглед, стилизовањем флоралних елемената етно веза, користи површине крагни, нараменица и појасева да потенцира мале волумене декоративних везених мотива.

Отклон од етно-стереотипа у форми постигнут је транспоновањем костима римске провинције Панонија у модерне облике великих одевних предмета богатих наборима и набирањем тканине или малих, чврстих, горњих одевних предмета који асоцирају на римске војне оклопе.

Без обзира на традиционални приступ и инспирацију, колекција комуницира са естетиком урбано-ексцентричног стила.

 

***

 

У среду 25. октобра у 18 сати, у кино-сали Музеја (Узун Миркова 2), филмско вече Добривоја и Добриле Пантелић.

Биће приказане документарне приче из серијала Разговори покрај пута.

Програм:

Разговори покрај пута Даница и Драгутин Думановић, трајање 7′ 36“
Разговори покрај пута Чича Глиша, трајање 10′ 11“
Разговори покрај пута Владан Митровић, трајање 4′ 34“
Разговори покрај пута Благоје Лазић, трајање 7′ 40“
Разговори покрај пута Милица Живановић, трајање 7′ 30“
Разговори покрај пута Боса Васиљевић, трајање 7′ 51“
Разговори покрај пута Код породице Боре Николића, трајање 8′ 23“
Патишпања од 200 јаја, трајање 7′ 12“

Приче су документарне, снимљене у Рађевини, Подгорини и Азбуковици, на лицу места, без претходне припреме. Учесници говоре о себи, своме животу и обичајима.

Улаз слободан.

 

***

 

У среду, 18. октобра у 19 сати у Кино сали музеја одржаће се пројекција документарног филма Аутопортрет. Филм говори о животној и егзистенцијалној драми уметнице Љубице Мркаљ. У њеном животу се појављује дилема: сликати или не. После крађе шест њених капиталних дела у време деведесетих година са изложбе у Павиљону Цвијете Зузорић. Стваралачки импулс ипак проналази свој излаз.

Улаз слободан.

 

***

 

У среду, 18. октобра у 12 сати, кустос Етнографског музеја у Београду Милош Зарић одржаће предавање у Музеју Војводине у Новом Саду.

Тема: Значај етнографског истраживања у социокултурној антропологији

Циљ предавања јесте да одговори на следећа питања: Шта је то етнографија, на који начин је она повезана са путовањем и у каквом је она односу са антропологијом? Каква је разлика између теренског и „салонског“ истраживања? Како од праксе бележења нечијих мисли настаје етнографски текст? На шта се тачно мисли када се каже „посматрање са учествовањем“? У чему се огледа значај научне револуције коју је направио антрополог Бронислав Малиновски и која је њена „тамна страна“? Да ли је неопходно да имамо „авантуристички дух“ да бисмо могли да истражујемо на терену?

 

***

 

У уторак, 17. октобра у 12 сати у Етнографском музеју у Београду биће обележена  стогодишњица од рођења Маестра Бранка Марковића.

У пригодном програму биће приказана нека од Бранкових кореографских ремек дела, а осврт на рад и свакодневан живот овог изузетног уметника осветлиће  приче Бранкових солиста: др  Драгослава Џаџевића Џалета, Милана Босиљчића Белог и Србољуба Нинковића Србе из Крсмановића и Драга Кецмана из Шпанца.

О Бранковом животу говориће и Маја Красин Матић коаутор монографије Бранко Марковић.

Етнографски музеј у Београду  чувар је легата Бранка Марковића, поклон Бранковог сина Војина Марковића.

 

***

 

У уторак 17. октобра у 20 сати  у оквиру БЕМУС-а у Етнографском музеју у Београду одржаће се концерт под називом Дела, Сејо да ми запјевамо.

Концерт катедре за Етномузикологију организован је поводом обележавања 80 година Факултета музичке уметности.

Улаз је слободан.

 

***

У недељу, 15. октобра 2017. у 19 сати одржана је ексклузивна модна ревија Ethno Couture прослављеног руског креатора Славе Заитсева (Slavo Zaitsev) и свечано затварање фестивала Etnology.

Вјачеслав Слава Заитсев један је од најпознатијих руских модних дизајнера. Његове креације су под снажним утицајем традиционалног руског и словенског стила.

 

 

Фотографије са ревије:

 

***

 

У периоду од 10 – 14. октобра 2017. у Етнографском музеју у Београду одржаће се XXVI Mеђународни фестивал етнолошког филма.

Улаз слободан.

 

Програм 2017

 

Конференција за новинаре одржаће се у Свечаној сали Етнографског музеја у Београду 9. октобра 2017 у 12 сати. 
Више информација о програму видети на: www.etnofilm.org

 

 

Фотографије са отварања:

 

Фото: мр Ивана Масниковић-Антић

 

***

Поводом обележавања Дана европске баштине, у уторак, 26. септембра у 14 сати, у кино-сали Музеја биће одржано предавање Примери заната који при изради производа користе еколошке материјале на територији града Београда – традиционалним начином израде производа и употребом природних материјала занатлије чувају и негују животну средину на територији града Београда.

Предавач је Иван Келеман, кустос-историчар.

 

***

 

Поводом Дана Института Конфуције, у недељу 24. септембра 2017.  у кино-сали Музеја пројекција цртаних филмова:

 

Улаз је слободан.

 

***

 

У среду, 20. септембра 2017. у 13 сати поводом обележавања Дана музеја биће отворена изложбаЧувамо за будућност. Реч је о изложби Одељења за конзервацију и рестаурацију Етнографског музеја у Београду поводом обележавања 60 година рада Одељења.

 

У Етнографском музеју у Београду је 1957. године званично формирано Одељење за конзервацију с радионицама за дрво, текстил, метал и хемијском лабораторијом. Путем фотографија из документације Етнографског музеја посетиоци ће имати прилику да  прате развој конзерваторских радионица, као и озбиљан рад на систематизацији и уређењу збирки који се одвијао у сарадњи с кустосима. У оквиру матичне функције Музеја, представљена је и дугогодишња сарадња с манастиром Хиландар, регионалним музејима и сродним институцијама. Одабиром 10 предмета од различитих материјала из збирки Музеја, конзерватори су приказали истраживачки рад и сложене поступке конзервације и рестаурације.

 

Фотографије са отварања:

 

Фото: мр Ивана Масниковић-Антић

 

***

 

Поводом рођендана великог азербејџанског композитора Узеира Хаџибејлија (1885-1948), 18. септембра 2017. године у 18 сати у биоскопској сали Етнографског музеја у Београду биће одржана пројекција рестауриране и обојене верзије музичке комедије „Аршин мал алан“ („Продавац рукотворина“). Филм је снимљен 1945. по мотивима истоимене оперете Узеира Хаџибејлија написане 1913. године. Хаџибејли је аутор прве опере на целом муслиманском Истоку, као и националне химне Републике Азербејџан. Био је диригент, музичар, публициста, драматург, педагог, јавна личност и народни уметник бившег СССР-а.

У стваралаштву Узеира Хаџибејлија спојили су се западни и источни музички стил; елементи азербејџанске народне музике прилагођени су класичним европским традицијама. Уз коришћење ове методе, Хаџибејли је 1908. године написао прву азербејџанску оперу „Лејла и Меџнун“ по мотивима истоимене поеме азербејџанског песника Физулија. Од 1909. до 1915. године написао је пет опера: „Шеик Санан“, „Рустам и Зохраб“, „Шах Абас и Хуршуд Бану“, „Асли и Керем“, „Харун и Лејла“. Најбољим делом композитора сматра се опера „Короглу“, написана 1936. године. У. Хаџибејли такође је аутор три оперете: „Муж и жена“ (1909), „Ако не та, онда ова“ (1910) и „Аршин мал алан“ (1913). Хаџибејли је био аутор либрета за сва своја дела осим опере „Короглу“.

У филму „Аршин мал алан“ („Продавац рукотворина“) радња се одиграва почетком прошлог века у Бакуу. У то време младожења није могао да види лице младе пре свадбе, и зато се јунак филма – Аскер, богати младић, на савет свог пријатеља маскира у уличног продавца тканина, „аршинмалчи“. Ти трговци су продајући робу улазили у куће, а жене и девојке нису прекривале своје лице док су бирале и гледале робу. Сада је Аскер могао да уђе у свако двориште и да изабере себи младу. У филму има много комичних ситуација, песама, хумора, а што је најважније – филм има срећан крај!

 

***

 

Уторак 5. септембар у 19 сати у кино-сали Музеја, поводом затварања изложбе Сунце туђег неба – досељавање из Југославије у Канаду 1924-1930, аутора Милована Мрачевића, биће изведена једночинка Одијело– драма смештена у канадском рударском насељу, 1930. Глумци су Дарко Бјеловић и Милан Томић. У наставку вечери биће приказан документарни филм Нови Канађани, продуцената Бојане Андрић и Радосава Московлића.

Фотографије са отварања:

 

Фото: мр Ивана Масниковић-Антић

 

***

 

Етнографски музеј у Београду и Национални историјски музеј Републике Белорусије су се споразумели да успоставе однос сарадње и узајамне помоћи у области културе, музејске делатности и заштите културног наслеђа.
Ова сарадња ће се остварити у свим областима музејске делатности које обрађују музеологију, историју формирања збирки, очувања, презентације и теренских истраживања у области етнологије. Сарађиваће у развоју пројеката од обостраног интереса на корист оба музеја.
Етнографски музеј ће заједно с Музејом Војводине наступати према установама културе Републике Казахстан уз посредовање Националног историјског музеја Републике Белорусије.

Свечаност ће бити одржана у петак 1. септембра 2017.  године у 13 сати, у простору Етнографског музеја у Београду, Студентски трг 13. Потписивању Споразума о сарадњи  ће осим представника Етнографског музеја у Београду, Музеја Војводине и Министарства културе РС, присуствовати и директор Националног  историјског музеја Белорусије господин Алех Ризкоу, његов заменик Александар Крами, помоћник министра за културу РБ Васил Черник, Његова екселенција амбасадор Републике Белорусије у Србији Валериј Бриљов и представник Музеја савремене уметности у Београду.

Поводом свечаности потписивање Споразума биће постављене изложбе Белорусија и Белоруси и Модерна Белорусија, а наше колеге ће приредити презентацију нових технологија  примењених у Етнографском музеју.

 

Фотографије са свечаности потписивања Споразума о сарадњи:

 

О путујућој изложби Модерна Белорусија 

Упркос томе што током десет векова комплексне и драматичне историје Белорусије њена култура представља значајан део европске баштине, Белорусија није позната широј међународној заједници. Данас се захваљујући глобализацији савременог света чак и малим земљама даје прилика да гласно говоре о својим достигнућима. Стога је Национални историјски музеј Белорусије приредио  путујућу изложбу Модерна Белорусија. Израда те изложбе подстакнута је потребом да се прикаже тренутна слика белоруске државе и представе достигнућа данашње Белорусије, истичући кључни напредак Белоруса у последњих 25 година. Главни циљеви изложбеног пројекта су да прикаже процес формирања белоруске државности крајем 20. века; да одрази посебне аспекте економског и научног развоја Белорусије током последњих деценија у контексту међународне сарадње; да упозна међународну заједницу са спортским и културним достигнућима Белоруса; да демонстрира рекреативни потенцијал земље и да подигне ниво свести о савременој Белорусији у свету. Сваки постер живописно приказује кључне догађаје и чињенице у различитим областима. Природа Белорусије, историјско и културно наслеђе и култура и спорт у Белорусији су посебно приказани. Индустријска и пољопривредна достигнућа, свемирски програм Белорусије и белоруска ИТ-индустрија огледају се и на изложбеном пројекту. Неколико постера описује различите врсте туризма чиме Белорусија може привући пажњу страних посетилаца, пре свега, ту су историјски, индустријски, медицински, пољопривредни и еко-туризам.

 

***

 

У уторак, 22. августа 2017. у 19 часова биће отворена изложба под називом Сунце туђег неба: досељавање из Југославије у Канаду 1924 – 1930, аутора Милована Мрачевића.

Изложба је уприличена поводом обележавања 150. годишњице Канадске конфедерације 1867–2017. Приказано је искуство 25.000 исељеника из Југославије, учесника у највећем таласу европске имиграције у Канаду пре Другог светског рата. Коришћене су фотографије и документи прикупљени током вишедеценијског истраживања историјата усељавања у ту земљу, као и материјал Краљевског југословенског конзулата у Монтреалу који се налази у збирци Архива Југославије.

У оквиру изложбе издвајају се фотографије и документи који се односе на двадесет и три особе, укључујући и оца самог аутора. Те личне историје илуструју наде и планове Југословена, углавном земљорадника, који су као печалбари емигрирали у Канаду двадесетих година XX века, у време економског успона, као и њихова разочарања, тешкоће, болести и сиромаштво које су многи доживели почетком тридесетих година, с појавом економске кризе.

Током трајања изложбе биће организовано стручно вођење. Сваког радног дана изложбе (осим недеље) у 10:30 сати.

 

Фотографије изложбе:

 

***

 

У среду 16. августа у 18 сати у кино-сали музеја (Узун Миркова 2) биће одржано предавање под називом Западна Бачка као културна регија. Предавач је др Иштван Шилинг, етнолог, универзитетски професор у пензији. Предавање је допуњено ревијом народних ношњи и послужењем.

