Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

НАРОДНЕ НОШЊЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Женска капа
Инв.бр. 44219
Полимље и Потарје, Беране

Женско оглавље састављено из три дела:

1. Капа од црвеног сукна, куполастог облика, сашивена из више делова. На темену учвршћена трокрака перјаница од дрвета омотана разнобојном вуном, украшена ,,бисером” – кићанкама и пауновим перјем. Капа украшена ниском белих стаклених перлица са металним дугмићима зашивених у облику плетенице и мањом месинганом плочицом.

2. ,,Плоча” – метални украс нашивен на чело капе, кружног облика, украшена зракасто распоређеним улошцима од црвених каменчића и пулија а у доњем делу привјесцима од ланчића и танког перфорираног лима.

3. Марама бела ланена, квадратног облика, зашивена на темену капа иза перјанице, украшена целом површином везом разнобојном свилом (црвеном, плавом, жуто-зеленом) и срмом у облику геометризованих вегетабилних орнамената (цветови) и у доњем углу кићанкама од свиле и перлица.Чинила део свечане ношње.

 

Руковалац збирке:

др Мирјана Менковић, музејски саветник mirjana.menkovic@etnografskimuzej.rs

Сазнај више

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Збирке

У музеју се чувају збирке предмета из ХVIII, XIX и XX века, али и старе и ретке књиге, фотографије, три велика албума акварела Николе Арсеновића који је сликао народне ношње од 1840. до 1870, радови Владислава Тителбаха, Карола Поп де Сатмарија (Carol Popp de Szathmáry), Ђоке Миловановића и радови неколицине сликара етнографа (Никола Зега, Драгутин Инкиостри, Олга Бенсон…). У збиркама се чува око 200.000 музеалија међу којима је више од 56.000 етнографских предмета.

Претражите сајт

×