Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

ЕЛЕМЕНТИ НАРОДНЕ АРХИТЕКТУРЕ

Кључаница, кључарка
Инв. бр. 23562
Врањска пчиња, Сурлица

 

Од буковог дрвета и метала. Састоји се од ,,глеждери” са кључарком и скакавицом; поставе са два клина и кључем. ,,Глеждери” чине тело кључанице. Направљени су од две паралелно тесане греде, које су изнутра издубљене, а споља на једном месту прорезане. У издубљен простор смештена је скаквица са ивицама изрезаним према урезима на кључу и кључарки. Њеним мицањем помера се кључарка (шип). Кроз прорезе углављена је кључарка на којој је горња ивица посебно изрезбарена (матрица на скакавици) који служе да се брава затвори, односно отвори. Постава је већа правоугаона дашчица са два отвора на крајевима. помоћу дрвених клинова који пролазе кроз ,,глеждери”, зид и поставу брава се уграђује. Клинови су дуги са чворноватим главама. Кључ је у облику ножа: са дрвеном дршком и металним резом на коме је телућ са две савијене ивице на једној и једној на другој страни.

 

Руковаоци збирке:

Ирена Гвозденовић, виши кустос irena.gvozdenovic@etnografskimuzej.rs

др Милош Матић, музејски саветник milos.matic@etnografskimuzej.rs

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Манакова кућа

Манакова кућа је саграђена око 1830. године у Савамалској улици, на старом путу који је повезивао Варош-капију и стару београдску четврт Савамалу. Један од власника куће био је Манак Михаиловић, цинцарски досељеник из Македоније по коме је Манакова кућа добила име и задржала га до данас.
Неправилан облик основе Манакове куће условљен је обликом парцеле на којој је подигнута. Кућа је саграђена у бондручној конструкцији и састоји се од подрума зиданог каменом, приземља и спрата, грађена је у бондручној конструкцији.

Претражите сајт

×