Предмети уз обичаје

Број предмета
2395
Збирка предмета уз обичаје је расла и развијала се током целокупне историје Етнографског музеја, а делимично и пре његовог оснивања 1901. године.
Највише предмета сакупљено је у другој половини 20. века када су неки од њих издвојени из збирке Народног музеја.

Ова збирка се може поделити у неколико целина. Једну чине обредни хлебови и ускршња јаја уз одговарајући прибор за обраду, попут шаралица и поскурника (дрвени печат за украшавање славског колача), обредни пешкири, мараме и слично текстилно покућство. Другу целину чини црквени инвентар попут икона, крстова, кандила, кадионица, пехара, свећњака, чирака, барјака. Збирка поседује и предмете који у већој мери указују на трагове веровања изванхришћанства ‒ маске, коледарска опрема, украси од жита, рајске свеће и сл.

У збирци се чува и инвентар особен за ислам, попут дервишког (муслиманске аскете) прибора и прибора за сунећење (обрезивање, једноставан хируршки захват којим се уклања кожица на полном органу код дечака).

Збирка садржи 2 395 предмета који су превасходно повезани са хришћанским обичајима и веровањима.

За збирку је задужен Саша Срећковић, музејски саветник, кога можете контактирати путем мејлa: sasa.sreckovic@etnografskimuzej.rs
Назад на листу

Метална плоча са записом

Инв. бр. 13320
Плоча је изливена приликом покривања манастира Грачаница 1620. године. Преузета је са крова манастира 1899. године. Ради се о правоугаоној оловној плочи на којој је старословенским великим словима исписан натпис у три реда.

Грачаница, Приштина
17. век, прва половина

Круна од жита

Инв. бр. 7889
Израђена од пшеничног класја и сламе у облику круне. Обод је оивичен класјем жита, а на њему су израђене розете од сламе. Прави се при крају жетве како би се обезбедио добар род и следеће године.

Бачка, околина Суботице, север Србије
1932.година

Путир - пехар

Инв. бр. 12499
Предмет израђен од сребра. Састоји се од две чаше које су позлаћене изнутра. Једна је плића и шира, уметнута делимично у другу, дубљу и ужу. Предмет је споља украшен филиграном. Служио је за причешће у цркви.

Ужице, западна Србија
19. век, друга половина

Ускршње јаје - потковано

Инв. бр. 21256
Кокошје јаје жућкасте боје, украшено ‒ потковано малом коњском полукружном потковицом и двоструком овалном говеђом потковицом од метала. Оваква јаја поткивају ковачи да би доказали своје занатско умеће. Даривали су их на Ускрс укућанима и својим пријатељима. Изложени примерак израдио је Петар Радовановић, поткивач из Крагујевца 1977. године. Ова традиција била је позната и у 19. веку у Шумадији.

Крагујевац, централна Србија
1977. година

Ускршње јаје

Инв. бр. 35430
Гушчје јаје шарано бордо и белом бојом.Шару чине четири цвета и листови који прекривају површину половине јајета. У дну букета насликана је птичица и исписано је: „Манастир Раваница 1988.“ и иницијали „Х.В.“ (Христос Воскрс), а затим: „У Господу сестри Гордани Живковић, Београд“.

Манастир Раваница, централна Србија
1988. година

Маска - коруба

Инв. бр. 9784
Предмет од дрвета. У облику човечјег лика који је црно обојен, са овнујским повијеним роговима. Има обрве, бркове и браду од јагњеће коже. Зуби су од пасуља. Са друге стране је причвршћена овчија кожа. Израдио је 1968. године Љубомир Јанковић из Чукљеника, који је пре рата био учесник у коледарима (обичај у оквиру којег група маскираних младића обилази куће у селу уз песму и магијске радње).

Чукљевик, Лесковац, јужна Србија
20. век,друга половина

Ускршњи обредни хлеб

Инв. бр. 14770
Хлеб од пшеничног брашна. Израђен је у облику обруча у коме се налази крст са крацима који се раздвајају у облику слова X. У средини има испупчење на коме је утиснуто бело јаје.

Рготина, Тимочка Крајина, источна Србија
1971. година

Пешкир

Инв. бр. 37067
Израђен је од свиленог платна. Правоугаоног је облика. На крајевима су израђени крупни стилизовани цветни орнаменти изведени у златовезу. Ткале су га и везле младе девојка за своју девојачку спрему. Касније су их поклањале будућем деверу или цркви за сеоску славу како би се украсила икона.

Околина Белог Манастира, Барања, источна Хрватска
1930. година

Икона

Инв. бр. 13701
Икона на дрвету. Правоугаона, има рам који је саставни део дрвета. Насликан је лик Св. Николе који седи у раскошној фотељи, у црвеној одори са круном на глави. Вероватно је настала у 18. веку као дело руског мајстора.

Београд
18. век

Шаралица крсник

Инв. бр. 12490
Алатка за шарање ускршњих јаја од тврдог дрвета. Четвртаста са заобљеним угловима. На горњој страни има дршку у облику коцке. На доњој страни урезан је крст који се састоји од пет квадрата. У два квадрата урезана су слова ћирилицом ИС ХС ХИ КА. Служила је за шарање славског колача. Из куће Марије Кусаковић из Врања.

Врање, јужна Србија
20. век
Иди на врх