Предавање је део пратећег програма изложбе мађарске националне мањине Јесте ли већ чули повест о… одломци из културе Мађара у Војводину, а у оквиру програма У сусрет локалним заједницама.

 

***

 

У понедељак, 14. августа у 18 сати, у кино-сали музеја (Узун Миркова 2), биће одржано предавање др Марка Чудића под називом Кратак осврт на српске преводе дела мађарских писаца из Војводине.

Предавање је део пратећег програма изложбе мађарске националне мањине Јесте ли већ чули повест о… одломци из културе Мађара у Војводини.

Ова изложба се у Етнографском музеју реализује у оквиру програма У сусрет локалним заједницама.

 

***

 

У суботу 12. августа у 18 сати у кино-сали музеја (Узун Миркова 2) биће одржано предавање  ликовне уметнице Ержебет Мезеи која ће помоћу фотографија, умотворина и рукотворина покушати да публици  дочара културну баштину Секеља из Доњег Подунавља.

Предавање је део пратећег програма изложбе мађарске националне мањине Јесте ли већ чули повест о… одломци из културе Мађара у Војводини.

Ова изложба се у Етнографском музеју реализује у оквиру програма У сусрет локалним заједницама.

 

***

 

У четвртак 10. августа у 18 сати у кино-сали музеја (Узун Миркова 2) биће приказани одабрани документарни филмови ТВ Панон.

Филмови ће бити емитовани у оквиру пратећег програма изложбе мађарске националне мањине „Јесте ли већ чули повест о…” одломци из културе Мађара у Војводини.

Ова изложба се у Етнографског музеја реализује у оквиру програма У сусрет локалним заједницама.

Програм

 

***

 

У среду, 2. августа 2017. у 18 сати, у оквиру програма Етнографског музеја у Београду под називом У сусрет локалним заједницама, биће отворена изложба „Јесте ли већ чули повест о…” Одломци из културе Mађара у Војводини. Гостима ће се обратити директорка Етнографског музеја у Београду др Мирјана Менковић. Изложбу ће отворити председник Националног савета мађарске националне мањине мр Јене Хајнал. О експонатима који су одабрани из ризнице културних вредности војвођанских Мађара говориће директорка Међуопштинског завода за заштиту споменика културе у Суботици, етнограф др Леда Шилинг. Са избором ликовних дела публици ће се обратити студенткиња историје уметности Тамара Куцор.

 

***

 

Данас, 26. јуна 2017.  је у Националном музеју у Њу Делхију, у 18 сати по локалном времену, Етнографски музеј у Београду отворио изложбу Текстил и украшавање у култури Срба XIX и прве половине XX века ауторки Марине Цветковић и Јелене Тешић, музејских саветница.

После индијског ритуала паљења свећица за добру срећу и успешан почетак, поздравним говором се публици  обратио др Б. Р. Мани, директор Националног музеја који је реч дао др Мирјани Менковић, директору Етнографског музеја. Госпођа Менковић је аудиторијум упознала с просторним, друштвеним и културним контекстом из кога потиче материјал приказан на изложби. Изложбу је отворила госпођа Рашми Верма, државни секретар Министарства културе и туризма Републике Индије.

Изложба је отворена у присуству већег броја представника Владе Републике Индије, дипломатског кора и представника културног и јавног живота Њу Делхија и Индије.

Изложба је реализована уз подршку и сарадњу Министарства кулутре и информисања Републике Србије, Министарства спољних послова и Амабасаде Републике Србије у Индији.

Говор др Мирјане Менковић

 

О нашој изложби на сајту Амбасаде Републике Србије у Индији:

http://www.newdelhi.mfa.gov.rs/newstext.php?subaction=showfull&id=1501145926&ucat=19&template=Frontpage3_thread

http://www.newdelhi.mfa.gov.rs/cir/gallery.php

 

 

 

***

 

Етнографски музеј из Београда гостује у Народном музеју Индије у Њу Делхију са изложбом: „Текстил и украшавање у култури Срба XIX и прве половине XX века“ у периоду од 26. јула до 31. августа 2017.  Аутори изложбе су кустоси Етнографског музеја у Београду, Марина Цветковић и Јелена Вулетић. Изложбу прате пригодни каталог и флајер на енглеском језику.

Етнографски музеј у Београду, једини такве врсте у Србији, једна је од најважнијих  републичких установа културе. Основан пре 116 година континуирано се бави прикупљањем, проучавањем, документовањем, заштитом и трајним чувањем, као и публиковањем и презентацијом етнолошког културног наслеђа насталог у Србији и на Балканском полуострву. Ослања се на претходно прикупљена знања и искуства, али се у раду руководи најсавременијим методама и принципима, као и највишим критеријумима и стандардима у раду. Има врло развијену међународну сарадњу, која укључује и размену изложби са значајним музејима широм Света.

Гостовање изложбе „Текстил и украшавање у култури Срба XIX и прве половине XX века“ у Националном музеју Индије, још је једна у низу манифестација која омогућава сусрет српске културе са културом других народа.

Изложба је конципирана тако да путем најлепших и најзначајнијих примерака текстила и накита, индијској публици покаже, као и да јој приближи, сву комплексност, разноврсност и вишеслојност етнолошког културног наслеђа српског народа. Иако су на први поглед то само предмети за украшавање, они у ствари имају далеко дубље и сложеније значење: сведоче о начину живота и обичајима, али су уједно и симбол и обележје националне, верске, друштвене, економске, статусне, родне и узрасне припадности, а имали су такође и заштитну или магијску улогу. На изложби су посебно истакнути предмети везани за свадбу и невесту, будући да је венчање био један од најзначајнијих догађаја у животу породице, у коме је невеста имала централну улогу.

Каталог, који је саставни део изложбе, садржи информације и податке, илустроване одговарајућим фотографијама, о типовима тканина и накита, материјалу, начину и техникама њихове израде и украшавања, и о њиховој употреби и функцији у свакодневном животу или посебним приликама.

Изложба „Текстил и украшавање у култури Срба XIX и прве половине XX века“, свечано се отвара у Националном музеју Индије 26. јула 2017. u 18 сати. На отварању ће говорити др Мирјана Менковић, директор Етнографског музеја у Београду, др Б.Р. Мани, генерални директор Националног музеја Индије и господин Владимир Марић, амбасадор Србије у Индији. Позив да присуствују отварању изложбе у Њу Делхију упућен је ресорном министру културе и информисања и министру спољних послова Србије.

 

Фотографије постављања изложбе:

 

***

 

Немања Гузијан наступиће  у оквиру Манаковог културног лета у суботу 22. јула од 20.30 сати

Извешће традиционалне песме из Србије, највише са Косова и Метохије, Црне Горе, Македоније и севдалинке из Босне.

После великог успеха у шоу-програмима X фактор и Ја имам таленат сарађивао је са Народним оркестром РТС-а под управом Владе Пановића, Народним оркестром Радио телевизије Војводине, Народним оркестром ,,Споменар“ из Сомбора, гостовао је у бројним радио и телевизијским емисијама и одржао неколико солистичких концерата.

Манаково културно лето организују Танграм центар и Етнографски музеј у Београду.

 

***

 

Концерт КУД-а Батајнице одржаће се у среду, 19. јула 2017. у 19:30 сати. Мешовита група певача изводиће традиционалне српске песме.

Гости: КУД Крајина Београд.

Улаз слободан.

 

***

 

Предмети из Ликовне збирке Етнографског музеја:  Краљевић Марко пред крчмом Владислава Тителбаха (1847-1925) и Народно коло, Драгутина Инкиострија Мидењака (1866-1942) конзервирани су у Одељењу за заштиту, конзервацију и рестаурацију Народне библиотеке Србије и захваљујући томе постали су доступнији за кориштење у сврху истраживања, публиковања и излагања.

 

О делима:

 

Владислав Тителбах (1847-1925), Краљевић Марко пред крчмом, Картон за таписерију (мустра за гоблен), акварел и темпера на папиру, 1911. година,  Ил.инв.бр. 419

Део колекције од 662 ликовна дела овог плодног ствараоца, која се од 1948. године чува у Етнографском музеју као ликовни извор за проучавање традиционалне културе у Србији 19. века. Конзервацијом и додатним опремањем овог дела великог формата (100 x 140 cm), остварени су услови за његово адекватно чување. Акварел представља илустрацију народне песме, приказ једног од најистакнутијих српских митолошких јунака и његовог коња. Уоквирена окрајница са низом орнамената наглашава основну функцију дела у популаризацији тема и мотива националног романтизма у Србији 19. и почетка 20. века.

 

Драгутин Инкиостри Мидењак (1866-1942), Народно коло, акварел на папиру,  1937-40. година, Ил.инв.бр. 7895

 

Дело сликара и зачетника дизајна и примењене уметности у Југославији, приказује мотив разиграног народног кола у које су се ухватили играчи обучени у народне ношње из различитих области: Далмације, Лике, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Косова и Метохије, Јужне Србије, Шумадије, Славоније, Посавине, Хрватског Загорја и Словеније. Уметнички елементи као што су поетика, сликарски поступак и формат (51×92 cm), остављају могућност да је дело скица за већу тематску целину какве је Инкиостри често изводио у декорацији ентеријера многих јавних и приватних простора. Највећи значај поседује симболика овог мотива којој је, у оквиру својих теоретски формулисаних и јавно исказиваних идеја о оживљавању народне и националне уметности, овај уметник остао доследан до самог краја.

 

***

 

У уторак, 4. јула у 19 сати у Етнографском музеју у Београду биће отворена изложба Словенског етнографског музеја из Љубљане под називом др Нико Зупанич – Космополита из Беле Крајине, ауторке Мојце Рачич.

Изложбу ће отворити Саша Вербич, председник Националног савета словеначке националне мањине у Србији.

О изложби

 

***

 

У уторак, 27. јуна у 19 сати, у кино сали Етнографског музеја биће приређена промоција књиге поеме „Госпа од Винче“ књижевнице Маје Херман Секулић у издању куће ,,Пешић и синови“.

У програму ће учествовати драмске уметнице Горица Поповић и Вјера Мујовић.

 

Добродошли.

Представљање књиге

 

***

 

Завршни концерт Едукативног центра Балкан калчр херитиџ (Балканско културно наслеђе) одржаће се у петак 23. јуна од 19 сати у Етнографском музеју у Београду.

На концерту ће се представити полазници радионица: Музика кроз игру, Певање, Енглески уз музику, Клавир и Гитара. Учествују деца од три до осам година, млади и одрасли.

Најмлађи учесници изводиће композиције за децу, дечје песмице и тапшалице. Полазници етно курса певаће неке од најстаријих традиционалних песама и стилова певања с ових подручја.

На програму ће бити нумере из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Македоније. Публика ће моћи да чује песме “на бас“, “на глас“, “канталице“, “ грокталице“ и друге карактеристичне вокалне облике, од којих се неки налазе на Националној листи нематеријалног културног наслеђа Србије и листи УНЕСКО-а.

Програм ће бити разноврсан и намењен деци и одраслима.
Улаз на концерт је бесплатан.

 

***

 

У четвртак, 22. јуна 2017 у 12 сати у кино-сали музеја, у оквиру циклуса Етнофим у подне биће емитована етно прича под називом „Ово је Србија“.

Кроз пет одабраних репортажа из серијала „Квадратура круга“, обједињених под насловом „Ово је Србија“, представљају се приче о носиоцима наслеђа важног за очување културног идентитета, глобално препознатог и подржаног од стране Унеска кроз пројекте заштите Живих људских ризница. Филм пружа увид у различите технике традиционалних заната и музичких традиција наше земље и простора Балкана. Кроз спој базичних елемената, уз додатак енергије, љубави, шећера и музике, аутор преноси приче о настанку богослужбених предмета техником филиграна, клесању розетни које красе многе значајне светиње, затим „градњи“ чувених злакуских посуда, слаткој породичној рецептури за припрему свилених бомбона и музикалним Словакињама, чланицама оркестра Мешкарке из Арадца крај Зрењанина.

Аутор: Бранко Станковић

Продуцент:  Слободан Токић

Камера: Дарко Бурсаћ

Монтажа:  Марија Баронијан Шашић

Производња: РТС

Трајање: 56′

 

***

 

У среду, 21. јуна 2017. у 13 сати,  поводом обележавања Светског дана музике, у Етнографском музеју у Београду ће наступити Милица Милисављевић Дугалић, једна од најцењенијих етно певачица Балкана.

Публика ће моћи да се увери да Милица Милисављевић Дугалић с правом носи епитет ,,посебне“, јер је одавно померила стандарде у оквиру етно музике и на један потпуно савремен начин учинила традиционалну музику занимљивом за све генерације. Комбинацијом традиционалне музике и различитих жанрова увек иде корак напред.

Улаз слободан.

 

***

 

У четвртак, 15. јуна 2017. у Бањалуци потписан је споразум о сарадњи између Музеја Републике Српске, Музеја Војводине и Етнографског музеја у Београду. Потписници споразума су Миладин Савић, директор Музеја Републике Српске, др Мирјана Менковић, директор Етнографског музеја у Београду, др Драго Његован, директор музеја Војводине, Нови Сад.  Потписивање је уприличено непосредно пред почетак реализације пројекта Традиција и иновација, Музеј Републике Српске, Бања Лука 2017.

