Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

НАРОДНЕ НОШЊЕ ХРВАТСКЕ

Женска кошуља, рубина
Инв.бр. 3162
Барања, Луч

 

Дечија, од ,,сервијан” платна. Шаре су уздужне пруге од пунијег памука у основи ,,шибице” (по 9 у једној поли). Састављена је од две ,,полке” и два ,,уполка” (испод изреза за рукаве). Рукави су дуги, полазе од колира и завршавају се ,,опаким запонцима”,везени (на наличју) тако да су шаре ,,кукице” и ромбови на наличју црни а на лицу неурађени те платно даје ове шаре. Уздужно су украшени ,,јаспрани” црвеном свиленом траком и разнобојним јасприцама (шљокицама) ширине 7 cm. Колир ,,галир” је узан украшен ,,опаким” црним везом (вез рађен на наличју) са белим шарама ,,кружићи” и ,,бубешке”. На саставу је пришивена куповна чипка ,,свилени уплетићак” до које су јасприце уздужно нашивене. Недра су разрезана у дужини 21 cm. Спреда и позади је у по три уздужна реда украшена шљокицама (по шест у свакој шари) ,,тулипанићи”. У дну је пришивен витани црвени свилени гајтан у цик-цак линији испод кога су тулипанићи од шљокица а од ових црни гајтан и чипка ,,тацлија” ширине 2 cm.

 

Руковалац збирке:

Вјера Медић, музејски саветник

vjera.medic@etnografskimuzej.rs

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Збирке

У музеју се чувају збирке предмета из ХVIII, XIX и XX века, али и старе и ретке књиге, фотографије, три велика албума акварела Николе Арсеновића који је сликао народне ношње од 1840. до 1870, радови Владислава Тителбаха, Карола Поп де Сатмарија (Carol Popp de Szathmáry), Ђоке Миловановића и радови неколицине сликара етнографа (Никола Зега, Драгутин Инкиостри, Олга Бенсон…). У збиркама се чува око 200.000 музеалија међу којима је више од 56.000 етнографских предмета.

Претражите сајт

×