Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

НАРОДНЕ НОШЊЕ РЕПУБЛИКЕ МАКЕДОНИЈЕ (БЈРМ)

Зубун, китено зобанче
Инв.бр. 1435
Скопска Црна гора, Бразде

Од белог ваљаног сукна. Састоји се из леђа, предњих пола и уметнутих клинова. Испод пазуха уместо клинова су црвени и црни гајтани који спајају леђа и предњице и том делу дају потребну ширину. Леђа су покривена памучним црним китама дужине 10 cm, које су поређане паралелно у 10 редова. Груди су украшене везом у виду правих, вијугавих линија и малих ромбова. Боје су: црна, затворено плава, ружичаста, зелена. Ивицом везеног дела на грудима (на дужини од 14 cm) пришивене су црне памучне ките дужине 11 cm. Оивичен је црним и црвеним гајтанима.

 

Руковалац збирке:

др Мирјана Менковић, музејски саветник, mirjana.menkovic@etnografskimuzej.rs

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Манакова кућа

Манакова кућа је саграђена око 1830. године у Савамалској улици, на старом путу који је повезивао Варош-капију и стару београдску четврт Савамалу. Један од власника куће био је Манак Михаиловић, цинцарски досељеник из Македоније по коме је Манакова кућа добила име и задржала га до данас.
Неправилан облик основе Манакове куће условљен је обликом парцеле на којој је подигнута. Кућа је саграђена у бондручној конструкцији и састоји се од подрума зиданог каменом, приземља и спрата, грађена је у бондручној конструкцији.

Претражите сајт

×