Уследио је округли сто под називом ,,Школе, предшколске установе и Музеј – сарадници у васпитању и образовању“. Представљен је педагошки рад Музеја Републике Српске, Етнографског музеја у Београду, Земаљског музеја Босне и Херцеговине, Музеја Војводине, Словенског Етнографског музеја, Музеја савремене уметности Републике Српске, Покрајинског музеја Цеље, Етнографског музеја Загреб, Народног музеја Кикинда, Музеја народне освободитиве Марибор, ЈУ музеја града Зенице и Музеја на отвореном ,,Старо село“ Сирогојно.

Педагошку делатност Етнографског музеја у Београду представила је Тијана Чолак-Антић, музејски саветник. Тема њеног излагања била је ,,Педагошка делатност у Етнографском музеју у Београду – културно наслеђе и природне науке“. 

Фотографије са округлог стола:

 

 

***

 

Поводом обележавања 3000 година светске моде реализован је пројекат We wear culture” покренут од стране компаније Google Arts & Culture. Реч је о највећој виртуелној изложби стила у коме учествује и Етнографски музеј у Београду заједно са преко 180 реномираних институција из Њујорка, Лондона, Париза, Токија, Сао Паула и других градова широм света. Захваљујући најнапреднијој технологији, овај пројекат вам омогућава да истражите све од древног Пута свиле (ancient Silk Road), преко дворске моде из Версаја (fashions of Versailles), до британског панка (British punk) и прича везаних за савремену одећу.

„We wear culture” пројекат, покренут од стране Google Arts & Culture, омогућио је Етнографском музеју у Београду да део вредних експоната стигне до шире публике, што не би било могуће уколико би они остали само у свом материјалном облику. Користећи иновативну технологију, онлајн-посетиоци могу да науче нешто ново о српској култури преко традиционалних ношњи и да сазнају приче које се крију иза њих. Овај пројекат представља сјајан канал комуникације кроз који се културно наслеђе дели са другима и промовише, и зато је он за нас веома важан.”

Изложба  „We wear culture” свима је доступна онлајн на https://www.google.com/culturalinstitute/beta/project/fashion и
https://www.google.com/culturalinstitute/beta/partner/ethnographic-museum и преко апликације Google Arts & Culture за оперативне системе iOS i Android.

 

We wear culture

 

***

 

У среду, 14. јуна у 19:30 у атријуму Етнографског музеја наступиће хор  ЛУЧИНУШКА, који је саставни  део Друштва за очување спомена на Русе у Србији.

Пре четири  и по деценије на Одсеку за славистику Филолошког факултета у Београду професор Андреј Тарасјев окупио је групу студенткиња које су песмом испуњавале време између часова. Врло брзо, неформална група прерасла је у хор, који су у прво време искључиво чиниле студенткиње Славистике. Циљ хора био је да се кроз неговање музичке традиције словенских народа што боље савладају и језик и култура и књижевност народа чији су се језици студирали, а уз то да се и олакша и занимљивијим учини и само студирање. Није прошло много времена,  а хору су се прикључили и студенти са других одсека Факултета,  као и они који нису студирали на Филолошком факултету. Тако је хор прерастао у градски хор,  који је и даље неговао  музичко наслеђе словенских народа.

 

ПРОГРАМ:

ЛУЧИНУШКА – руска народна песма, текст Олга Јанчевецка

ЈЕЧАМ  ЖЕЛА – српска народна песма

ЖАЛ – пољска песма

ЖУБОР ВОДА ЖУБОРИЛА – соло Весна Добрић Братић

У ДУБОКОЈ ДОЛИНИ – словалка народна песма

БОЛЕН  МИ ЛЕЖИ – македонска песма

ТИ СИ МЕ ОБМАНУЛА – украјинска козачка песма

ИГРАЈУ ХЛАДНИ ТАЛАСИ – песма о руско-јапанском рату

СУЖАЊ – стихови А. С. Пушкин

СУЉИКО – соло Недељка Ложајић

НЕ ЛУДУЈ, ЛЕЛО – песма  из Србије

ТРИ ГОДИНЕ САМ ТЕ САЊАО – соло Јовица Миљковић

ЗБОГОМ,  ВОЉЕНИ ГРАДЕ– руска песма

ДАЛЕКИ ПУТЕВИ – соло Мирјана Маринковић

МУЗИЧКИ ПОТПУРИ – соло хармоника Бранимир Вулић

КАЋУША – руска песма

ПУТУЈУЋИ ТРГОВЦИ –  текст Њекрасов

ТАМО ДАЛЕКО

Музичка пратња: Милош Добрић, Јовица Миљковић, Градимир Спасић, Бранимир Вулић

Диригенти проф. Андреј Тарасјев и Мирјана Николић

Водитељ програма: Бранислава Марковић

Улаз слободан.

 

***

 

У оквиру циклуса етно филмова који се приказују у Етнографском музеју, у четвртак 8. јуна у 14 сати биће емитовани филмови на  тему: хлеб насушни.

 

Филмови:

Јер смо један хлеб

Режија Нада Белегишанин, 2006.  27 мин.

Хлеб – намирница која, због своје важности за људску егзистенцију, може да се посматра у контексту свакодневне употребе, али и као бескрвна жртва, представља средство симболичке комуникације на подручју уметности.

 

Божићни хлеб

Режија Нашко Крижнар (Словенија), 1996. 29 мин.

У словеначкој националној мањини у Корушкој (Аустрија) могу се пронаћи поједини прежитци традиционалних ритуала. Један од таквих је припрема хлеба за Божић. Жене су главни протагонисти овог обичаја.

***

 

У петак, 2. јуна 2017. у 13 сати у Етнографском музеју у Београду ће Ширин Меликова, директорка азербејџанског музеја тепиха, одржати предавање под називом Half-Century Anniversary of the World’s First Carpet Museum (Пола века светског музеја тепиха).

Предавање ће бити на енглеском језику.

 

***

 

У четвртак, 1. јуна 2017. у 13 сати, у Етнографском музеју у Београду биће отворена међународна изложба под називом Трајне вредностиИзложба је посвећена педесетогодишњици Азербејџанског музеја тепиха. Аутор изложбе је Шири Меликова.

 

 

***

 

Корејска амбасада у Србији је у Манаковој кући у Београду, у суботу 26. јуна 2017. приредила јединствен кулинарски спектакл под именом Ћанћи ,,Корејска слава“.

Овај догађај је део ,,Дана корејске културе – Скокни до Кореје“ који ће трајати до 2. јуна.

Храна је дељена бесплатно, а на менију се нашло пет корејских јела која је за све госте припремила шеф кухиње корејске резиденције Ђина Ким. Она је спремила Бибипап, Пулгоги, Кимћи, Хоток и Шике.

Пола сата пре почетка дешавања испред Манакове куће се форимирао дугачак ред који се није смањивао током два сата дегустације. Ипак сви су на крају били услужени.

Акустични дует Wеирд Фисхес својом музиком  у башти учинио је овај догађај још лепшим.

,,Корејском славом” организатори су желели да истраже сличности између корејског ћанћија (잔치 janchi – журка) и српске славе.

Оба догађаја обухватају ритуале, симболизам, породичне обреде, весеље и велики избор одличне хране.

Фотографије догађаја:

 

 

***

 

У оквиру циклуса етно филмова који се одвија сваког другог четвртка у кино сали Музеја, 25. маја у 12 сати биће емитовани филмови на  тему музичка традиција:

Гусле Јованове

Режија Добривоје и Добрила Пантелић. 2000, 10 мин.

У великим сеобама под Турцима простор Радјевине су насељавали и Херцеговци, који су са собом доносили и породичне гусле. Мирослав Матић из села Трбосиља, подно планине цер, и данас пева уз гусле свог претка Јована.

– Sos Kantat Toncat (Свирати Певати Играти).

Режија Влатка Воркапић (Хрватска), 2007, 27 мин.

У Лабинштини у источном делу Истре већ се 40 година одржава локална смотра фолклора “Лабинске конти“. Овај филм се бави људима који ту баштину чувају, одржавају и развијају на различите начине.

Дудук Цеваре Гајде

Режија Јован Мемедовић. 2004, 30 мин.

У Источној Србији и данас опстају трагови античких култова и претхришћанских веровања које можемо пратити кроз култ вина и употребу дувачких инструмената којима се придају и магијска својства.

 

***

 

У уторак 23. маја у 14 сати, у Етнографском музеју у Београду, ученицима III2 одељења Основне школе Јован Дучић на Новом Београду и њиховој учитељици Бранислави Ђорђевић биће додељена захвалница за дар намењем раду и даљем развоју Дечјег клуба Музеја. Наиме, ученици III2 су новац сакупљен продајом својих рукотворина ове године решили да дају једној од институција културе, и одлучили да то буде Етнографски музеј. Музеј је та средства наменио свом Дечјем клубу.

Додела захвалнице:

 

***

 

У суботу, 20. маја у 18 сати у Етнографском музеју, у оквиру манифестације Музеји Србије 10 дана од 10 до 10, одржаће се концерт певачке групе Academia Educativa под називом Чаролије тајни у Ноћи музеја.

На програму је стара градска музика и пар фолклорних тачака.

Програм

 

Истога дана, у Манаковој биће организовано стручно вођење кроз изложбу Украс мушког лица – брк. Ауторка изложбе Ивана Јовановић – Гудурић, виши кустос Музеја града Новог Сада,  ће посетиоце водити кроз поставку у терминима од 18 и од 20 часова.

 

***

 

Награда за најбољу ЛЕГО скулптуру направљену током радионица одржаних у Етнографском музеју, биће уручена у петак, 19. маја у 13 сати.

 

***

 

У оквиру овогодишње манифестације, а у складу са темом Музеј у гостима, изложбе Етнографског музеја у Београду представљене су у Јагодини и Новом Пазару.

У Музеју Рас у Новом Пазару отворена је изложба Писмо и традиција: натписи на етнографским предметима, ауторке Вјере Медић, вишег кустоса Етнографског музеја у Београду. Изложба ће бити отворена за посетиоце до 30. јуна 2017.

У Завичајном музеју у Јагодини отворена је изложба Живот народа и претрајавање храмова: фотографска сведочанства Етнографског музеја, аутора: Јелене Савић (виши кустос Етнографског музеја)  и Бојана Јовановића (виши кустос Народног музеја). Изложба ће бити отворена за посетиоце до 11. јуна 2017.

У четвртак, 18. маја у 19 сати у Завичајном музеју у Јагодини, др Милош Матић одржаће предавање о издавачкој делатности Етнографског музеја у Београду.

У оквиру трајања Манифестације Музеји Србије десет дана од 10 до 10, посетиоци Етнографског музеја у Београду ће имати прилику да виде Сталну изложбу, Народна култура Срба у XIX и XX веку, изложбу Коцкасти универзум: Лего у Србији (аутор Ана Дајић), Старинска ткања и заборављени преплетаји (аутор Братислава Идвореан Стефановић) и изложбу репрезентативних реплика из Бенаки музеја.

Промотивни видео манифестације: https://www.facebook.com/muzejisrbije10/

 

У склопу исте Манифестације, у Манаковој кући, која је саставни део Етнографског музеја, посетиоци ће моћи да виде реконструисану Сталну изложбу Народне ношње и накит централнобалканског подручја из 19. и првих деценија 20. века и гостујућу изложбу Украс мушког лица – брк (аутор: Ивана Јовановић-Гудурић)

У суботу, 20. маја у Манаковој кући ће бити организовано стручно вођење кроз изложбу Украс мушког лица – брк. Ауторка изложбе Ивана Јовановић – Гудурић, виши кустос Музеја града Новог Сада,  ће посетиоце водити кроз поставку у терминима од 18 и од 20 часова.

 

***

 

У понедељак, 15. маја 2017 у 13 сати, биће отворена гостујућа изложба, Музеја града Новог Сада, под називом Украс мушког лица-брк ауторке Иване Јовановић – Гудурић. Изложба је део програма у оквиру манифестације Музеји Србије од 10 до 10.

О изложби

Бркови (и брада) не могу се посматрати одвојено од мушког лица, а изгледу лица и уопште главе, у свакој култури и у свакој епохи, посвећивала се посебна пажња. У томе се крију, религијски, етички, хигијенски, а напослетку и модни разлози. Тако и ношење (или неношење) бркова и/или браде, њихов облик и изглед, шаљу мноштво порука о особи чије лице красе.

На изложби Украс мушког лица-брк, бркови су сагледани кроз културно-историјску перспективу, као део модних трендова и као важан елеменат изградње мушког идентитета у 19. веку. Ова несвакидашња тема публици ће бити представљена кроз портретне фотографије, модне гравире и рекламне огласе из поменутог периода. Изложбу чине и текстови о стиловима бркова који су били најпопуларнији, утицају војске на увођење обавезе ношења, односно неношења бркова, као други интересантни подаци до којих је, у својим истраживањима, дошла ауторка Ивана Јовановић-Гудурић. Како је тема моде ношења бркова непосредно повезана са историјом береберског заната, на изложби ће бити приказани и предмети из Колекције берберског заната из Фонда Музеја града Новог Сада.

