Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

НАРОДНЕ НОШЊЕ СЛОВЕНИЈЕ

Зубун, зубунац
Инв.бр. 42038
Словенија, Бела Крајина

Од црног сукна, без рукава, дужине до испод колена, отворен спреда целом дужином, кројен од једне поле пресавијене на раменима и проширен бочним клиновима од струка наниже. Украшен дуж свих рубова и по клиновима апликацијама златног и сребрног ширита и гајтана, зеленог вуненог гајтана, тракама и комадићима црвене, зелене и модре чоје сложене у шире траке и везене разнобојним свиленим концем (белим, жутим, смеђим, зеленим, плавим). Орнаментика геометријска: цик-цак, троуглови сложени у квадрате. Ношен је као део свечане ношње.

Руковалац збирке:

Вјера Медић, музејски саветник

vjera.medic@etnografskimuzej.rs 

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Збирке

У музеју се чувају збирке предмета из ХVIII, XIX и XX века, али и старе и ретке књиге, фотографије, три велика албума акварела Николе Арсеновића који је сликао народне ношње од 1840. до 1870, радови Владислава Тителбаха, Карола Поп де Сатмарија (Carol Popp de Szathmáry), Ђоке Миловановића и радови неколицине сликара етнографа (Никола Зега, Драгутин Инкиостри, Олга Бенсон…). У збиркама се чува око 200.000 музеалија међу којима је више од 56.000 етнографских предмета.

Претражите сајт

×