Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

НАРОДНЕ НОШЊЕ СРБИЈЕ – КОСОВО И МЕТОХИЈА

Зубун, ћурдија
Инв.бр. 672
Косово и Метохија, Скуланово, Липљан

Израђен од белог сукна, без рукава, дужине до испод колена, спреда отворен целом дужином. Сукно ткано у четири нити и ваљано. Занатска израда. Састављен је од три поле и једног звонастог клина убаченог бочно с обе стране. Испод пазуха изведен и поплет од црног вуненог гајтана испод кога је клин ухваћен на два места, тако да изгледа као да постоје два клина. Украшен апликацијама од чоје, гајтанима и везом од свиле разних боја, златном жицом и црвеном вуном. Орнамент геометријски и стилизовани цветни. Вез пуни и ланчани.

Димензије: дужина 95 cm, обим доње ивице није забележен.

Израђен у другој половини XIX века.

Део женске одеће сеоског српског становништва православне вере из Скуланово код Липљана, централно Косово, Косово и Метохија, Република Србија.

Ношен у свечаним приликама.

Колекција Христифора Црниловића, М 7-4.

 

Руковалац збирке:

др Мирјана Менковић, музејски саветник, mirjana.menkovic@etnografskimuzej.rs

Сазнај више

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Збирке

У музеју се чувају збирке предмета из ХVIII, XIX и XX века, али и старе и ретке књиге, фотографије, три велика албума акварела Николе Арсеновића који је сликао народне ношње од 1840. до 1870, радови Владислава Тителбаха, Карола Поп де Сатмарија (Carol Popp de Szathmáry), Ђоке Миловановића и радови неколицине сликара етнографа (Никола Зега, Драгутин Инкиостри, Олга Бенсон…). У збиркама се чува око 200.000 музеалија међу којима је више од 56.000 етнографских предмета.

Претражите сајт

×