 

***

 

У суботу, 13. маја у 20 сати у Етнографском музеју ће се одржати концерт групе INSPIRATION FLAMES.

Групу чине музичари из Бугарске, Србије и Македоније који изводе своје аранжмане медитативних композиција индијског композитора Sri Chinmoja. Музичари свирају на традиционалним, акустичним инструментима, на кавалу, индијском хармонијуму, акутичним гитарама и удараљкама. У њиховим аранжманима се осећа утицај балканске традиције.

Улаз слободан.

 

***

 

У уторак, 9. маја 2017. у 19 сати биће отворена изложба Коцкасти универзум – лего у Србији, ауторке Ане Дајић добитнице Награде Боривоје Дробњаковић за најбољи мастер рад у 2015.

Изложбу отвара др Иван Ковачевић.

Пратећи програм:
Радионице – слагање лего коцака

Субота 13. мај 2017.

I радионица од 10:30 до 12:30 h (нема више слободних места)

II радионица од 12 до 13 h (нема више слободних места)

III радионица од 13:30 до 14:30 (нема више слободних места)

IV радионица од 15 до 16h (нема више слободних места)

Уторак 16. мај 2017.

I радионица од 16 до 17h (нема више слободних места)

II радионица од 17:30 до 18:30 (нема више слободних места)

III радионица од 19 до 20h  (нема више слободних места)

Радионице су намењене деци, узраста од 6 до 12 година.

Број полазника је ограничен (максимално дванаесторо деце у једној радионици).

Родитељи за то време могу да обиђу изложбу.

Петак 19. мај у 18 сати додела лего награде за најбољу лего скулптуру.

 

***

 

У петак, 28. априла 2017. Етнографски музеј посетила је делегација Уставног суда Републике Азербејџан, коју је предводио председник тог суда Фархад Абдулајев. Гости су обишли поставку у пратњи кустоса Мирјане Крагуљац Илић.

Фотографије посете:

 

Фото: мр Ивана Масниковић-Антић

 

***

 

У четвртак, 20. априла 2017.  отворена је манифестација Грчки дани у Београду. Тим поводом музеј је посетила грчка министарка културе Лидија Конјорду. Она је у пратњи директорке музеја др Мирјане Менковић погледала изложбу репрезентетивних реплика предмета из Бенаки музеја у Атини и Сталну изложбу Етнографског музеја у Београду.

Фотографије посете:

 

Фото: мр Ивана Масниковић-Антић

 

***

 

У уторак, 18. априла 2017. у посети Етнографском музеју у Београду била је тајландска принцеза Маха Чакри Сириндхорн (Princess Maha Chakri Sirindhorn) и амбасадор Чаилерт Лимсомбон (Ambassador Chailert Limsomboon).

Наши драги гости су том приликом пратњи директорке Етнографског музеја у Београду др Мирјане Менковић обишли актуелну поставку.

Фотографије посете:

 

Фото: мр Ивана Масниковић-Антић

 

***

 

У оквиру циклуса етно филмова, у четвртак 20. априла у 12 сати, у кино-сали Музеја (Узун Миркова 2), биће приказани филмови о ткању:

 

ДУХОВНО БЛАГО: НАСЛЕЂЕ ТКАЊА И БОЈЕЊА, Едгар Нито, Мексико, 2016. г. 9 минута

Овај филм представља путопис кроз који се упознајемо са древним процесима занатлија из Теочтитлан долине у мексичкој провинцији Оксака. У настојању да очувају своју традиционалну културу, запотечке занатлије израђују ручно изаткане вунене производе бојене магичним бојама које нам природа дарује. Баш као што вуна и природне боје постају део целине, ово завештање постаје део живота запотечких занатлија.

 

РУКЕ И НИТИ – Владимир Басара, 1964, Дунав филм, 31 минут.

Ово је филм који се бави старим занатима очуваним у забаченим крајевима Македоније. Прецизније, реч је о ручној изради персиских тепиха.Већи део филма се фокусира на сам процес израде тепиха са акцентом на техници израде односно, самом занату. Иако се у први план ставља техничка страна израде, такође је наглашен и уметнички па и културолошки моменат.

 

ТКАЊЕ ДАМАСТА – УМЕТНОСТ ТО ЈЕ, Светлана Парошки, РТВ ТВ Нови Сад, СЦГ, 2005. г. 24 минута.

На старим разбојима, од свилених и памучних нити, радом вештих руку ткача из Бездана настаје дамаст. Ово је прича о ткању дамаста, али и технологији ткања као и посвећености старом занату.

Улаз слободан.

 

***

 

У оквиру Манифестације Грчки дани у Београду, у Етнографском музеју ће бити изложене репрезентетивне реплике предмета из Бенаки музеја у Атини. Реч је о најстаријем грчком приватном музеју Антонија Бенакија (1873-1954), пасионираног колекционара уметничких предмета грчке, персијске, кинеске и турске културе. Музеј је посебно познат по колекцијама накита из хеленистичког, византијског и поствизантијског периода, као и уметничких дела из Египта из ранохришћанских времена, укључујући и чувене портрете из древног града Фајума.

Реплике предмета изложених у Етнографском музеју у Београду:

 

***

 

У оквиру пратећег програма изложбе Срце Украјине украјинске уметнице Олесје Вакуленко, биће одржане две радионице.

Радионица Витинанке је у среду 12. априла у 14 сати, за одрасле, у Клубу Етнографског музеја (улаз Студентски трг 1), број места ограничен на 30 персона. Полазници ће се током трајања радионице упознати са традиционалном техником украјинске народне декоративне уметности. Реч је о шароликим украсима за куће, исеченим маказама или изрезаним ножем у облику ажура и силуета од белог и шареног папира. Њих су користили за украшавање зидова, прозора, полица, каљевих пећи, камина и пећи.

Радионица Петривка  је у 13. априла у 15.15 сати, за одрасле и децу (улаз Студентски трг 13) број места ограничен на 20 персона. Током ове радионице полазници ће осликавати јаја петривским сликањем, које је настало у Украјини још пре појаве хришћанства. Људи су веровали да се у лепим орнаментима крије магична снага, која штити власнике од злих сила и недаћа.

Улаз слободан.

Број места ограничен.

Пријаве на: 062/8247137

 

***

 

У Етнографском музеју у Београду ће у среду 12. априла у 19 сати бити одржан концерт енглеске ренесансне музике.

На репертоару ће бити дела писана за лауту и друге ренесансне инструменте чији су аутори Џон Дауленд, Филип Росетер, Тобајас Хјум и Томас Форд. За потребе овог концерта за две гитаре и гитару и глас, музика је аранжирана и транскрибована за извођење на гитари. На концерту ће наступити Лука Божанић, гитара и глас и Вук Драгичевић, гитара.

Улаз је слободан.

 

***

 

У понедељак 10. априла у 18 сати , биће отворена изложба Срце Украјине,  украјинске уметнице Олесје Вакуленко.

На изложби ће бити представљене витинанке и  петривке. 

Витинанке представљају врсту украјинске народне декоративне уметности. То су шаролики украси за куће, исечени маказама или изрезани ножем у облику ажура и силуета од белог и шареног папира.  Њих су користили за украшавање зидова, прозора, полица, каљевих пећи, камина и пећи. Петривке представљају врсту сликања којим је украшавана не само  унутрашњост куће (зидови и пећи), већ и спољашња фасада, а онда и посуђе, свадбене шкриње, намештај и други прибор за домаћинство.

priglashenie

 

***

 

Циклус етнолошких филмова који се одржава сваког другог четвртка у кино – сали Музеја, одржаће се и 6. априла у 12 сати. Тема је  ,,У сусрет Ускрсу“ и биће приказани следећи филмови : Васкршња јаја и Света Недеља на Сицилији.

О филмовима:

Васкршња јаја (7 минута)

Аутор Добривоје Пантелић. О фарбању јаја у Рађевини.

Света Недеља на Сицилији (90 минута)

Аутор Жан-Ли Шеве. Циклус обичаја уочи Ускрса и за сам Ускрс на Сицилији. Различити народи и културни слојеви још увек егзистирају на овом острву, уједињени у локалној традицији.

 

***

 

У организацији Кола српских сестара, у среду 5. априла у 18 сати одржаће се Беседа владике Арсенија.

 

***

 

Етнографски музеј у Београду расписује конкурс за доделу Награде Боривоје Дробњаковић за најбољи студентски завршни мастер рад из области етнологије и антропологије. Циљ доделе награде је стимулисање развоја науке и очувања културног наслеђа и афирмација младих етнолога и антрополога у Србији. Подношење предлога се врши искључиво електронским путем на адресу: nagradadrobnjakovic@etnografskimuzej.rs са назнаком ,,За Награду Боривоје Дробњаковић“, најкасније до 18. априла 2017. године.

Радови који се доставе након овог рока неће бити узети у разматрање. Сви учесници ће бити писмено обавештени о резултату конкурса у року од 15 (петнаест) дана од дана закључења конкурса.

Награда се додељује за радове које су студенти одбранили у претходној календарској години на Филозофском факултету у Београду на Одељењу за етнологију и антропологију.

Одлуку о додели награде доноси Комисија коју именује Управни одбор. Комисију чине еминентни стручњаци из области етнологије и антропологије.

Награда се састоји од плакете и новчаног износа, који за сваку годину утврђује Управни одбор Музеја.

Услови конкурса за доделу награде 2017

Правилник 

 

***

 

Концерт швајцарског музичара Алапа Јецера одржаће се у суботу, 1. априла 2017. у 19 сати.

Алап Јецер је музици посвећен више од 30 година, и то претежно медитативном „New Age“ жанру. До сада је одржао бројне концерте широм Европе и Америке и објавио 7 компакт-дискова. У својим нежним и релаксирајућим интерпретацијама користи различите инструменте – осим гитаре, флауте и синтисајзера ту су јерменски дудук, индијска тампура и келтска харфа. Његова музика се у великој мери ослања на фолклорно наслеђе различитих земаља.

У својим интерпретацијама Јецера користи различите инструменте – осим гитаре, флауте и синтисајзера, ту су јерменски дудук, индијска тампура и келтска харфа.

Улаз слободан.

 

***

 

Представљање књиге Завичајност у речима, Завичајност у пјесмама и Завичајност у излазима аутора Ђура Си. Куљанина одржаће се у уторак, 28. марта у 12 сати.

О књигама ће говорити Дарко Перић, новинар, Златко Тарле, новинар, Душан Ђаковић, књижевни критичар и аутор.

 

***

 

У суботу 25. марта у 19 сати биће одржан концерт поводом педесетогодишњице од оснивања КУД-а Димитрије Котуровић,

Наступају: солиста Драгана Крстић, Александар Јован Крстић (кавал), певачка група Вез, играчи КУД-а Котуровић.

Улаз слободан.

 

***

 

У суботу 25. марта у 19 сати биће одржан концерт поводом педесетогодишњице од оснивања КУД-а Димитрије Котуровић,

Наступају: солиста Драгана Крстић, Александар Јован Крстић (кавал), певачка група Вез, играчи КУД-а Котуровић.

Улаз слободан.

 

***

 

У Манаковој кући ће у уторак, 14. марта у 18 сати бити отворена изложба Умиј се-обриши се лепо: реквизити за личну хигијену 20. века у етнографској збирци Градског музеја Сента, ауторке Нагy Абонyи Агнес.

Представљањем музејских експоната, односно предмета за одржавање личне хигијене, изложба упознаје посетиоце са сегментом културе личне хигијене у 20. веку посебно везано за време Божића и Ускрса, највећих годишњих празника Мађара-католика.

Изложба је отворена до 29. априла 2017.

Фотографије отварања изложбе:

 

 

***

 

У оквиру манифестације коју организује Француски институт у сарадњи са културним институцијама у Србији, Етнографски музеј учествује са својим програмом. У уторак, 14. марта у 12 сати у кино-сали музеја биће приказан филм Срећа … обећана земља. Овај филм је био представљен на 23. Међународном фестивалу етнолошког филма.

 

О филму:

Срећа…обећана земља (Le Bonheur…terre promise) – Француска, 2012, 94 минута, српски титл

Режисер: Лоран Асе (Лаурент Хассе)

 

***

 

Циклус етнолошких филмова који се одржава сваког другог четвртка у кино – сали Музеја. Овог четвртка, 9. марта у 12 сати тема је Жене пастирице – повратак природи.

Биће приказана два филма:

1. Олга и време: минимални јутарњи еп, Manuele Cecconello, Italija, 2007, (56 minuta)

 2. Чејен, тридесет година, Michele Trentini, Italija, 2008, (58 minuta)

Кроз две интимне приче публика се упознаје с данашњим начином живота жена пастирица у Италији. Једна је посао наследила, док друга, пастирски начин живота одабире у својим тридесетим годинама. Слике с талијанских пашњака права су припрема за пролећно буђење.

Реч о филмовима:

Саша Срећковић, музејски саветник, Етнографски музеј

Тамара Николић Ђерић, кустос – спољни стручни сарадник, Етнографски музеј

 

***

 

Хеленска фондација за културу и Етнографски музеј у Београду приређују изложбу радова 60 најпознатијих грчких наивних сликара (Христоса Кангараса, Јаниса Теофилосa, Боста, Кети Николау, Јаниса Аморгианоса, Ники Елефтериjади и др.). Изложба ће бити отворена 9. марта у 19 часова.

