Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

НАРОДНЕ НОШЊЕ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

Рукавице
Инв.бр. 1905
Централна Босна, Брда

 

Плетене на пет игала од домаће вуне у разним бојама, са једним прстом (палцем). Почињу се од прстију. Састоје се из два дела: шаке и горњишта (део изнад шаке). Шака је од црне вуне са уплитаним шарама тзв. ,,коцке” жуте и црвене боје. Шаре се међусобно смењују и дају уздужне пруге. Горњи део је плетен од разнобојне вуне (црне, ,,беложуте”, ,,турунџи”- наранџасте, ,,розне” и ,,мавене” – модре) у попречне пруге које се по бојама смењују. Завршавају се ,,порубом” (у виду гајтана) плетеним једном иглом од вуне (зелене, жуте и црвене). На спољној страни пришивена је вунена узица (,,косица”) плетена руком (,,учетворо”) од четири жице од вуне (наранџасте и црвене боје).

 

Руковалац збирке:

др Татјана Микулић, виши кустос, tatjana.mikulic@etnografskimuzej.rs

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Збирке

У музеју се чувају збирке предмета из ХVIII, XIX и XX века, али и старе и ретке књиге, фотографије, три велика албума акварела Николе Арсеновића који је сликао народне ношње од 1840. до 1870, радови Владислава Тителбаха, Карола Поп де Сатмарија (Carol Popp de Szathmáry), Ђоке Миловановића и радови неколицине сликара етнографа (Никола Зега, Драгутин Инкиостри, Олга Бенсон…). У збиркама се чува око 200.000 музеалија међу којима је више од 56.000 етнографских предмета.

Претражите сајт

×