Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

НАРОДНЕ НОШЊЕ РЕПУБЛИКЕ МАКЕДОНИЈЕ (БЈРМ)

Зубун, китено зобанче
Инв.бр. 1435
Скопска Црна гора, Бразде

Од белог ваљаног сукна. Састоји се из леђа, предњих пола и уметнутих клинова. Испод пазуха уместо клинова су црвени и црни гајтани који спајају леђа и предњице и том делу дају потребну ширину. Леђа су покривена памучним црним китама дужине 10 cm, које су поређане паралелно у 10 редова. Груди су украшене везом у виду правих, вијугавих линија и малих ромбова. Боје су: црна, затворено плава, ружичаста, зелена. Ивицом везеног дела на грудима (на дужини од 14 cm) пришивене су црне памучне ките дужине 11 cm. Оивичен је црним и црвеним гајтанима.

 

Руковалац збирке:

др Мирјана Менковић, музејски саветник, mirjana.menkovic@etnografskimuzej.rs

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Збирке

У музеју се чувају збирке предмета из ХVIII, XIX и XX века, али и старе и ретке књиге, фотографије, три велика албума акварела Николе Арсеновића који је сликао народне ношње од 1840. до 1870, радови Владислава Тителбаха, Карола Поп де Сатмарија (Carol Popp de Szathmáry), Ђоке Миловановића и радови неколицине сликара етнографа (Никола Зега, Драгутин Инкиостри, Олга Бенсон…). У збиркама се чува око 200.000 музеалија међу којима је више од 56.000 етнографских предмета.

Претражите сајт

×