Дела су настајала у периоду од краја 19. до почетка 21. века и обрађују теме из грчке историје, традиције и свакодневице у вртлогу градске верве, али и мирнијег сеоског живота на острвима и у залеђу.

На изложби ће бити представљене слике које нас враћају у прошлост и просторе једне заборављене Грчке за којом толико чезнемо.

Изложба је са великим успехом приказана у Цариграду, Једрену и Риги а сада, у овим за културу суморним временима, стиже и у нашу престоницу на радост београдске публике.

Изложбу можете посетити у Етнографском музеју у Београду од 10. марта до 7. априла. 

Фотографије са отварања изложбе:

 

Фото: мр Ивана Масниковић-Антић

 

NAIVA GRCKA 1

 

***

 

Радионица израде цетова од пуста одржаће се у суботу, 4. марта 2017. у термину од 11 до 14 сати. Радионицу води Смиљка Мишковић.

Број места је ограничен.

Цена: 500 динара уз обезбеђен материјал за рад

Пријаве на: svetlana.mitrovic@etnografskimuzej.rs

 

***

 

Радионица израде луткица од пуста одржаће се у суботу, 25. фебруара 2017. у термину од 11 до 14 сати. Радионицу води Смиљка Мишковић.

Број места је ограничен.

Цена: 500 динара уз обезбеђен материјал за рад

Пријаве на: svetlana.mitrovic@etnografskimuzej.rs

 

***

 

Циклус етнолошких филмова који се одржава сваког другог четвртка у кино -сали Музеја. У четвртак 23. фебруара у 12 сати, биће приказана два филма на тему живота уз реку. Уводну реч имају Саша Срећковић (музејски саветник, Етнографски музеј) и Тамара Николић Ђерић (кустос – спољни стручни сарадник, Етнографски музеј).

 

О филмовима:

КАВИЈАР  КОНЕКШН (58′) – режија и сценарио: Драган Николић, Прабаба продакшн, Београд, Србија, САД, 2008 година.
Синопсис: Браћа Пацов покушавају да преживе бавећи се ловом на моруне на обалама Дунава. Безуспешно покушавају да досегну тренутке свога оца, легендарног „краља кавијара“ и сањају о великом улову и лакој заради. Када Европска унија забрани лов на моруну у водама Дунава, живот браће Пацов ће морати да се промени.

 

ЖИВОТ И СМРТ НА РЕЦИ ГАНГ (50′)  – режија Марко Сувајџић, сценарио: Кери Сувајџић, Ситра продукција, Београд, Србија и Црна Гора, 2004. година.
Синопсис: Свеобухватни докумнетарни филм који истражује индијску религију, филозофију, духовну традицију и обичајну праксу која се упражњава целим током 250 км дуге реке Ганг у Индији.

 

***

 

Мој свет вуне – изложба вунених предмета, израђених техником сувог и мокрог пуста, ауторке Смиљке Мишковић. На изложби су представљени савремени употребни предмети (теписи, фотеље, лустери и сл.).

Отварање изложбе је у уторак, 14. фебруара 2017. у 19 часова.

Изложба ће бити постављена до 5. марта 2017.

 

***

 

Поводом Сретења и обележавања Дана државности, 15. фебруара 2017.  у 13 сати у Атријуму Етнографског музеја наступиће хор Кир Стефан Србин.

Програм:

БОЖЕ ПРАВДЕ – Даворин Јенко

ОТЧЕ НАШ – Миодраг Говедарица

СТИХИРА – Светолик Пашћан-Којанов

ЛИТРРГИЈА (одломак) – Корнелије Станковић / возгласе произноси Светозар Вујић, бас-баритон

ВЕЧЕРИ ТВОЈЕЈА ТАЈНИЈА – Јосиф Маринковић

ВЕЛИКО СЛАВОСЛОВЉЕ (скраћена верзија) – Александар Гавански

Улаз слободан.

 

***

 

ПУСТOOД одржаће се у среду 8. фебруара 2017.  у 18 часова у Манаковој кући.

Србиja / 55’, 2014.
РEДИTEЉ: Нeбojшa Илић Илкe
СЦEНAРИСTA: Дрaгaнa Стojкoвић, Нeбojшa Илић Илкe
КAMEРMAН: Нeбojшa Илић Илкe
MOНTAЖA: Нeбojшa Илић Илкe
ПРOДУЦEНT: Eтнoгрaфски музej у Бeoгрaду, Нeбojшa Илић Илкe

Филмски пoртрeт Христифoрa Црнилoвићa, српскoг сликaрa, кoлeкциoнaрa и прeдaнoг истрaживaчa трaдициoнaлнe културe, чиja сe бoгaтa спoмeн-збиркa дaнaс чувa и излaжe у Maнaкoвoj кући у Бeoгрaду

 

***

 

Приморска баштина – вјечита инспирација

Етнографски музеј у Београду и Удружење Паштровића и пријатеља Паштровића у Београду ,,Дробни пијесак“ организују Дане Стефана Митрова Љубише у Београду ове године тематски посвећене приморској баштини као вечитој инспирацији, са посебним освртом на паштровску свадбу и музичку традицију Црногорског приморја.

Недеља 13. март, 18 часова

– отварање документарне изложбе фотографија ,,Свадбени споменар Паштровића“ др Миле Медиговић Стефановић; изложбу ће отворити акад. Бранислав Митровић, проф. архитектуре

– промоција монографије ,,Невјеста у свадбеном кругу“ др Миле Медиговић Стефановић (друго издање; издавачи: Удружење Паштровића и пријатеља Паштровића у Београду ,,Дробни пијесак“ и Друштво за развој културе ,,Бауо“, Петровац на Мору, 2016). Учествују: ауторка, рецензенткиња др Мирјана Благојевић и Јована Тодоровић.

Понедељак 14. март 18 часова

– представљање књиге ,,Зачух вилу у дубрави ђе пјесан поје: зборник радова о музичким и музици сродним темама“ (издавачи: Удружење Паштровића и пријатеља Паштровића у Београду ,,Дробни пијесак“ и Друштво за развој културе ,,Бауо“, Петровац на Мору, 2016), приређивачи др Злата Марјановић и Душан Медин, МА

Учествују: приређивачи, рецензенткиња мр Добрила Поповић, Јована Тодоровић (студ. глуме) и Миља Зеновић (флаута)

Уторак 15. март у 18 часова

– представљање књиге др Злате Марјановић – ,,Приморју на велико знамење: одабрани радови о музичкој традицији Боке Которске, Грбља, Маина, Побора, Брајића, Будве, Паштровића и Спича (2005-2015)“ (издавачи: Удружење Паштровића и пријатеља Паштровића у Београду ,,Дробни пијесак“ и Друштво за развој културе ,,Бауо“, Петровац на Мору, 2016).

Учествују: ауторка, рецензенткиње др Александра Јовић Милетић и др Мила Медиговић Стефановић, Јована Тодоровић (студ. глуме) и ученици етномузиколошког одсека Средње музичке школе ,,Стеван Мокрањац“ из Краљева.

 

***

 

У уторак 7. фебруара 2017. у 16.30 сати отварање изложбе Дани иранске културе у Етнографском музеју. На изложби ће бити приказане фотографије савременог Ирана, илустрације иранских уметника и уметничке рукотворине. На отварању ће наступити група Нагме из Исфахана која ће извести традиционалну иранску музику. Дани иранске културе у Етнографском музеју трају до 11. фебруара 2017.

Фотографије са концерта:

 

Фото: мр Ивана Масниковић-Антић

 

***

 

Отварање изложбе Старинска ткања и заборављени преплитаји, ауторке Братиславе Идвореан-Стефановић одржаће се 18. 1. 2017. у 13 часова

Пројекат Одсека за занате и домаћу радиност Етнолошког одељења Музеја Војводинеразвијан је под радним насловом Архаизми текстилних традиција или Мултиетничка слика традиционалног ткања у Војводини.

 Актуелна презентација Старинска ткања и заборављени преплетаји баца светло на поједине архаизме из текстилних фондова кроз њихове форме и функције које су одавно изобичајене, те сада углавном непознате савременицима. Изузетне споменичке вредности покретне материјалне текстилне културе овде су и у фокусу заштите нематеријалне културне баштине. Изложене музеалије представљене су у одговарајућем садржајном и хронолошком контексту архивских фотографија; како би реална и имагинарна значења ових архаизама могла изронити из дубина фондова традиционалне симболике. Стога ово може бити прилика да се сагледа низ анахроних призора са музеалијама (из средине 19. и првих деценија 20. века) репрезентима хетерогених текстилних традиција Војводине, у тематској експозицији, у 2014. години.

 

***

 

Недеља кинеског документарног филма од 16. до 21. јануара 2017:

Понедељак, 16. јануар у 19 сати, у кино-сали Музеја, Прича о добрим људима,  60’

Уторак, 17. јануар у 19 сати, у кино-сали Музеја, Приче о Румунима у Кини  60’ и Neiqiu Shen Ma 13’

Среда 18.  јануар у 19 сати, у кино-сали Музеја, Побратимљена села 111’

Четвртак 19.  јануар у 19 сати, у кино-сали Музеја, Ледени град  30’ и Мала Кина у Србији 30

Петак 20. јануар у 19 сати, у кино-сали Музеја, Певач Mugur Ciubancan 26’ и  Господин Лихуаи Хе и његов реализам32’

Субота 21. јануар у 19 сати, у кино-сали Музеја, Пут за Тибет 30’и Лиан Си кинески традиционални руком  рађени папир 16’ и Живот и љубав18’

 

***

 

Представљање књиге Кореограф и народна игра на сцени, аутора др Драгослава Џаџевића одржаће се у уторак 10. јануара у 12 часова у  Атријуму Етнографског музеја.

Др Драгослав Џаџевић, антрополог и познати кореограф, носилац бројних награда за кореографије на такмичарским фестивалима у земљи и широм света, сублимирао је своје искуство у књизи Кореограф и народна игра на сцени, и тиме обогатио фолклорну литературу. Ова књига, осим опширног представљања народне игре као друштвене акције, првенствено ће, у недостатку школе за кореографе, корисно послужити кореографима као нека врста уџбеника. С пуно детаља и примера аутор упознаје читаоца с достигнућима на пољу кореграфисања народне игре, с нарочитим освртом на специфичности престављања на сцени. Посебна пажња је посвећена педагошком раду с младима, као и начину остваривања уметничке визије кореографа, водећи рачуна о специфичности и основним елементима аутентичне народне игре.

***

 

Након гостовања у Новом Саду, Кикинди и Панчеву, Тржница- трбух града у Београду затвара циклус гостовања с циљем отварања дијалога између музеја и заједнице, прехране и етнологије.

У Манаковој кући се у четвртак 29. децембра 19 часова отвара изложба Етнографског музеја Истре и Повијесног и поморског музеја Хрватског приморја из Ријеке која је осмишљена као путујућа изложба, и за иновативност и музеолошку сарадњу награђена годишњом наградом „Милован Гаваци“ Хрватског етнолошког друштва.

Како истичу ауторке „…истражујући тржнице у Ријеци и Пули циљ није био истакнути само специфичне значајке тих двију тржница већ указати на универзалну тему односа купаца и продавача која је карактеристична за све тржнице. Кроз тај однос отворене су бројне теме попут неформалног ословљавања на тржницама, (не)свјесног смјера кретања купаца када купују намирнице, питања повјерења, сусретања знанаца, мита о аутентичности, тренда здраве прехране те многа друга питања важна за живот тржница.“

Уз ауторке изложбе Тању Коцковић Заборски и Ивану Шарић Жиц, изложбу ће отворити др.сц. Љиљана Гавриловић и др.сц. Лидија Никочевић, Директорка Етнографског музеја Истре.

Изложбу, која ће бити до 28. јануара 2017, прати филмска пројекција, предавања и свакодневно стручно вођење.

Контакт особа је кустос Јелена Туцаковић 062/8066-725

 

***

 

Отварање изложбе Ванвременска лепота je у петак, 28. 10. 2016. у 19 часова у Манаковој кући.

Музеј старине Наталије Леонидовне Шабељске – је најблиставија појава у руског колекционарства. У музеју који се налази у Москви, на углу Садове и Бронске у породичном дому власнице, налазило се око четири хиљаде предмета. Међу њима је и јединствена колекција руских народних ношњи из губернија европске Русије. У колекцији Н. Л. Шабељске су се чували предмети велике уметничке вредности везани за свакодневни живот од текстила, дрвета, кости, керамике, метала, стакла. То су узорци веза и чипке, црквеног веза и скупих тканина, као и дуборезом украшен вретена, прибор за предење, ковчежићи од слоноваче, накит, плочице, играчке од глине и дрвета и т.д.

У току 1890-их г. колекција «Музеја старина» је више пута била приказивана у Русији и иностранству. Међу најамбициозније пројекте треба убројати изложбу у Историјском музеју у Москви, уприличену у част отварања VIII Археолошког конгреса (1890), организовану у Петербургу у Николајевском дворцу на изложби Црвеног Крста за помоћ гладнима (1892). Снажан одјек колекције је изазвала на Светској изложби у Чикагу, као и у другим градовима САД (1893), а одмах затим – у Бриселу и Антверпену (1894 г.). На Светској изложби у Паризу 1900 г. колекција Н. Л. Шабељске је добила бронзану медаљу.

Значајан део колекције «Музеја старине» (око 2250 предмета) данас се чува у Руском етнографском музеју. Посебан понос колекција су предмети народне ношње: рукави и сарафани, шугаји, прслуци, женска одећа за појас, кецеље, појаси, шушпани – као и разнолики типови оглавља и украса. У колекцији има око 240 највреднијих оглавља: вологодска свадбена «круна», торопецки «шишак», нижегородски кокошники великих димензија са шљокицама од сеченог седефа, каквима су украшене и мале тверске «потпетице», архангелски и вологодски венци, јужноруске челенке.

Колекција се одликуе високим степеном репрезентативности разних локалних традиција у одевању руса (комплет с прегачом, сарафаном, сукњом на пруге). Велики део експоната су уникатни предмети, како због коришћења скупих материјала (тканина, бисера, седефа, златне нити), тако и због сложности технологије и врхунском нивоу израде (вез, ткање, златовез, преткивање), као и по историјској и уметничкој вредности.

 

***

Отварање изложбе Деца Русије, Осврт на столеће је у четвртак, 27. 10. 2016. у 19 часова у Манаковој кући.

На изложби су представљени факсимили фотографија обједињени темом «Деца Русије: осврт на столеће». Гледана кроз објектив етнографа-фотографа пред посматрачем се ниже галерија портрета припадника народа  Руске Царевине на размеђу  ХIХ-ХХ века: фотографије дочаравају ток одрастања детета у традиционалном друштву од раног детињства до адолесценције. Изложба представља својеврсни мост преко столећа, који спаја децу из прошлости са новим поколењем.

Изложба је отворена до 22. децембра 2016.

***

Јубиларни 25. Међународни фестивал етнолошког филма отворен је синоћ, 12. октобра у Етнографском музеју у Београду. Свечано отварање започето је наступом културно уметничког друштва Станко Пауновић, са нумером „Отвор порте домаћине“, приказ лазаричког обичаја из Горње Пчиње у извођењу женске групе певача. На отварању су се обратили др Мирјана Менковић, директор музеја и господин Љубомир Рељић, етнолог и оснивач Фестивала. Имали смо задовољство да отварању присуствује велики број пријатеља музеја и Фестивала, сарадника, колега, доајена етнолошког филма и свих који годинама уназад прате рад и развој ове манифестације.
Овом приликом додељене су свечане плакете колегама и сарадницима који су заслужни за развој ове изузетне манифестације. Плакете су додељене господи: Љубомиру Рељићу, др Нашку Крижнару, Каменку Катићу, Столету Попову, Божидару Зечевићу и Душану Дрљачи. За крај, још један наступ културно уметничког друштва Станко Пауновић дочарао је отварање, овог пута са ,,Влашким играма из Хомоља“. Фестивал ће бити отворен до 16. октобра и том приликом биће приказано укупно 57 филмова, 32 у такмичарском, 21 у информативном и 4 у непрофесионалном делу програма. У петак 14. октобра, са почетком од 12 часова, биће одржан Округли сто на тему „Етнолошки филм и масовн(ост) комуникације“.

***

 

У петак 7. 10. 2016. у Музеју тепиха Азербејџана, у Бакуу, у присуству дипломата, стручне јавности и бројне публике, отворена је изложба Етнографског музеја у Београду Игра шарених нити: колекција пиротских ћилима Етнографског музеја у Београду, аутора Марине Цветковић, музејског саветника. На отварању изложбе говорила је др Мирјана Менковић, директор Етнографског музеја, а изложбу је отворила заменица министра културе и туризма Азербејџана.

До 6. новембра 2016. посетиоци изложбе ће моћи да виде 26 одабраних пиротских ћилима који представљају највиши домет текстилног стваралаштва Србије, и на којима се може
сагледати специфичан развој и трансформација пиротског ћилимарства као дела ширих друштвено-економских и историјских промена српског друштва.

https://www.youtube.com/watch?v=CXe9a28abVg&feature=youtu.be

http://www.medeniyyet.gov.az/news-details?id=2768

http://news.atv.az/az/culture/79896-xalca-muzeyinde-serginin-acilisi

http://azertag.az/xeber/Xalcha_Muzeyinde_Pirot_kilimlerinin_sergisi_achilib-999592

http://www.azerbaijan-news.az/index.php?mod=3&id=107138

http://www.asanradio.az/news/5287

http://salamnews.org/az/news/read/239277

http://www.azcarpetmuseum.az/news-322.html

http://www.aznews.az/index.php?c=news&id=120128

http://azerbaijan.az/portal/newsaz.html?action=GetFullNews&ldid=2005-07-26&ltid=21%3A41%3A33&ndid=2016-10-08&nid=4

http://arxiv.az/az/azertag.az/73937969/Xalca+Muzeyinde+Pirot+kilimlerinin+sergisi+acilib

http://ensonxeber.az/15903-xalca-muzeyinde-pirot-kilimlerinin-sergisi-acilib-xalca-muzeyinde-pirot-kilimlerinin-sergisi-acilib-fotohtml

http://klipler.tv/news/shownews/80674-xalca-muzeyinde-serginin-acilisi-fotolar.html

http://azeri.press/medeniyyet/284497-xalca-muzeyinde-serginin-acls–fotolar.html

image-0-02-05-00d927c56ba293bb3a728bacd40ee3eb099108746c022a407a83a4258cae8700-V  image-0-02-05-6f9687305fc606b100c4128d64316d5b7fa772c358f8b0036e3b06b9741b229b-V

image-0-02-05-3f3c8792b3647c15c975ddec1b92e66b00da18d7ad8b13e7d51e32d48d5ff7b6-V

image-0-02-04-3dc60d80e92db40bdb3f99b34c81b8bfca3a537117976508f29ea1cff6a28af8-V

Фото: мр Ивана Масниковић-Антић

 

***

 

Амбасада Републике Чешке у сарадњи са Етнографским музејом отвориће изложбу „Цар на четири трона – Животни пут Карла IV у 14 тачака“ дана 4. октобра 2016. године у 18 часова у Манаковој кући (Гаврила Принципа бр. 5).

Изложба „Цар на четири трона“, која ће бити отворена до 21. октобра 2016, организована је поводом 700. годишњице од рођења Карла Луксембуршког, једног од најзначајнијих чешких владара. Посетиоци ће моћи да се у 14 тачака упознају са животом Карла IV од његових почетака па све до смрти, као и са његовим значајем и заоставштином.

Осим изложбе у Манаковој кући ће дана 19. октобра од 18 часова бити уприличена и пројекција филма Сласти оца домовине, а још два филма о овом значајном владару, Ноћ на Карлштејну и Глас за римског краља, биће приказана у Југосоловенској кинотеци у петак 7. октобра (пројекције од 18 и 20.30 часова) у оквиру манифестације Дани чешког филма, која ће трајати од 5. до 8. октобра.

 

***

 

Отварање изложбе Писмо и традиција: Натписи на етнографским предметима, ауторке Вјере Медић је 20. 9. 2016. у 13 часова.          

У фонду Етнографског музеја којег чини преко 50.000 етнографских предмета традиционалне културе Срба и осталих народа са простора Србије и ширег Балканског простора из периода 19. и 20. века, издваја се група од 1200 музејских предмета на којима су обликовани мотиви слова и словних натписа. Ови специфични мотиви изведени на предметима материјалне, друштвене и духовне културе представљени су на изложби у више различитих облика: као појединачно слово или иницијал, монограм – композиција иницијала и украсног, хералдичког или симболичког мотива, у облику имена и презимена или имена и звања, краћег или дужег натписа.

 

***

 

У сарадњи са Институтом Конфуције у Београду, у Етнографском музеју ће се у периоду од 26.  до 30. септембра 2016. одржати Циклус кинеског филма.

Програм:

Битка код Црвене стене (2008)

Жанр: епски спектакл (140 минута)

Филм „Битка код Црвене стене“ базиран је на догађајима који су се одиграли у периоду Три краљевства у древној Кини. У раном трећем веку краљевство Ву напао је војсковођа Цао Цао и његови ратници…

Понедељак, 26. септембар 2016. у 19 часова

 

Битка код Црвене стене 2 (2009)

Жанр: епски спектакл (140 минута)

У наставку приче о Три краљевства канцелар Цао Цао започиње борбу против краљевства Ву и Шу. Краљевства Ву и Шу су се ујединила у борби против Цао Цао-а. Две хиљаде бродова је спаљено, а кинеска историја промењена је заувек…

Уторак, 27. септембар 2016. у 19 часова

 

Мођин – изгубљена легенда (2015)

Жанр: акција (127 минута)

Прича о троје бивших ловаца на благо и пљачкаша гробова, такозваних Мођина, који сада живе обичним животом на улицама Њујорка. Али када им приступи тајанствени клијент са занимљивим пословним предлогом, они одлучују да се врате својим пустоловним и пљачкашким коренима. Пут ће их одвести у тајанствене кинеске катакомбе…

Среда, 28. септембар 2016. у 19 часова

 

Притајени тигар скривени змај (2000)

Жанр: Акција, авантура, драма (120 минута)

Легендарни ратник Ли Му Баји, уморан од дугогодишњег трагања за убицом свог учитеља, одлучује да се посвети духовној страни борилачких вештина. При повратку са свог духовног путовања у намери да преда свој чувени мач, „Зелену судбину“, среће стару љубав, ратницу којој никада није признао своја права осећања. Поновно зближавање љубавника бива прекинуто због крађе мача…

Четвртак, 29. септембар 2016. у 19 часова

 

Притајени тигар, скривени змај – Мач судбине (2016)

Жанр: Акција, авантура, драма (102 минута)

Прича о изгубљеној љубави, легендарном мачу и последњој прилици за искупљење; наставак је култног филма „Притајени тигар, скривени змај“ који је освојио Оскара за најбољи страни филм. И у овом делу позната кинеска глумица Мишел Јео ће се побринути да господар зла не дође до митског мача, Зелене судбине…

Петак, 30. септембар 2016. у 19 часова

УЛАЗ СЛОБОДАН!

 

***

 

Отварање изложбе Живот народа и претрајавање храмова – фотографска сведочанства Етнографског музеја одржаће се 20. августа 2016.  Аутори изложбе су мр Бојан Поповић, виши кустос (Народни музеј – Галерија фресака) и Јелена Савић, виши кустос (Етнографски музеј у Београду).Изложба ће бити отворена до 21. октобра 2016.

У документацији Етнографског музеја чува се известан број негатива и фотографија који  садрже представу православних храмова и народа окупљеног око њих. Док је на цртежима архитектуре често испред грађевине приказана људска фигура, на фотографијама је избегавана, како би се добио савршен, вечан, а не „ефемеран“ утисак.  Суштински, сами споменици делују вечно тек уз живот који тече крај њих и који је привремен. Разлог снимања људи уз храмове био је у представи обичаја, најчешће прославе црквене славе, када би се сви оденули у „недељно рухо“, показујући тако различите врсте сеоског, грађанског и комбинованог одела. Цркве и манастири су на тај начин претрајавали кроз време као жиже окупљања становништва.У избору фотографских сведочанстава Етнографског музеја представили смо она која граде повесницу од најстаријих храмова преко готово свих средњовековних, до појединачних познијих храмова, па све до данашњег времена. Заједничка одлика им је непрекинут живот, на којима блесне детаљ, попут домаћих говеда, буша, магарета, државног службеног возила, сада олдтајмера, ситница на ношњи, попут веза на кошуљи, сата на ланцу или одликовања.

 

***

 

Изложба  канадско-српске уметнице Гордане Брелих Невидљива нит (An Invisible Thread) биће отворена 29. августа 2016. у 19 h у Етнографском музеју у Београду. Отварању ће присуствовати уметница Гордана Брелих као и Њ.Е. Филип Пинингтон, амбасадор Канаде који ће отворити изложбу. Изложба ће бити отворена до 12. септембра 2016.

***

 

Отварање изложбе Гуњ и јелек као инспирација ауторке Евице Пенезић, одржаће се  2. августа  2016. у 19 часова.

Вишедеценијска сарадња Етнографског музеја и српских дизајнера представљена је изложбом рукавица једне од најпознатијих модних креаторки у Србији. Да се декоративни елементи традиционалне одеће и веза могу пренети и на тако важан детаљ одевања као што су рукавице, ова изложба је најлепша потврда.

У више наврата током истраживања односа форме, функције и дизајна рукавица Евица Милованов Пенезић нашла је полазиште у ризници Етнографског музеја. Управо рукавице из тих колекција нашле су свој пут до дама од стила широм света. Најпознатија међу њима свакако је британска принцеза Кејт Мидлтон, војвоткиња од Кембриџа.

 

***

 

Отварање изложбе Салаши – између идеализованог и стварног одржаће се 28. 7. 2016. у 20 часова.

Аутори изложбе су Весна Недељковић Ангеловска, музејска саветница и Феђа Киселички, музејски фотограф Музеја града Новог Сада.

Породична газдинства на обрадивом земљишту, удаљена од насеља, позната под именом салаши, још увек могу да се нађу у плодној равници Војводине. Пољопривредна производња од које су људи на салашима живели била је у тесној вези са њиховим местом становања. То значи да су се куће, заједно са свим економским објектима, налазиле на самом имању, а имање се састојало од обрадивог земљишта, воћњака и ливада. Поред повезаности становања и привређивања, важна карактеристика салаша била је њихова изолованост, односно њихова физичка удаљеност од насеља – села и градова.

 

***

 

Отварање изложбе Сеоско и градско, женско и мушко – универзално: Прегаче и кецеље из збирке Етнографског музеја одржаће се 13. 7. 2016. у 19 часова.  Аутори изложбе су: Иван Станић и Светлана Митровић

У Етнографском музеју у Београду чувају се прегаче, које чине део сеоске ношње, и кецеље које су део градске ношње.

Прегача припада свакодневном инвентару женске ношње. То је четвороугаони кројени комад израђен од црне вуне, црног атласа или плиша, украшен везом памучним или вуненим концем, златном или сребрном нити;везује се око струка. Заштитни је део одеће и покрива спољни део гардеробе. Рађен је како у домаћој радиности тако и код терзија. Жена је прегачу носила током целога живота и није се појављивала без ње.

Kецеља почиње да се користи у градским срединама у Србији од друге половини 19. века, с формирањем грађанске породице и с појавом послуге.

Кецеља је одевни предмет који се носи на предњем делу тела. Њена улога је практична, декоративна или ритуална, а указује и на друштвени положај носиоца. Кецеље су израђиване од памука, муслина, лана, платна, коже (ковачи), гуме, а неке ис додатком олова (рендгенски техничар). Везују се  око струка.

 

***

 

Танграм Центар и Етнографски музеј у Београду, уз подршку Секретаријата за културу Београда и ове године приређују Манифестацију Манаково културно лето.  Манифестација се отвара 7. јула програмом ДОБРО ВЕЧЕ БЕОГРАДЕ (поетско вече драмског уметника Витомира Вица Дардића), а завршава се 23. јула 2016.

Сви програми се одржавају у Манаковој кући и њеном дворишту са идејом да нас врате у романтичарски Београд  с краја 19. и почетка 20.века.

Мултидисциплинарни уметнички програм подељен је у три целине: ТЕАТАР НА ЂУМРУКУ (поетске вечери, монодраме, етно театар), САВАМАЛСКИ КОНЦЕРТ (етно музика, класична музика, модерна етно музика, акустична рок музика) и КИНО МАНАК (филмови).

Сви програми почињу у 20,30 сати.

 

Manakovo kulturno leto 2016

 

***

 

Отварање изложбе фотографија Александра Лукића под називом Српска прича, одржаће се 28. јуна 2016. у 19 часова. Изложба је отворена до 10. јула 2016.

 

***

 

Отварање изложбе, Савремен живот културног наслеђа / New spirit of Heritage одржаће се 13. јуна 2016. у 21.00 h

Стварање одеће је, поред временског преплитања, изложено и просторном утицају. Као део културе и обичаја једног народа одевање потиче како из оригиналног тако и из позајмљеног. Када је одевање модерно то преплитање домаћег и страног постаје нарочито видљиво јер мода путује брзо и делује глобално.Културно наслеђе даје „живост“ моди, а мода живот савремном наслеђу.Мода представља савремени културни израз једног друштва, средство културне размене и дијалога. Управо из тог разлога на овој изложби ћемо се подсетити пројеката које је MS Click реализовао у сарадњи са Етнографским музејом од 1994 године, али видећемо и неке нове моделе реализоване од стране домаћих и иностраних дизајнера чија инспирација је специјално за ову прилику била традиција наших простора.

 

***

 

Отварање изложбе радова ученика школе ТЕХНОАРТ је у уторак 24. маја 2016. у 19 часова.

ТЕХНОАРТ као школска установа има за циљ да што адекватније одговори на изазове који јој се постављају. Захваљујући свом специфичном споју уметничких смерова и машинског одсека који је основан 1962. године, добија се један занимљив, круцијални склоп који функционише већ дуги низ деценија.

У Етнографском музеју биће приказани радови ученика са смерова јувелир уметничких добара и стилски кројач. Ово је једна од могућих ситуација када се могу видети радови ученика на једном месту.

Захваљујући изложбама које се одвијају сваке године, посетиоци се упознају са нашом школом и шта све могу да ураде ученици наших смерова током четворогодишњег школовања и припремању да наставе своје школовање на неким од наших уметничких факултета.

 

***

 

Изложба Реклама – рам за портрет савремене жене?! биће представљена у Етнографском музеју у Београду у периоду од 12. до 22. маја 2016.

Аутор Сара Николић, студенткиња етнологије и антропологије Филозофског факултета у Београду

Изложба представља студентски рад на антрополошком истраживању положаја и улоге жене, тј. односа према жени онако како је она представљена у рекламама које се емитују на телевизији. Изложбом се презентују традицијски и модерни културни наративи о жени и њеној улози у породици и свкодневици уопште. Ауторка полази од неколико кључних друштвених и културних стереотипа о жени и презентује њихову употребу у савременим телевизијским рекламама.

DSC_0046  DSC_0156  DSC_0167

Фото: мр Ивана Масниковић-Антић

 

***

Обновљену Манакову кућу отвориo je Иван Тасовац, министар културе и информисања Републике Србије у четвртак, 12. маја 2016. у 12 сати. Поздравну реч је упутила, др Мирјана Менковић, директор Етнографског музеја у Београду.

1. Архитектура објекта и Збирка

Један од најстаријих објеката старобалканске архитектуре у Србији из прве половине 19. века, Манаова кућа, комплетно санирана, ревитализована и с новим, уређеним амбијенталним окружењем, после пуних пет деценија од последњег конзерваторког третмана, биће отворена за публику као један од централних догађаја Манифестације Музеји Србије – Од 10 до 10 у2016. години.  У Манаковој кући, која се налази у склопу Етнографског музеја у Београду од отварања 1968. године, смештена је највећа етнографска  спомен збирка у Србији.

По садржају, Етнографска спомен-збирка Христифора Црниловића заправо представља својеврстан музеј. Осим 2 600 предмета велике културне вредностиЗбирка обухвата и 1 617 негатив-плоча објеката снимљених на терену и из збирке, више од 22 000 листова рукописне грађе забележене на терену и из литературе, као и приручну библиотеку са више од 700 књига и часописа. Све то сабрао је предано, зналачки, уз велике тешкоће и самоодрицање, истраживач и патриота Христифор Црниловић, с циљем не само да сакупља и чува разноврсне творевине народне културе већ и да сагледа и открије њихово порекло, значење, улогу и развој са етнолошког становишта. То се, пре свега, односи на сеоске и градске ношње и накит, а у мањој мери и на друге колекције у Збирци (покућство, делови дрворезбарених ентеријера, ћилими, алати појединих заната, прибори за пушење, писање, чешљање, предење, бојење, ткање, затим оружје, коњска опрема, предмети уз обичаје, музички инструменти, црквени предмети и др.). Изузев нумизматике, археолошког материјала, старословенскогоружја и средњевековног накита, већина материјала пореклом је из 19. и 20. века, а потиче из Србије и Македоније, и, у мањем броју, из других балканских крајева и Грчке.

 

2. Стална изложбена поставка у Манаковој кући

Поптуно обновљена, конзервирана стална изложба Народне ношње и накит централнобалканског подручја из 19. и првих деценија 20. века, аутора Јасне Бјеладиновић Јергић, биће свечано представљена публици. Служба конзервације Етнографског музеја обрадила је преко 500 стотина појединачних предмета. Унапређена изложба о раду Х. Црниловићу, нови мултимедијални изложбени садржаји, саставни су део ове изузетне изложбене поставке која  приказује основне елементе Црниловићевог етнографског истраживачког рада на терену оствареног у периоду између два светска рата.

 

3. Пратећа изложба у склопу отварања Манакове куће

Језик  као запис културе

По први пут, посебна пажња посвећена је представљању рукописне заоставшине Христифора Црниловића која спада у ред највреднијих дијалектолошких записа о језику и култури у Србији, али и на ширем простору Балкана с почетка 20. века. Недовољно истражен корпус рукописних записа Христифора Црниловића са преко 22000 листића повод је да стручни тим Етнографског музејајезик као запис културе, стави у фокус интересовања шире публике. Публици ће бити представљен део оригиналне рукописне заоставштине, али и један изузетан одевни предмет с простора југоисточне и источне Србије на који је Црниловић посебно указао – мановил, врста непросечене хаљине без рукава – и кроз мултимедијалну презентацију указати на важност језичких записа, ширење термина кроз простор, промене у одевном предмету које ти записи региструју и да кроз дијалектолошке ареале можемо заправо посматрати и истраживати културне контактне ареале.Језик се тако очитава као запис културе.

Такође, други део изложбеног простора у приземљу биће искоришћен за још једно визуелно представљање културе, а то је презентација филма о Христифору Црниловићу ПУСТООД аутора Небојше Илића Илкета, који је освојио бројна признања на домаћим и међународним фестивалима кратког и документарног филма.

 

Шта све подразумева реконструкција и заштита, као и промоција нових програма у Манаковој кући 2016. године?

4. Изведени радови

Наводимо неке од већих радова. Инсталације: изведене су у потпуности нове инсталације јаке и слабе струје. Објекат је опремљен савременим системом заштите од пожара, уведен је видео надзор, систем јавног разгласа, као и нова расвета; постављена је нова хидрантска мрежа, која сада  у потпуности испуњава услове заштите од пожара. Замењен је и дотрајали развод санитарне мреже са свим уградним елементима и др.

Архитектонско грађевински радови – ентеријер: обијен је потклобучени малтер са свих зидова, који су били погођени влагом; очишћени су зидови од камених блокова и импрегнирани средством за импрегнацију камена; извршена је обрада свих унутрашњих зидова; постојећи подови обложени дрветом су машински очишћени и третирани заштитним премазима, а тамо где је било потребно и пројектом предвиђено, уграђен је нов бродски под, третиран на исти начин као постојећи; подови обложени циглом су такође машински очишћени и на њих је нанет заштитни премаз против хабања; столарија унутар објекта је делом рестаурирана, а делом је израђена и уграђена нова, по узору на постојећу; извршена је рестаурација изложбених витрина;сви елементи дрвене кровне конструкције су прегледани и заштићени средством за импрегнацију дрвета и др. Екстеријер: извршена је комплетна санација фасаде објекта и санација потпорних зидова у дворишту; извршена је рестаурација фасадне столарије и прозорских решетки;сва стакла на спољашњим крилима врата и прозора су замењена новим, израђени су нови дрвени капци по узору на постојеће;чишћење, фуговање и заштита калдрме у дворишту; постављено спољашње осветљење и др.

ИЗВРШЕНА ЈЕ ЗАШТИТА НЕПОКРЕТНОГ КУЛТУРНОГ ДОБРА, ОТКЛОЊЕНИ СУ СВИ НЕДОСТАЦИ ЗБОГ КОЈИХ КОРИШЋЕЊЕ ОБЈЕКТА НИЈЕ БИЛО БЕЗБЕДНО И СИГУРНОСТ ОБЈЕКТА ЈЕ ПОДИГНУТА НА ЗНАТНО ВИШИ  НИВО.

 

 

5. Организација простора и амбијентално уређење

Кључно је да је главни улаз у Манакову кућу, ширином тротоара и главног горњег улаза, проширен за више од 2 метра, да је урађена нова подлога и да су предњи део куће и 3 паркинг-места испред сада један део амбијенталног зеленог уређења, који  се пружа и дуж ограде у постојећем дворишту.

 

Приземље Манакове куће (без изложбеног простора и простора продавнице) –постала је  модерно опремљена кухиња/РАДИОНИЦА, која је погодна за промоције и презентације, а целом дужином зида је изведен и мали приручни депо у коме се складишти оно што је потребно за радионице које ће се и даље одржавати. Основна идеја је била да се максимално ослободе све комуникационе линије, у мери у којој се то може и сме, а што до сада није био случај.

 

6. Стручни програми и унапређење рада Манакове куће

 Манакова кућа више од две деценије спроводи едукативне радионице посвећене очувању старих техника и заната.

 Нови фокус програма усмерен је ка томе да Манакова кућа постане активно стециште размене знања, умећа, искуства, свега што јесте жива традиција и нематеријално културно наслеђе у Србији, а што је у најтешњој вези с радом Центра за НКН Србије Етнографског музеја и националним регистром нематеријалног културног наслеђа. С тим у вези, савремена музејска продавница понудиће нове производе који до сада нису били саставни део музејске понуде, производе који ће бити повезани и с новим едукативним и промотивним програмима које ће Манакова кућа нудити. Манакова кућа је замишљена као место за ексклузивне презентације које ће подразумевати дегустацију и продају домаћих традиционалних производа, али са стручно потврђеним производним садржајем и квалитетом. За почетак, 10-15 одабраних производа садржи личне карте о мапи НКН, занатских центара, занатлија и произвођача у Србији. Идеја је да направимо специјалнизовану музејску продавницу која најширој публици приближава традиционалну производњу у Србији и која озбиљним малим произвођачима нуди могућност да праве врхунске дегустације за клијенте из региона, али и целог света. Циљ је успоставити сарадњу с једним бројем производних и занатских центара који ће се развијати, популарисати и унапређивати од  2016. године и кроз презентацију у Манаковој кући.

 

 

Београд, мај 2016.                                                           Етнографски музеј у Београду

 

 

DSC_9874   DSC_9909  DSC_9979

DSC_9848  DSC_9889  DSC_9897

Фото: мр Ивана Масниковић-Антић

 

***

 

У понедељак, 23. фебруара 2015. Етнографски музеј у Београду су посетиле чланице Међународног клуба жена (International Women Club).

Фотографије посете:

 

Фото: мр Ивана Масниковић-Антић

 

***

 

Званичан сертификат о упису Породичне славе на УНЕСКО- ву Репрезентативну листу нематеријалног наслеђа човечанства листу, што представља први упис културних добара из Србије на ову листу  је 21. јануара 2015. стигао у Музеј.  Одлуку о упису славе донео је Међувладин комитет за заштиту нематеријалног културног наслеђа, на свом редовном заседању одржаном у седишту Унеска у Паризу. Истраживање савремене породичне славе, као и припрему комплетне документације за номинацију, обавио је Етнографски музеј. Породична слава је тако постала глобално видљива и препознатљива као битан део културног наслеђа Србије.

0101000022-Certificate-EN

0101000024-Decision 9.COM-EN

 

***

 

У суботу, 20. децембра 2014. од 11 до 14 часова одржана је радионица израде накита од перлица. Радионицу је водила Радмила Узелац, виши конзерватор техничар.

Фотографије са радионице:

 

 

***

 

У суботу, 13. децембар 2014. од 11 до 14 часова одржана је радионица израде новогодишњих украса од филца. Радионицу је водила Радмила Узелац, виши конзерватор техничар.

Фотографије са радионице:

 

 

***

 

Током током трајања изложбе Где сви ћуте оне говоре: гусле из збирке Етнографског музеја у Београду, аутора Мирослава Митровића, Слободан Бендераћ је посетиоцима изложбе демонстрирао занатске технике у изради гусала. Резултат његовог рада су гусле под називом Виле ће се грабит кроз вијекове (да им вијенце достојне исплету), посвећене  Гаврилу Принципу.

gusle

Слободан Бендераћ је израдио и гусле под називом Ту кнезови нису ради кавзи и поклонио их Етнографском музеју у Београду и тако обогатио збирку музичких инстумената. Даривање предмета музеју представља један од начина прикупљања предмета за музејске фондове и залог за будуће генерације.

49 824 gusle i gudalo 1

 

***

 

У суботу, 6. децембра је у Етнографском музеју у Београду одржана радионица пустовања, радионицу је водила Смиљка Мишковић. Током радионице полазнице су се упознале са техником израде сувог и мокрог филца. Тема радионице били су новогодишњи украси.

Фотографије са радионице:

 

 

Уколико сте заинтересовани за учешће у радионици, пишите нам: mirjana.kraguljac-ilic@etnografskimuzej.rs и svetlana.mitrovic@etnografskimuzej.rs

 

***

 

Слава на Унесковој Репрезентативној листи нематеријалног култруног наслеђа

„Породична слава“ уписана је на Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства Унескоа, на основу данашње одлуке Међувладиног комитета за заштиту нематеријалног културног наслеђа.

Предлагач Славе, Етнографски музеј у Београду, је у складу са одлуком Националног комитета за нематеријално културно наслеђе и Министарства културе и информисања, израдио потребну документацију, видео и фото материјале којим се један од наших најпрепознатљивијих обичаја кандидује за УНЕСКО-ву Репрезентативу листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.

Центар за нематеријално културно наслеђе Етнографског музеја, припремио је и упутио у процедуру усвајања у марту 2013. године сву потребну документацију за упис Породичне славе на УНЕСКО-ву Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства. Уз подршку локалних самоуправа, регионалних музеја, туристичких и невладиних организација и појединца припремљени су предлози с циљем да се допринесе заштити овог сегмента елемената нематеријалног наслеђа, али и да они поред регионалног и националног значаја, добију ширу, међународну видљивост.

Процедуру уписа елемената нематеријалног културног наслеђа Србије на Репрезентативну листу нематеријалног култруног наслеђа човечанства покренули су Национални комитет за нематеријално културно наслеђе и Центар за нематеријално културно наслеђе Етнографског музеја, уз подршку Националне комисије за сарадњу са УНЕСКО Министарства спољних послова и Министарства културе и информисања.

zasedanje Medjuvladinog komiteta za zastitu nematerijalnog kulturnog nasledja,Unesko Pariz (1)

Резултати конкурса

Етнографски музеј у Београду је у времену од 20. септембра до краја новембра 2014. године представио изложбу Где сви ћуте, оне говоре: гусле Етнографског музеја у Београду, аутора Мирослава Митровића вишег кустоса Етнографског музеја у Београду и изложбу ауторских радова мајстора за израду гусала Слободана Бендераћа под називом Пламен крај огњишта.

У априлу месецу је расписан конкурс за израду гусала на тему Први светски рат. који је трајао до новембра месеца.

Након завршетка конкурса, чланови жирија – Данка Лајић Михајловић (председница жирија, етномузиколог), Драган Раденовић (професор факултета примењене уметности), Бошко Вујачић (народни гуслар), Слободан Бендераћ (мајстор израде гусала) и Мирослав Митровић (виши кустос), доделили су највећи број гласова гуслама које је израдио Момир Тончић.

На конкурсу је Момир Томчић представио и ове гусле

Гусле које је израдио Веселин Нишавић Вешо

и гусле које је израдио Драгић Бугарин.

Процес уписа СЛАВЕ, првог елемента националног културног наслеђа из Србије ушао је у завршну фазу.

У документу УНЕСКО-а, на страни 56, путем линка http://www.unesco.org/culture/ich/doc/src/ITH-14-9.COM-10+Add.-EN.doc  и

http://www.unesco.org/culture/ich/index.php?lg=en&pg=748  можете прочитати садржај који се односи на славу, обичај прослављања свеца, заштитника породице.

У оквиру пројекта Традиција, модернизам и постмодернизам у култури становништва Шумадије, кустоси Етнографског музеја у Београду – Установе културе од националног значаја су током протекле и ове недеље обишли десет села а у наредна два дана намеравају да обиђу још шест. Тренутно су на терену и обављају емпиријска истраживања Марина Цветковић (Начелница одељења за проучавање народне културе, виши кустос), Ирена Филеки МА (музејски саветник),  и колегиница из Музеја у Приштини, Мина Дармановић (музејски саветник) и др Весна Марјановић (музејски саветник) шеф пројекта. Рад на терену протиче успешно и захваљујући помоћи колегиница из Народног музеја у Крагујевцу Наташе Николић и Светлане Радојковић.

 

***

 

Данас, 13. октобра, у 13 часова одржана је конференција за новинаре поводом XXIII међународног фестивала етнолошког филма.

Фестивал су представили и потом дали одговоре на питања присутних чланови Селекционе комисије Фестивала Владимир Анђелковић, дипломирани продуцент ФДУ и Далибор Пешић, етнолог и антрополог, извршни директор Фестивала Марко Стојановић, члан жирија Фестивала етнолог Саша Срећковић и новинар Петар Јончић, сарадник Етнографског музеја.

Свечана церемонија отварања XXIII међународног фестивала етнолошког филма, петак 17.10.2014. у 19 часова.
Атријум Етнографског музеја.

 

***

 

У емисији Под знаком питања гостовала је др Мирјана Менковић, вд директора Етнографског музеја. Говорила је  о српском народном благу и предању, породици као чувару историје и идентитета једног народа, традицији и особеностима простора на којима живе Срби.

Више информација на:

http://www.slovoljubve.com/sites/default/files/96/14/09/30.09.14_pod_znakom_pitanja_mirjana_menkovic_64bps.mp3
http://www.slovoljubve.com/emisije/pod-znakom-pitanja-mirjana-menkovic

 

 

***

 

Етнографски музеј у Београду у понедељак, 22. септембра, посетили су господин Иван Тасовац министар културе и информисања Републике Србије и госпођа Александра Фулгоси, помоћник министра за културно наслеђе. Посета је имала радни карактер.  Министар Тасовац је најпре обишао зграду Етнографског музеја како би се упознао с њеним стањем и начином коришћења. Посета је настављена разговором с др Мирјаном Менковић, в. д. директором Музеја и три помоћника директора. Др Менковић је министру представила шта је током протекла три месеца урађено у Етнографском музеју у Београду. Осим тога, предочене су и активности у наредном периоду, превасходно планови и припреме за израду пројектне документације постојећег стања Музеја. Министар Тасовац је подсетио на проблем у вези са запошљавањем нових радника као општи проблем у култури и пружио подршку обављању основне делатности Музеја истакавши,  да треба устрајати на сарадњи са институцијама културе које су истог ранга као и Етнографски музеј у Београду. Министар Тасовац исказао је задовољство због резултата које су запослени у Музеју остварили у врло кратком временском року.

 

Фото: мр Ивана Масниковић-Антић

 

***

 

У недељу 21. септембра Етнографски музеј у Београду – Установа културе од националног значаја, прославио је своју славу, Малу Госпојину. Славски обред сечења колача,  освештење и благослове обавио је свештеник Славиша Поповић. Појали су чланови хора Кир Стефан Србин.

 

Фото: мр Ивана Масниковић-Антић

 

***

 

Руководећи тим Етнографског музеја у Београду – Установа културе од националног значаја позива вас да заједно прославимо Дан Музеја – 113. година од оснивања и 110. година од Прве сталне поставке Музеја!

Субота, 20. септембар у 13,00 сати, Атријум Етнографског музеја, Студентски трг 13, Београд

ДОБРО ДОШЛИ!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAФото: мр Ивана Масниковић-Антић

Ирена Гвозденовић, помоћник директора за организацију и инвестиције
мр Милош Матић, помоћниик директора за програмску делатност
др Мирјана Менковић, вд директора Музеја
Вера Шарац-Момчиловић, помоћник директора за бригу и старање о збиркама и депоима

 

***

 

У четвртак 20. августа у Великој Галерији Дома Војске Србије у Београду отворена је изложба Даница Јовановић (1886–1914) ауторке др Јасне Јованов. У циљу да се на што свеобухватнији начин прикаже богат уметнички рад Данице Јовановић, изложба обухвата 75 радова из музејских и приватних колекција. Aмбијентална поставка употпуњена је излагањем ношњи из Етнографског музеја у Београду којим се на посебан начин акцентује једна од најчешћих тема у сликарству Данице Јовановић: сељанке и сељаци Србије. Према речима ауторке др Јасне Јованов, изложба смешта Даницу Јовановић у контекст када је стасавала, осветљава околности које су формирале њен уметнички лик, али и сурове околности почетка Првог светског рата када је њен живот прекинут стрељањем у подножју Петроварадинске тврђаве.

Изложба Даница Јовановић (1886–1914), је отворена до 20. септембра 2014. године.

————————

Државни секретар за културу господин Дејан Ристић посетио је 12. августа 2014. године Етнографски музеј у Београду. У пријатном разговору с директорком др Мирјаном Менковић и помоћницима директора Вером Шарац Момчиловић и мр Милошем Матићем, господину Ристићу су укратко предочени садашњи и наредни поступци у организацији рада Етнографског музеја. С друге стране, господин Ристић је пре свега пренео подршку Министарства културе и информисања, а потом је образложио начело афирмације институција културе, као и опредељеност Министарства да има пуно поверење у сручност установа културе у креирању сопствених активности и намера.

У уторак, 22. јула т.г.у радној посети и у обиласку Етнографског музеја у Београду – Установа културе од националног значаја, била је г-ђа Александра Фулгоси, помоћник министра културе за културно наслеђе и г-ђа Весна Марицки, саветник у Министарству.

Циљ посете и разговора вођених са стручњацима Музеја био је да се у интензивним и директним консултацијама размотре реални капацитети за спровођење развојних пројеката Музеја у следеће четири године.

Г-ђа Фулгоси је у пратњи стручњака Музеја обишла целу зграду, депое и изложбени простор, како би се сагледало целокупно затечено стање Музеја.

У прилогу доносимо неколико фотографија из ове радне посете коју стручни тим процењује као врло важном за будући рад Музеја.

Стручни тим Музеја

Београд, 22 07 2014

 

Фото: мр Ивана Масниковић – Антић

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Збирке

У музеју се чувају збирке предмета из ХVIII, XIX и XX века, али и старе и ретке књиге, фотографије, три велика албума акварела Николе Арсеновића који је сликао народне ношње од 1840. до 1870, радови Владислава Тителбаха, Карола Поп де Сатмарија (Carol Popp de Szathmáry), Ђоке Миловановића и радови неколицине сликара етнографа (Никола Зега, Драгутин Инкиостри, Олга Бенсон…). У збиркама се чува око 200.000 музеалија међу којима је више од 56.000 етнографских предмета.

Претражите сајт

×